Házmestertempó és rágógumivita

A DK-nak nem kenyere a házmestertempó – üzente Vadai Ágnes Karácsony Gergelynek, majd a Párbeszéd politikusának szegezte a kérdést, hogy bizalmasa és egykori helyettese, Dorosz Dávid a milliós fizetése mellett miért költötte a költségtérítése egy részét rágóra, tortára és édességekre. Dorosz Karácsony régi szövetségese, a 2019-es főpolgármesteri kampány egyik vezetője volt, de főpolgármester-helyettesként alig egy év után megbukott.

Schmidt Gábor
2021. 09. 28. 5:45
DOROSZ Dávid
Budapest, 2019. november 5. Dorosz Dávid, a klímavédelemért felelős főpolgármester-helyettes az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudod, Gergő, nekünk nem kenyerünk a házmestertempó – írta Vadai Ágnes, a DK alelnöke Karácsony Gergelynek címezve, majd hozzátette: „a Demokratikus Koalíció általában nem az előválasztási bizottsághoz rohangál feljelentésekkel, hanem ha valami problémája van, akkor azt a másik párttal, jelölttel próbálja megbeszélni”. Vadai ezt követően feltette a kérdést Karácsonynak: 

Az szerinted oké, hogy pártod dunakeszi jelöltje, Dorosz Dávid korábban a te főpolgármester-helyettesedként a költségtérítésére kapott pénz egy részét […] Orbit rágóra, pizzára, müzliszeletre, tortára és egyéb finomságokra költötte? Szerinted erre való a közpénzből való költségtérítés? Szerinted Dorosz Dávid milliós fizetése mellett ezek szükséges költések voltak?

Dorosz Dávid Karácsony Gergely régi és megbízható szövetségesének számít, korábban együtt tevékenykedtek az LMP-ben, később együtt léptek át a Párbeszédbe, és Dorosz volt a 2019-es főpolgármesteri kampány egyik vezetője is. Doroszt 2019 novemberében nevezték ki klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettessé, ily módon hozzá tartozott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is. 

A Direkt36 korábbi cikke szerint Dorosz kinevezését követően jelezte: szeretne magának egy irodát a BKK Rumbach Sebestyén utcai irodájában, de Karácsony közbelépése miatt nem kapta meg, aki – valójában csak Dorosznak szánva sorait – minden helyettesének írt egy levelet, arra kérve őket, hogy a jogszabályoknak megfelelően gyakorolja a hatáskörét. 

A már említett cikk szerint Dorosz munkamorálja többekben megütközést keltett, mert a beszámolók szerint inkább saját szereplésével és annak előkészítésével foglalkozott, semmint a hozzá tartozó ügyekkel, a BKK-t érintő belső konfliktusoktól is látványosan távolt maradt. Eredetileg a Lánchíd felújítása is hozzá tartozott volna, de egyre veszített városházi befolyásából, így a projekt átkerült a szocialista Tüttő Katához. Dorosztól végül szinte minden hatáskörét megvonta Karácsony, majd alig egy évvel hivatalba lépése után lemondani kényszerült főpolgármester-helyettesi tisztségéről. 

Ami a Vadai által említett költségtérítést illeti: a Főpolgármesteri Hivatal által közölt adatok szerint Dorosz Dávid a havi 45 ezer forintos keret nagy részét tejre, kávéra, diétás kólára és müzliszeletekre költötte. A számlák szerint gyakran vettek gyümölcsöt a repikeretből – leginkább banánt és mandarint –, de jutott belőle nyolcszeletes tortára, csalamádéra, csemegeuborkára, olívabogyóra, ketchupre és majonézre, valamint egy háromszemélyes pizzarendelésre is. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.