Hableány-katasztrófa: vallottak a szemtanúk

Megrongálták az őrizetlenül hagyott hajóroncsot.

2021. 09. 22. 8:05
null
Fotó: MTI/Mónus Márton Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szemtanúk meghallgatásával folytatódott a bizonyítási eljárás a Hableány sétahajó 2019-es dunai katasztrófája ügyében a Fővárosi Törvényszéken tegnap. A katasztrófa gondatlan okozásával vádolt Jurij Csaplinszkij ukrán hajóskapitány egy külön teremből, zárt láncú videórendszeren keresztül vett részt a tárgyaláson. 

Az egyik meghallgatott magyar tanú arról beszélt, hogy korábban vezette a Hableány sétahajót, és szolgált matrózként az azt elsüllyesztő Viking Sigyn szállodahajón is, így mindkét járművet jól ismeri. 

Kifejtette, tisztában van vele, hogy nem volt a legjobb a kilátás a Hableányból hátrafelé, és nem volt rajta visszapillantó tükör. Ugyanakkor kijelentette: »ha kimegyek az autópályára egy kis Polskival, még nem kellene, hogy egy kamionnal elgázoljanak!«

A tárgyalás egyébként a védelem immár szokásos kifogásolásával kezdődött. Tóth M. Gábor, Csaplinszkij védője nehezményezte, hogy a bíróság nem őrizteti a Hableány roncsait. „[…]a kormánylapát tengelyéről például eltűnt a perlonkötél, a hajót folyamatosan rongálják, 2021. május 29-én pedig kikerült egy olyan felvétel, amin az látszik, hogy a hajótestre felmászva hosszabb vi­deót készítettek a hajó belsejéről”– sorolta a vádlott védője, aki szerint a bizonyításban mindennek jelentősége van.

Mint ismert, a Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én este 9-kor, a Margit híd előtti vízszakaszon összeütközött a Hableány sétahajóval, majd maga alá gyűrte azt. A baleset következtében 27-en meghaltak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.