Durvuló előválasztási kampány Zuglóban

A baloldali előválasztás egyik legélesebb ellentéte alakult ki Zuglóban, ahol Tóth Csaba, a kerület jelenlegi szocialista országgyűlési képviselője mérkőzik meg Hadházy Ákossal, aki a Momentum támogatásával száll harcba a városrészben. Jelenleg is zajlik az ajánlások gyűjtése az előválasztásra, ami ismét felkorbácsolta az indulatokat a két jelölt között.

2021. 08. 30. 20:14
TTH Csaba
Budapest, 2019. július 2. Tóth Csaba, az MSZP vezérszónoka felszólal a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával és a nemdohányzók védelmével összefüggõ egyes törvények módosítását célzó javaslat vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. július 2-án. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zuglói csörte újabb állomásához érkezett azzal, hogy egy hete megkezdődtek a jelöletek előválasztáson való indulásához szükséges aláírásgyűjtések. Egy múlt heti interjúban Tóth Csaba, a körzet MSZP-s országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta: nem folytat éles szópárbajt riválisával, Hadházy Ákosról szólva mégis elszomorítónak nevezte, hogy a Momentum jelöltje a bűnüldöző szerepében tetszeleg, közben pedig eltűri, hogy köztörvényes bűnözők segítsék a kampányát. Egyébként 

szerinte Hadházy „celebképviselő” lenne, aki nem foglalkozna a kerületi ügyekkel.

A szocialista politikus a heves párharcról szólva azt állította: tavaly szeptember óta szisztematikus, aljas lejáratókampány folyik ellene Zuglóban, és hozzátette: soha nem találkozott még ilyen mocskos módszerekkel, mint amióta politikai ellenfele és az őt támogatók betették oda a lábukat. 

Tóth Csaba szerint teljes mértékben megalapozatlan dolgokkal próbálják lejáratni, és az ott élők ezt látják is, ezért bízik benne, hogy a szavazók ezt szeptemberben, az előválasztáson is kifejezik.

Hadházy Ákos lapunknak nyilatkozva elmondta: biztos abban, hogy a zuglói polgárok valódi változást akarnak. A független országgyűlési képviselő Tóth Csaba szavaira reagálva közölte: „Nem lenne szerencsés, ha a médiában üzennék vissza Tóth képviselő úrnak, így is minden azzal van tele, hogy Zuglóban »háború« van, pedig ez csak egy előválasztási kampány.”

Később Hadházy a Klubrádióban már úgy fogalmazott, hogy a Tóth Csabával készült interjú „nem lehetett jó ízű riport”. 

Majd hozzátette: azt várják az esetleges új kormánytól, hogy legyen felelősségre vonás, és a saját oldalon se lehessen garázdálkodni, akkor is legyenek következmények. Emiatt van nézetkülönbség köztük Tóth Csabával, mivel Hadházy szerint a baloldalt terhelő ügyeket szóvá kell tenni.

Mint ismert, Zuglóban azóta tart az ellenségeskedés, hogy februárban Fekete-Győr András pártelnök bejelentette: Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Momentum támogatásával indul a kerületben az előválasztáson, miközben ez az MSZP-s Tóth Csaba körzete, ahol a szocialista képviselő eddig magabiztos győzelmeket aratott. A szocialista párt értetlenül állt azelőtt, hogy Hadházy miért egy baloldali kerületben indul el.

Fekete-Győr már korábban hangsúlyozta, hogy nem látja szívesen a politikában Tóthot, akiről még a baloldalon is azt terjesztik, hogy maffiamódszerekkel politizál Zuglóban.

Fekete-Győr András nem lép vissza az előválasztástól, mivel szerinte van esélye megnyerni a miniszterelnök-jelöltek versenyét. A Momentum elnöke arról beszélt egy interjúban, hogy szerinte most 12 százalékos eredménnyel a negyedik legnépszerűbb jelölt a baloldali versenyben, de szeretne harmadikként a második fordulóba is bejutni. – Nyilvánvaló, hogy egy versenyzőnek lépésről lépésre kell menetelnie, és már látszik, hogy fölzárkóztam, így a következő részcélom az, hogy bekerüljek a második fordulóba – tette hozzá. A balliberális politikus arról nem beszélt, hogy amennyiben nem jut be a második fordulóba, kinek a támogatására szólítaná fel az embereket. A Hvg.hu írt róla nemrég, hogy a végleges jelöltséghez szükséges húszezer aláírás összegyűjtésével nem áll túl jól Fekete-Győr: a szerda délutáni, esti adat szerint ő több ezer ajánlást gyűjtött, miközben addigra a hét miniszterelnök-jelölt közül kettő is túl volt a húszezres számon. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.