Kiderült, miről beszélt Áder János a Szentatyával

A teremtett világ védelmének kérdése, családok védelme, ökumenizmus – ezek voltak a fő témák Ferenc pápa és a magyar vezetők találkozóján. Kiderült, mi volt az a három ajándék, amit a szentatya kapott Magyarországon.

2021. 09. 19. 20:16
ÁDER János; ORBÁN Viktor; SEMJÉN Zsolt; FERENC pápa
Orbán Viktor találkozója Ferenc pápával Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Magyarországról kilépő folyók tisztább állapotban hagyják el az országot, mint ahogy ide érkeznek. Az elmúlt száz évben Magyarországon az erdőterületek nagysága közel kétszeresére nőtt. Magyarország elsőként az Európai Unióban törvénybe foglalta, hogy az ország 2050-re klímasemleges lesz, és 2030-ra a meghozott intézkedések következtében a magyarországi áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes lesz – közölte Áder János a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában arról, hogy mit mondott beszélgetésük során Ferenc pápának a teremtett világ védelmének kérdésében Magyarország eredményeiről.

A köztársasági elnök közölte, hogy egy rövid összefoglalót adott a szentatyának Magyarország jelenlegi családvédelmi helyzetéről is, aki korábbi beszédeiben gyakran fogalmazott úgy, hogy Európában demográfiai tél figyelhető meg. Áder János részletezte az egyházfőnek, hogy a kormány mit tett Magyarországon annak érdekében, hogy javítson a demográfiai mélyponton. 

Az egyik a családi adókedvezmény, a másik az otthonteremtési támogatás a fiatal házasoknak, a harmadik pedig a nagycsaládosoknak adott különböző kedvezmények

– rögzítette az államfő, hozzátéve: ennek révén, 2010-hez képest pozitív irányú elmozdulás látható. 

Még van mit tenni bőven, tehát nem vagyunk a célnál, de azért mégis az elmúlt tíz évben nőtt a házasságkötések száma, nőtt a gyermekek száma, és csökkent az abortuszok száma. Emiatt lényegesen jobb pozícióban vagyunk, mint tíz vagy 11 évvel ezelőtt

– húzta alá Áder János, majd az egyházi intézmények szerepét is hangsúlyozta a kérdésben. 

A köztársasági elnök elmondta, hogy a jezsuita rendben 1958-ban megkezdett noviciátushoz kötődően egy 1958-as évjáratú Tokaji bort ajándékoztak a szentatyának, emellett Vizinger Móricz ötvös mester által készített díszes keresztet is kapott.

– Három a magyar igazság, ezért volt egy harmadik ajándék is – emelte ki Áder.  Mint mondta, nem sokkal a kongresszus megkezdése előtt jelent meg a Hősök közöttünk. Ötven 20. századi bátor magyar igaz története címet viselő könyv, amely az ő életükről, helytállásukról, hitükről, tragikus sorsukról szól. 

– Felhívtam a szentatya figyelmét arra, hogy nagyon sok katolikus és nem katolikus embernek a helytállásáról, civil és egyházi szolgálatban levő személy helytállásáról is bizonyságot szerezhet

– mondta Áder.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.