Rétvári: Demokráciában nincs helyük a marxista eszméknek

A demokráciában nincs helyük a marxista-kommunista eszméknek, mert ezek alapja szélsőségesen demokráciaellenes, családellenes, keresztényellenes és zsidóellenes – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Forrás: MTI2021. 08. 28. 14:39
RTVRI Bence
A hortobágyi kényszermunkatábor áldozatainak tiszteletére tartottak megemlékezést Budapesten Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rétvári Bence a Szarvas téren, a kitelepítettek emlékművénél, a hortobágyi kényszermunkatábor áldozatainak tiszteletére szervezett megemlékezésen hangsúlyozta: a kommunista eszméknek soha, semmikor, a világ egyetlen országában sem szabad teret engedni, mert az mindig mérhetetlen emberi szenvedéshez vezetett.

– Mi Közép-Európában joggal követeljük, hogy amit az itt élő népek a helyi gulágokban a Baltikumtól a Balkánig megszenvedtek, kegyelettel emlékezzünk. 

A totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapján nemcsak azokra emlékezünk, akik ott voltak ezekben a kényszermunkatáborokban, hanem arra is, hogy ez az egész emberiség ellen elkövetett bűncselekmény volt.

– fejtette ki az államtitkár, aki hozzátette: ezért javasolta Magyarország két évvel ezelőtt az ENSZ-ben, hogy legyen közös világnap, amikor a kommunista diktatúrák százmillió áldozatára emlékezünk, de a világszervezet főtitkára különböző érvekkel nem hajlandó ezt kellőképpen kezelni, napirendre tűzni.

Rétvári Bence szólt arról, hogy a hortobágyi kényszermunkatáborba mintegy tízezer embert telepítettek ki 1950 és 1953 között bírói ítélet nélkül. Hozzátette: 

nem volt bűnük, annak a hatalmi gépezetnek voltak az áldozatai, amely meg akarta félemlíteni az egész országot.

Az államtitkár – Ronald Reagan egykori amerikai elnököt idézve – azt mondta, a szabadság mindig egy generációra van a kihalástól.

„Országunk függetlenségéből egy centit sem szabad engedni, soha sem szabad a szólásszabadságból és a vallásszabadságból sem engedni egy percnyit sem, és azt sem hagyhatjuk, hogy a politikai korrektség az embereket megfossza az őszinte beszéd lehetőségétől” – szögezte le Rétvári.

A megemlékezésen az emlékműnél koszorút helyezett el az Emmi, a Szabadságharcosokért Közalapítvány, a budapesti Gulag Alapítvány, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége, a hortobágyi kényszermunkatáborba elhurcoltak nevében pedig Badi Györgyi és Mihajlov Georginé koszorúzott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.