Dobrev szerint Őszöd nem számít, Fekete-Győr hozná a migránsokat

A baloldali előválasztás miniszterelnök-jelölti vitájának megszólalásait figyelve már biztos: a baloldalnak semmilyen koncepciója nincs az ország jövőjét illetően, a cél a hatalomátvétel mindenáron. Az sem kétséges, hogy aki maga alá tudná gyűrni vetélytársait, a brüsszeli kottából játszana újra. Összegyűjtöttünk néhány meghatározó hozzászólást.

Magyar Nemzet
2021. 09. 26. 15:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfokozott érdeklődés várja a mozikban október 22-étől látható Elk*rtuk című filmet, amely az őszödi beszéd kiszivárgásának hátterét és az utána következő eseményeket vizsgálja egy fiktív történeten keresztül. A beszéd éppen tizenöt éve hangzott el, a hazai média tele van az olyan elemző nyilatkozatokkal, amelyek szerint ideje volna kibeszélni és helyretenni az akkori eseményeket, továbbá szembesíteni a bűnösöket tettükkel. Érzékelheti ezt Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is, aki az évforduló tényét igyekezett felhasználni a baloldali előválasztás során vetélytársa, az ugyancsak miniszterelnök-jelölt Dobrev Klára ellen. Fekete-Győr a jelöltek tévés vitájában úgy fogalmazott, Dobrev Klára az őszödi beszéd miatt nem nyerheti meg ezt a választást. 

Gyurcsány Ferenc felesége, a DK jelöltje erre azt válaszolta, bízik a szavazók bölcsességében, hozzátette, sokat járja az országot, és azt tapasztaltja, „elképesztő, hogy az embereket mennyire nem érdekli, hogy mi az, ami elválasztott minket a múltban”.

A Dobrevet támadó Fekete-Győr célja viszont semmi más, mint a kormány által mostanáig elért eredmények törlése. Ilyesmiről nyilatkozott a gyermekvédelmi törvénnyel és a migráció elleni fellépéssel kapcsolatban is. Amikor például arról kérdezték, hogy beengedne-e más kultúrájú embereket az országba, azt felelte: 

nekünk van egy európai uniós kötelezettségünk, és amennyiben az Európa Tanács úgy dönt, hogy el kell osztani a menekülteket, akkor Magyarországnak is be kell fogadni őket természetesen.

Az elmúlt hetek eseményeivel, szorosabban az afganisztáni helyzettel kapcsolatban úgy fogalmazott: „az afganisztáni képeket mindannyian láttuk. És mi egy európai, civilizált nemzet vagyunk, és én elvárom a magyaroktól, hogy humánusan álljunk hozzájuk, nem pedig úgy, ahogyan az Orbán-kormány”.

A gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban Fekete-Győr András azt mondta: „el kell törölni a Fidesz és a Jobbik által közösen elfogadott homofób törvényt”. A Momentum elnöke tehát a már ismert brüsszeli trombitát fújva az LMBTQ-közösség megsértéseként értelmezi a kiskorú gyermekek és a családok védelmére elfogadott törvényt. 

Ebben egyébként egyetért vetélytársával, Dobrev Klárával, aki szerint ugyancsak el kell törölni a „diszkriminatív törvényt”, majd elmondta, egyetért az Európai Parlament azon döntésével, hogy „egész Európában azonos jogok illessék meg az LMBTQ-embereket”.

A vitában szóba került a 13. havi nyugdíj is. Karácsony Gergely, noha megemlítette, hogy Orbán Viktor már tizenkét éve beszél arról, hogy hiba volt elvenni ezt a pénzt a nyugdíjasoktól, kevesli az emelés mértékét, ezért szerinte ez egy kampány, szemfényvesztés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.