Egymás képviselőit zárná ki az előválasztásból a Jobbik és az MSZP

Alig kezdődött el a baloldali előválasztás, máris egymásnak esett a Jobbik és az MSZP, miután a szocialisták társelnöke, Tóth Bertalan vasárnap több jobbikos képviselő – köztük „az etikai kódex megsértésével” vádolt Szabó Ervin – ellen kért etikai vizsgálatot az Országos Előválasztási Bizottságtól. Eközben Jakab Péter szintén vizsgálatot kezdeményezett Zugló szocialista képviselőjelöltje, Tóth Csaba ellen, aki mögé nem mellesleg a Jobbik is támogat.

Hertelendy Gábor
2021. 09. 19. 14:45
TÓTH Bertalan
A szocialista párt képviselője titkolja, hogy milyen oltást kapott MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke etikai vizsgálatot indított ellenem, melynek állok elébe, nincs szégyellnivalóm. Azonban az, hogy így akarnak kizárni az előválasztásból, ráadásul most, amikor a támadás minket, ellenzékieket és a demokráciát érte, méltatlannak érzem” – írta bejegyzésében Szabó Ervin, a Békés megyei Orosháza jobbikos képviselőjelöltje, miután a szocialista politikus azt állította róla: a sort megkerülve belépett a szavazósátorba, instruálni kezdte a bizottság tagjait, figyelte, miként szavaznak az érkezők, és felszólítás ellenére sem volt hajlandó távozni. Tóth Bertalan ekkor kezdeményezte ellenfele kizárását is. 

„Aki jelen volt, az tudja, hogy mekkora volt a kapkodás és a feszültség, én is épp egy problémát igyekeztem megoldani, hogy ne okozzunk csalódást a választóknak. A választást természetesen nem befolyásoltam – nem is tudtam volna, hiszen nem tudtak szavazni a választópolgárok”– fejtegette Szabó Ervin, majd megjegyezte: elnézést kér, amiért megszegte a baloldali előválasztás tízméteres szabályát, miszerint a választási sátor tízméteres körzetében nem tartózkodhat versenyen induló jelölt. 

Földi István, a szabolcsi Mátészalka jobbikos, a Momentum és az LMP által is támogatott képviselőjelöltje szintén Facebook-posztban fakadt ki az MSZP társelnökének cselekedetére. 

„Miközben küzdünk az előválasztásért, addig a magyar szocialisták elnöke, Tóth Bertalan azon dolgozik, hogy a lehető legtöbb, számára rivális jelöltet eltegye az útból. A pártok elnökei éjt nappallá téve talpalnak és melóznak, hogy kiderítsék pontosan mi történt és megoldják, hogy megvalósulhasson az előválasztás. […] Egy kakukktojás van csak ebben a sorban. Tóth Bertalan. Mert ő nem az előválasztás sikerességén, hanem a rivális jelöltek tönkretételén dolgozik. Erre csak egy szó van: undorító”

– tette hozzá, majd bejegyzésének végén provokálni kezdte a szocialisták társelnökét. „Tudod mit kellene tenned? Visszaléptetni az összes kollaboráns MSZP-s jelöltet, mint amilyen itt is van, a Szabolcs 05-s körzetben. És igen, tudom. Most ismét fel leszek jelentve az Etikai Bizottság előtt, vagy éppen névtelenül a rendőrségen. De tegyétek csak, mert én vállalom a véleményem és vállalom a küzdelmet is ezért az országért és ezért a körzetért” – zárta bejegyzését a jobbikos politikus.

Eközben a Népszava megírta, hogy Tóth Bertalan azt kérte szombaton az Előválasztási Bizottságtól: vonják meg a Békés megyei 4. választókerületben, Orosháza és környéke körzetében induló Szabó Ervintől az előválasztáson való indulás lehetőségét. Az MSZP társelnöke azt állítja, a jelölt méltatlanná vált az indulásra, mert „megsértette a választáson közösen induló pártok etikai kódexének több pontját”. „Ezek többek között a választás tisztaságának megóvásáról, az előválasztás értékrendszerének tiszteletben tartásáról, valamint a szavazóhelyiségben és annak közvetlen környezetében a kampánytevékenysége tilalmáról szólnak” – hangoztatta Tóth Bertalan. Márpedig szerinte a fenti pontok mindegyikét semmibe veszi az a jelölt, aki bemegy a szavazósátorba. 

„Szabó Ervin több fotó tanulsága szerint éppen ezt tette. Orosházán a szavazásra várakozó sort megkerülve belépett a szavazópont sátorába, és ott a bizottság tagjainak instruálásába kezdett, illetve figyelte, hogy az érkezők miképpen szavaznak. A sátorból a bizottság egyik tagjának, Varga Zoltán volt MSZP-s önkormányzati miniszter felszólítására sem volt hajlandó távozni”

– állította a szocialista társelnök.

Vasárnap már arról szóltak a hírek, hogy Jakab Péter szintén vizsgálatot kezdeményezett, méghozzá Zugló szocialista képviselője, Tóth Csaba ellen, akit korábban a támogatásáról biztosított. Az ügy előzménye, hogy a Momentum által támogatott jelölt, Hadházy Ákos azt állította az MSZP-s ellenfelének a Zugló TV-ben közvetített vitán: dokumentumok bizonyítják, hogy egy pesti gyártelep címére jegyezték be azt az alapítványt, amelyet több zuglói, részben önkormányzati tisztviselő is létrehozott, és százmillió forintos, gyanús körülmények között szerzett kölcsönt is kapott a Tóth Csaba érdekeltségében lévő cég. Ezután Hadházy – Jakab Péter állítása szerint – levelet írt a pártelnöknek és Karácsony Gergelynek a bizonyítékok alátámasztására, ezután döntött Jakab a vizsgálat kezdeményezéséről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.