Karácsony nem esküdne fel az alaptörvényre

Újabb baloldali támadás az alaptörvény ellen: Budapest főpolgármestere egy interjúban arról tett megjegyzést, hogy szerinte nem legitim az alaptörvény, ezért nem is lenne hajlandó felesküdni rá, ha miniszterelnöknek választanák. Karácsony egyébként kétszer már esküt tett az alkotmányra: 2014-ben, amikor Zugló polgármesterévé, valamint 2019-ben, amikor főpolgármesterré választották. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója úgy reagált: a baloldalon demokráciáról szónokolnak, de az első adandó alkalommal szembeköpik azt. Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője úgy látja: Karácsony Gyurcsányék szerint nem volt eddig elég kemény, ezért váltott harciasabb hangnemre.

2021. 08. 30. 15:57
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harcias hangvételű interjút adott a Népszavának Karácsony Gergely baloldali miniszterelnök-jelölt, aki egyebek mellett azt is kijelentette: „Az alaptörvény nem legitim, és én ezt nem most kezdtem el mondani, hanem akkor, amikor kivonultam a parlamenti vitájáról. Ha miniszterelnök leszek, nem fogok rá felesküdni.” Mindez azért is érdekes, mert néhányszor már megtette: 2019-ben, miután főpolgármesterré választották, a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén már felesküdött az alaptörvényre. Sőt 2014 őszén, zuglói polgármesterként szintén esküt tett a jelenlegi alkotmányra. 

– Az alkotmány legitimitása nem politikai kérdés, hanem tény 

– reagált Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Facebook-oldalán, hozzátéve: egyre nyilvánvalóbb, hogy a hatalom megszerzése érdekében a baloldal bármire képes. A kormánypárti politikus emlékeztetett, hogy a baloldalon jogállamiságról oktatnak mindenkit, ám nyíltan vállalják az alkotmányos puccsot. – Demokráciáról szónokolnak, de az első adandó alkalommal szembeköpik azt. Úgy látszik, hogy akik egyszer vörösek voltak, mindig azok maradnak. Ez a baloldal valódi arca – hangsúlyozta Hollik.

Mint arról beszámoltunk, baloldali politikusok és jogászok körében már régóta téma, hogy az alaptörvényt minden eszközzel felül kell írni, amennyiben a 2022-es választáson a szivárványkoalíció pártjai győzedelmeskednek. Az egyik ilyen ötlet, amit balliberális jogtudósok is hangoztattak, hogy akár a szükséges kétharmados parlamenti többség nélkül is át kell írni az alaptörvényt, amiről most Karácsony a már említett Népszava-interjúban is elismerte, hogy nem lehet megvalósítani.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a közösségi oldalán megosztott bejegyzésében hangsúlyozta: 

„Karácsony Gergely az elmúlt napokban igyekezett a Facebook-oldalán és a különféle nyilatkozataiban az eddig főként Jakab Pétertől és Dobrev Klárától megszokott stílus alkalmazni, így a főpolgármesternél is előkerültek az olyan kifejezések, mint »gazemberek«, »tolvajok« vagy »börtön«.”

Karácsony eddig nem ezt a stílus alkalmazta, emiatt Gyurcsány Ferencék elkezdték őt támadni: Dobrev Klára például úgy fogalmazott a hétvégi beszédében Karácsonyra utalva, hogy „aki úgy gondolja, kéztördelve kell lavírozni az orbáni pillérek között, az téved, és meg fog bukni”. Deák Dániel úgy látja, hogy mindez világos üzenet: Gyurcsányék szerint Karácsony nem elég kemény. 

– Szemmel láthatóan tehát Gyurcsányéknak akar megfelelni Karácsony, illetve azt akarja üzenni a DK-s szavazóknak is, hogy Dobrev helyett őt támogassák majd, hiszen ő is ugyanolyan kemény tud lenni, mint a Gyurcsány házaspár 

– tette hozzá.

A XXI. Század Intézet munkatársa felhívta a figyelmet arra is, hogy Karácsony egyre rosszabbul áll a felmérésekben, nem tudja megszólítani a bizonytalanokat, sőt a balliberális szavazók nagy része is eltávolodott tőle. 

– Emiatt a főpolgármester radikálisabb kommunikációval igyekszik visszaszerezni őket, ám ezek a szavazók már Jakabnál vagy Dobrevnél vannak, így ezzel a próbálkozással csak azt éri el, hogy az eddig megmaradt szavazói is eltávolodnak tőle

 – húzta alá.

Deák Dániel arra is felhívta a figyelmet, hogy Gyurcsány Ferenc egyszerre két vasat tart a tűzben: Karácsony Gergely a megbízható szövetségese, már 2004 óta neki dolgozik valamilyen formában. A fővárosban is a DK akarata érvényesül Karácsony vezetésével, jó példa erre az atlétikai vb ügye, ahol Karácsony Gyurcsány elvárásainak megfelelően lebegtette meg a vétót. Ugyanakkor ha a főpolgármester nem hozza az elvárt szintet, akkor ott van Gyurcsánynak a B terv: Dobrev Klára, akit ugyancsak kénye-kedve szerint tud irányítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.