Csak látszólag követi a megtisztulás politikáját a baloldal

A baloldalon élelmiszerosztásért, rágalmazásért vizsgálódás, idősotthonban való kampányért elítélés, gyanús cégekért pedig felmentés jár vagy még vizsgálatot sem indítanak.

2021. 09. 26. 12:24
HADHÁZY Ákos
Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő átlépte a jóízlés határát, amikor január 8-án egy halottasáhzból kijuttatott videófelvétellel riogatta követőiet a Facebookon Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bangóné Borbély Ildikót az előválasztás élelmiszercsomagok osztásával történő befolyásolása, Kiss Lászlót pedig rágalmazás miatt panaszolták be legutóbb a baloldali etikai kódex alapján. Mindketten visszautasítják a vádakat – írja a Debreciner.hu.  A lap úgy tudja, hogy Bangóné kampánystábja élelmiszercsomagok osztásával próbálta meg befolyásolni a választókerületi szavazás kimenetelét. Értesüléseik szerint az MSZP-s országgyűlési képviselő szintén etikai panaszt nyújtott be Kiss László, a Momentum képviselőjelöltjével szemben rágalmazás miatt.

Minden jel arra utal, hogy Ráczné Földi Judit, a DK székesfehérvári jelöltje tőlük etikátlanabb dolgot követett el, ám tudomásunk szerint ellene még nem indult etikai eljárás. 

A képviselőjelölt is aláírta július 26-án az előválasztási feddhetetlenségi nyilatkozatot, amely szerint nincs offshore vállalkozás az ő vagy a családja tulajdonában – miközben ugyanezen a napon egy Delaware állambeli offshore helyszínre bejegyzett vállalkozás képviselőjeként járt el – írta meg a Válaszonline.hu. Mindezt egy hazai cégbíróságon iktatott dokumentummal is igazolta a lap. A DK-s jelölt az egyértelmű bizonyítékok ellenére később azt nyilatkozta a Telexnek, semmi köze a megnevezett céghez, azt állítva, abban sem biztos, hogy hallott-e már valaha erről a vállalkozásról. 

A baloldali etikai kódex alapján történő vizsgálatok komolytalanságát, kettős mércéjét Tóth Csaba, MSZP-s országgyűlési képviselő ügye demonstrálja talán a legjobban. Korábban a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, Jakab Péter kezdeményezett etikai vizsgálatot az MSZP, a DK és a történet szempontjából érdekes módon a Jobbik által is támogatott Tóth Csaba ellen – mutatott rá a HVG. 

A pártelnök Hadházy Ákos bizonyítékaira hivatkozva kérte számon, hogy Tóth állítólag kihagyott a vagyonnyilatkozatából egy félmilliárd forint értékű gyártelepet, amely felett közvetlen befolyása lehet. 

Sőt a Kétfarkú Kutya párt oldaláról az is kiderült: nem csak a Hadházy Ákos által bemutatott XXII. kerületi 26 436 négyzetméteres gyártelep került Tóth Csaba üzleti köreihez és ezáltal közvetve Tóth Csabához. A szomszédos, kétszer ekkora ingatlant Sági László, Tóth Csaba régi üzlettársa szerezte meg.

Az etikai bizottság szerdán azonban úgy döntött, felmenti Tóthot az ügyben. A szavazásról Hadházy Ákos, Tóth zuglói kihívója hozott nyilvánosságra részleteket: állítása szerint a Momentum, a Jobbik és a DK is elítélte a százmilliós vagyon elrejtését, az LMP tartózkodott, az MSZP és a Párbeszéd pedig kiállt Tóth mellett, így nem kapott többséget a javaslat. 

Hadházy szerint a Tóth mellett kiálló pártok világossá tették, hogy nem követik a megtisztulás politikáját. Az MSZP – amelynek a zuglói vezetője Tóth Csaba – viszont úgy értelmezte a történteket, hogy egyértelműen tisztázódott Tóth Csaba feddhetetlensége. 

Közleményükben az állt: „Az MSZP bízik abban, hogy a Tóth Csaba körüli találgatások és alaptalan vádaskodások ideje lejárt, és a jövőben a demokratikus ellenzék jelöltjei egymás kölcsönös tiszteletben tartásával dolgoznak tovább közös célunkért: a kormányváltásért és egy demokratikus ország megteremtéséért.” 

Közben azonban kiderült, nem ez volt az egyetlen vizsgálat Tóth Csabával szemben, és nem is mentették fel minden kérdésben a kerületben 2014 óta regnáló országgyűlési képviselőt: Kassai Dániel XVIII. kerületi önkormányzati képviselő szabálytalan kampányolásért panaszolta be Tóthot, amit helybenhagyott a bizottság. Kassai Facebook-bejegyzésében mutatott rá, hogy mi volt a probléma:

Tóthot azért ítélték el, mert egy önkormányzati idősek otthonában osztogatott „X TÓTH CSABA” feliratú vászontáskákat, ezzel buzdítva az ott élőket a szavazásra – ezt a szabályok értelmében nem tehette volna meg.

Mindezek ellenére úgy tűnik, hogy a többfrontos háborúvá avanzsált zuglói verseny mehet tovább, hiszen Tóth büntetése mindössze annyi, 

hogy az OEVB eltiltotta a további szabálysértésektől.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.