Csak magyarázkodik a Jobbik Tóth Péter ügyében

Bíró László után ismét antiszemita nézetekről elhíresült ­jelöltjeik miatt kényszerül magyarázkodásra Jakab Péter pártja. Brenner Koloman azt állítja: szegedi jelöltjük, Tóth Péter ügyét azért veszik elő újra, hogy „az ellenzéki együttműködést zavarják”. A zsidókat „bibsiknek”, a homoszexuálisokat „genetikai hulladékoknak” nevező szegedi jelölt ellen a Mazsihisz és Tamás Gáspár Miklós is tiltakozását fejezte ki.

Hertelendy Gábor
2021. 08. 06. 5:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az antiszemita kijelentéseiről elhíresült, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú választókörzet jobbikos jelöltje, Bíró László után hasonló retorikájú magyarázkodásba kezdett a Jobbik a neonáci múltú Tóth Péter szegedi jelöltsége miatt. – Tóth Péter megváltozott a hosszú évek során, ahogy a Jobbik is 2013-tól a néppártosodás folyamatában – hangoztatta Brenner Koloman az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A párt alelnöke szerint a szegedi jobbikos jelölt elfogadta Jakab Péter elvi nyilatkozatát, „hét-nyolc évvel korábbi álláspontján változtatott, a szegedi kollégái, akik ismerik […], tudják, hogy nagyon tisztességesen végzi munkáját az önkormányzati testületben, a helyi támogatottsága megfelel”.

– Azt gondolom, hogy a többi párt is respektálja. Helyi szinten jó jelölt

– állította szó szerint Brenner Koloman. A műsorvezető ekkor felvetette, hogy nem mindenki respektálja, az MSZP például ide tartozik, de a Momentumnak is más jelöltje van. Tóth Péter elfogadta az elvi nyilatkozatot, mégsem kért bocsánatot.

– Ezek a kérdések most azért kerülnek elő, hogy az ellenzéki együttműködést zavarják. Ezért szednek elő majd jobbikos politikusoktól hét-nyolc-tíz évvel ezelőtti mondatokat és szerencsétlen Facebook-bejegyzéseket

– magyarázkodott az alelnök, aki arra hivatkozott, hogy Jakab Péter „kért már bocsánatot azoktól, akiket egyébként a Jobbik korábbi politikája megsértett”.

Korábban megírtuk, hogy Tóth Péter személyében egy bizonyíthatóan rasszista, súlyosan kirekesztő elveket valló nácit támogat Gyurcsány Ferenc.

A 24.hu még 2014-ben számolt be róla, hogy Tóth a saját közösségi oldalán egyebek mellett nyilvánosan követelt fajvédelmet, „bibsizett”, és a görög neonáci Arany Hajnal pártot dicsőítette. Egy újságcikkre reagálva, amely a zsidóságot állította be a világ problémájának, Tóth arról értekezett, hogy „már 1920-ban is látták a problémát”. A Tavares-jelentéssel összefüggésben azt írta a jobbikos, hogy „a bibsi portugálnak sincs jobb dolga, mint minket lehúzni”. Tóth Péter a melegekről is gyűlölködő és gyalázkodó kijelentéseket tett korábban, 2013-ban a Pride felvonulás kapcsán: „A végsőkig harcolunk a liberális söpredék és a genetikai hulladékok ellen.”

A marxista filozófus, Tamás Gáspár Miklós nemrég a Mérce.hu-nak elmondta: elfogadhatatlannak tartja, hogy bárki a jobbikos Tóth Péterhez hasonló nézeteket valló politikusra adja a voksát.

– A roma (és újabban: a zsidó) szervezetek tiltakozásának minden eleme fényesen beigazolódott. A Jobbik – több más ellenzéki párt támogatásával – neonáci jelölteket indít (akik olykor azt susogják halkan, hogy „oppardon”) több helyen

– mondta többek között a baloldali gondolkodó az antiszemita kijelentéseket tevő jobbikos jelöltekről.

A Magyarországi Zsidó Hitközség a Mediaworks Hírcentrumának kérdéseire korábban azt a választ adta, hogy álláspontjuk szerint „antiszemita vagy kirekesztő nézeteket hangoztató személyek ne kapjanak szerepet a magyar közéletben, függetlenül attól, hogy mely magyar politikai tömörüléshez tartoznak, vagy mely párt támogatottságát élvezik.

– Meggyőződésünk, hogy a kirekesztő eszméket hirdető embereknek a magyar közéletben csak politikai múltjuk lehet, de jövőjük nem – szögezte le Róna Tamás, a Mazsihisz Rabbitestületének és a Magyarországi Zsidó Imaegyletnek az elnöke.

Borítókép: Teknős Miklós

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.