1848-ra emlékezünk március idusán

Számos ünnepi rendezvényt tartanak holnap az 1848—49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 171. évfordulója alkalmából. A központi rendezvényeket a fővárosban a Parlament előtti Kossuth téren, a budai Várban és a Nemzeti Múzeum kertjében tartják.

Magyar Nemzet
2019. 03. 14. 11:12
null
MN_alap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti lobogó hagyományos felvonásával kezdődnek a központi programok pénteken reggel 9 órakor a Parlament előtti Kossuth téren. Innen a lovas díszőrség felvezetésével vonulnak át az ünneplők a Nemzeti Múzeum kertjéhez, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Az ünnepség vendégeként Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szólal fel.

A Nemzeti Múzeum kertjében délutántól, a budai Várban egész nap programokkal várják az ünneplőket holnap, ahol a többi mellett vásári forgataggal, népzenével és néptánccal, valamint térzenével emlékezhetünk a forradalom és szabadságharcra.

Idén is lesz Forradalmi forgatag a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, ahol a gyerekek huszárcsákót, töltéstáskát, tarsolyt készíthetnek, valamint játékkatonát festhetnek, fémkatonát önthetnek vagy ékszert készíthetnek. Az ingyenes napon a látogatók 10, 12 és 14 órakor meghallgathatják Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc katonái és eszközei című előadást, illetve 11, 13 és 15 órakor bejárhatják a Hadtörténeti Könyvtár és a Hadtörténeti Térképtár titkos raktárait. A kiállítások 9 és 18 óra között ingyenesen megtekinthetők.

Az ellenzéki pártok közül a Mi Hazánk délután 15 órától a Március 15. téren tartja rendezvényét, Nemzeti összefogás seregszemléje címmel. Beszédet mond majd Toroczkai László pártelnök, valamint Hajdara Roland, a Független Kisgazda Párt és Nagy Tibor, a MIÉP elnöke. A baloldali pártok közül a DK délután egy órától az Egyetem téren saját rendezvényt tart, ahol beszédet mond Gyurcsány Ferenc pártelnök, Molnár Csaba EP-képviselő, valamint Rónai Sándor EP-képviselőjelölt.

A Liberálisok a Pilvax közben emlékeznek a forradalomra. Itt Fodor Gábor pártelnök és Sermer Ádám főpolgármester-jelölt szólal fel.

A Jobbik idén nem tart pártrendezvényt, hanem csatlakozik a balliberális pártok közös tüntetéséhez a Mi Hazánk megemlékezésétől pár száz méterre lévő Szabad Sajtó útján. Ezen részt vesz a DK, a Jobbik, az MSZP, az LMP, a Momentum, a Párbeszéd, valamint a Liberálisok.

Információink szerint egyesek az állami ünnepségek megzavarására készülnek holnap. A Március 15. elvesztette békés jellegét elnevezésű Facebook-csoport azt tervezi, hogy „füstbombákkal, tojással, vízibombákkal és sok-sok egyéb eszközzel” meglátogatja az „Orbán Viktor rajongói klubbot”. Az eseményen eddig mintegy háromszázan jelezték részvételüket.

Jelentős forgalomkorlátozások lesznek a fővárosban, főként a budai Vár, az I. és az V. kerületi rakparti szakaszai, az Andrássy út, a Kossuth tér, a Múzeum körút és a Bajcsy-Zsilinszky út környéke érintett. A korlátozások egy része már ma este érvénybe lép, s a város több pontján március 16-án is érvényben marad a lezárás. A változások részleteiről a rendőrség a honlapján tett közzé részletes tájékoztatást.

Változik a közösségi közlekedés és a vonatközlekedés menetrendje is. A MÁV közlése szerint a munkanap-áthelyezés miatt ma a pénteki, 15-én a szombati, 16-án az ünnepnapi, 17-én pedig a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, amelyekre érdemes mielőbb jegyet váltani az utazóknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.