Betelt és többször elérhetetlenné vált a baloldali előválasztás honlapja

Az előválasztás rendszerének támadása túl van misztifikálva, ugyanis egy ilyen akciót bárki, a világ bármelyik részéről képes indítani – hangsúlyozták a Magyar Nemzetnek nyilatkozó informatikusok. Hozzátették: a rendszer leállásának valódi okát csak a rendszer üzemeltetői tudják kideríteni.

Magyar Nemzet
2021. 09. 20. 20:37
20210918 budapest nyugati ter hunyadi ter elovalasztasi szavazo pontok havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az, hogy az előválasztási rendszer leállását mi okozta, valójában csak a rendszer üzemeltetői tudják megmondani – hívták fel a figyelmet a Magyar Nemzet kérdésére a nevük elhallgatását kérő informatikusok, megjegyezve: 

ez az egész támadás kicsit túl van misztifikálva, hiszen egy terheléses támadást bárki, a világ bármelyik részéről képes indítani. 

– A videójátékozó tinédzserek külföldön az anyjuk bankkártyájával rendelnek támadásokat az ellenfelük játékszerverére, tehát ezeknek a támadásoknak az egyszerűbb fajtáját nagyon egyszerű végrehajtani, onnantól pedig már csak pénz kérdése, hogy mennyire összetett, mennyire hatékony és mennyi ideig tartó támadást akar valaki indítani – közölték.

Arra, hogy a rendszer gyengesége, valamint a terheléses támadás mellett a Fekete-Győr András által emlegetett mesterséges intelligencia is közrejátszhatott-e a rendszer hirtelen összeomlásában, kifejtették: ennek lehet némi valóságalapja, de a Momentum miniszterelnök-jelöltje által használt kifejezések nem illenek ebbe a környezetbe. 

Minden védelmi rendszer a rendszer szokásaitól eltérő cselekményeket blokkolja. Például ha a tűzfalba bele van írva, hogy másodpercenként öt szavazatot fogadjon, ugyanakkor másodpercenként ötven érkezik, akkor ezt már támadásnak ítéli. Tudniillik, 

ha egy adott felhasználó a szokott mintázattól eltérő módon cselekszik, akkor a tűzfalak – amelyeknek az a funkciója, hogy megvédjék az adott hálózatot a nem kívánatos támadásoktól és behatolástól – letiltják a felhasználót, mivel azt érzékelik, hogy rosszat akar. 

Ezt lehet mesterséges intelligenciának nevezni, de valójában csak egy algoritmus, ami ha nem megfelelően van konfigurálva, elfordul, hogy a valós dolgokat is kiszűri.

Egy okos tűzfalnak – folytatták – nagyon sok bemeneti paramétert lehet megadni, amely által megszabható, hogy mikor, mire és hogyan reagáljon. Egy oldal megvédéséhez a tűzfalnak meg kell tanítani, hogy mekkora forgalommal kell számolnia. Így abban az esetben, ha szokatlan mennyiségű adatforgalom érkezik, akkor rögtön jelzi, ha valami váratlan történést érzékel, a fejlesztőknek pedig ilyenkor meg meghatározni, hogy hogyan reagáljon a rendszer, azonnal tiltsa a felhasználókat vagy jelezze az eltérést – részletezték, hozzátéve:

 a szavazók letiltása és a rendszer teljes leállítása nagyon rossz mérnöki hozzáállás, 

hiszen abban az esetben is, ha sokan akarnak vásárolni, nem az a helyes üzleti modell, hogy leállítják a vásárlást, hanem addig várakoztatják a vásárlókat, ameddig nem tudnak belépni.

Miképpen a Magyar Nemzet is beszámolt róla, szombaton – néhány órával az indulást követően – összeomlott a baloldali előválasztás informatikai rendszere. A Momentum elnöke szombat délelőtt a történteket még azzal indokolta, miszerint olyan sokan szavaztak az országban reggel, hogy a mesterséges intelligencia azt hitte, hogy hekkertámadás alatt van a rendszer, így blokkolta a szervereket, délutánra viszont már a baloldal egy közös nyilatkozatban a kormányt tette felelőssé a kudarcért

A káoszba fulladt voksolás miatt az előválasztás hétfőn folytatódott tovább, ugyanakkor szintén nem zökkenőmentesen: hétfő délutánra az Előválasztás.hu már azt mutatta, hogy szeptember 28. este 20 óráig minden időpont foglalt, estére pedig időtúllépés miatt a honlap újra elérhetetlenné vált.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.