Egyre több család teheti meg, hogy nyaralni menjen

Az idei nyáron nem csak az anyagi lehetőségek, hanem a járványhelyzet is nagyban befolyásolja a családok döntését, hogy menjenek-e nyaralni, és ha igen, hová. Honfitársaink akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha itthon üdülnek, amivel a hazai gazdaság élénkítéséhez is hozzájárulnak – mondta el Rétvári Bence, a magyarok nyaralási lehetőségeiről tartott szerdai sajtótájékoztatóján. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára közölte azt is: évről-évre többen engedhetik meg maguknak, hogy üdülni menjenek.

Veres László István
2020. 07. 22. 12:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt napokban jelent meg az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat tavalyi évet vizsgáló elemzése, amely szerint míg 2010-ben a magyarok 35 százaléka engedhette meg magának, hogy nyaralni menjen, addig ez az arány 2019-ben 58,5 százalékra, közel két és fél millió fővel emelkedett – számolt be róla Rétvári Bence.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára hozzáfűzte: a statisztikából az is kiderül, hogy tíz esztendeje 247 milliárd jutott a magyar családoknak nyaralásra, tavaly ez az összeg már 393 milliárd forintra nőtt. – A vendégéjszakák számának 61 százalékos emelkedése is azt támasztja alá, hogy egyre kevesebben vannak olyanok, akik anyagi okokból nem tudnak nyaralni. Mivel a rezsiárak vissza lettek fogva, az emberek jövedelme pedig folyamatosan növekszik, ezért a családoknak jóval több jut a nem létfenntartásra fordítható kiadásokra, első sorban a vendéglátásra és a kultúrára – jelezte, ugyancsak az Eurostat adataira hivatkozva a kereszténydemokrata politikus. Az államtitkár kiemelte, hogy másfél millióval csökkent a súlyos anyagi nélkülözésben élők száma, és több mint négymillió fővel nőtt azoknak az aránya, akiknek egy váratlan kiadás fedezetére legalább 70–90 ezer forintnyi tartaléka van. Hozzátette: ez az adat hazánkban emelkedett a legnagyobb mértékben az Európai Unión belül.

– 2010 előtt többszörösen is megnehezült a családok anyagi helyzete: sokak számára nehézséget okozott a munkahelyük megtartása, emelkedett a munkanélküliség, a közszférában mindenkitől elvettek egy havi bért, a nyugdíjasoktól pedig egy havi nyugdíjat. Emellett 25 százalékos adóval sújtották a cafetériát, ezzel is csökkentve az üdülési lehetőségeket. Ebben az időszakban a családok inkább másra, például a rezsikiadásokra költöttek a csökkenő bevételeikből – emlékeztetett Rétvári Bence. Hangsúlyozta: 2010-et követően azonban egy más időszak következett: megkezdődött a munkanélküliség felszámolása, és mára több mint 800 ezer fővel emelkedett a foglalkoztatottak száma. Mellette a SZÉP-kártya, valamint az Erzsébet-program bevezetésével igyekeztek minél inkább népszerűvé és elérhetővé tenni a belföldi üdülést. – A kormány intézkedései tehát amellett, hogy jelentősen csökkentették a mélyszegénységben, illetve nélkülözésben élő számát, egyre többek számára nyitották meg annak a lehetőségét, hogy teljen akár egy nyaralásra is. Ezért fontos, hogy továbbra is azt a gazdaságpolitikát folytassuk, amely nem a 2010 előtt jellemző megszorításokra épül – húzta alá az Emmi államtitkára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.