Prisztás gyilkosa mégis „Hatyi” volt az ítélőtábla szerint

Megváltoztatta a Fővárosi Ítélőtábla a perújításban korábban felmentett Hatvani István ítéletét és kimondta: a „Hatyi” becenevű férfi lőtte le 1996-ban az óbudai Ladik utcában Prisztás Józsefet. Az elítéltnek így vissza kell térnie a fegyházba, hogy letöltse a büntetéséből még hátralevő nyolc évet.

2021. 02. 16. 12:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megváltoztatta kedden a Fővárosi Ítélőtábla a Fővárosi Törvényszék tavaly perújításban hozott felmentő ítéletét, és kimondta: mégis Portik egykori testőre, Hatvani István lőtte le 1996-ban az óbudai Ladik utcában Prisztás Józsefet. A „Hatyi” becenevű férfit jogerősen 15 évre ítélték a gyilkosság miatt, amiből hét évet le is töltött, amikor Jozef Roháč jelentkezett a fegyházból, hogy ő ölte meg Prisztást és nem „Hatyi”.

Hatvani Istvánt Prisztás József vállalkozó 1996-os kivégzése miatt 2016-ban jogerősen tizenöt év fegyházbüntetéssel sújtották. Most a perújításban másodfokon ismét kimondták a bűnösségét az ítélőtáblán
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Hatvani perújítási kérelméhez csatlakozott Portik Tamás is, akit Prisztás megöletése miatt szintén 15 év fegyházra ítéltek. A Fővárosi Törvényszéken 2020-ban, a perújítás elsőfokú tárgyalásán azonban csak azt mondták ki, hogy

nem Hatvani István ölt, a felbujtó, Portik Tamás és a Prisztást a helyszínre csaló harmadik elítélt bűnösségéhez kétség sem fért.

A törvényszék azt sem vizsgálta az eljárásban – nem is volt feladata –, hogy valóban Roháč lőtte-e agyon a terepjárójába éppen beszálló Prisztást úgy, hogy kerékpárral elhajtott mellette és közelről fejbe lőtte, vagy sem.

Az elsőfokú, Hatvanit felmentő ítélet ellen a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség – fenntartva a Fővárosi Főügyészség még tárgyaláson benyújtott indítványát – fellebbezett Hatvani bűnösségének kimondásáért, mivel álláspontjuk szerint

Roháč nem mond igazat. A táblabíróság pedig ma elfogadta a fellebbviteli főügyészség álláspontját, ezzel áttételesen azt is kimondva: a szlovák bérgyilkos hazudott.

Hatvani István ma szabadon távozhatott a táblabíróságról, mivel a bíró nem rendelte el a büntetése letöltésének azonnali folytatását, az elítélt a büntetés végrehajtástól kap majd értesítést arról, mikor kell bevonulnia a fegyházba.

Az előzmények

Az ítéleti tényállás szerint a gyilkosság előzménye, hogy az 1990-es évek közepén az alvilág bankáraként emlegetett Lakatos András többek között tartozott az éjszakai élet két akkori ismert alakjának, Portik Tamásnak és Prisztás Józsefnek, és amikor Lakatos külföldre távozott, két hitelezője elszámolási vitába keveredett egymással. Ennek következményeként az elsőrendű vádlott Portik megbízásából a másodrendű vádlott Hatvani István a harmadrendű vádlott Fazekas Ferenc közreműködésével 1996. november elsején Budapesten lelőtte Prisztás Józsefet, ezért vádolták meg Portikot felbujtóként, Hatvanit tettesként, Fazekast bűnsegédként elkövetett emberöléssel. Fazekasnak a szerepe annyi volt, hogy egy üzleti tárgyalás ürügyén odacsalja az óbudai Ladik utcába Prisztást. 2016 májusában a Fővárosi Ítélőtáblán jogerősen tizenöt-tizenöt év fegyházra ítélték Portik Tamást és Hatvani Istvánt minősített emberölés miatt, Fazekas tíz évet kapott. Az eljárás során a vádlottak mindvégig tagadták bűnösségüket, több, korábban más ügyben elítélt bűnöző pedig tanúként arról beszélt, hogy tudják, a gyilkos nem Hatvani volt, hanem Jozef Roháč.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.