Ikarus 66-ossal bővült a Közlekedési Múzeum gyűjteménye

A kormány több mint 6,5 milliárd forinttal támogatta a múzeum gyűjteményfejlesztési programját.

Magyar Nemzet
2021. 08. 27. 21:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közlekedési Múzeum bemutatta gyűjteményfejlesztési programjának első eredményét, egy restaurált Ikarus 66-ost ­– olvasható a Közlekedési Múzeum közleményében. 

A felújított járművel megalakult a Közlekedési Múzeum nosztalgiabusz-flottája, amelyet az Ikarus 66-os mellett egy 311-es és egy 211-es Ikarus autóbusz alkot. 

Vitézy Dávid, az intézmény igazgatója az Ikarus 66-os modellről elmondta: a Faros Ikarus a nemzeti ipar- és közlekedéstörténet egyik szimbóluma, a hazai formatervezés egyik kiemelt darabja. 

A múzeum közleménye kiemeli: 

a kormány összesen 6,674 milliárd forinttal támogatta a Közlekedési Múzeum gyűjteményének restaurálását, a nemzeti kulturális műszaki és közlekedési örökség megmentésének öt éven át tartó programját. Ebből a forrásból a múzeum több mint száz kiemelt értékű nagyjármű, valamint további műtárgyak (modellek, egyenruhák, térképek stb.) beszerzését és restaurálását valósítja meg. 

Az intézmény 2016 óta tartó gyűjteményfejlesztési programjának célja, hogy megmentse a hazai autóbusz- és vasútijármű-gyártás nemzetközileg is elismert produktumait. A Közlekedési Múzeum együttműködik az Ikarus-örökséget szintén fontosnak tartó számos hazai céggel és szervezettel. Az egykori Északi Járműjavítóban a BKV Zrt., a Volánbusz, a Légiközlekedési Kulturális Központ és a Lanta Kft. is elhozza buszait augusztus 28–29-én.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.