Kínosan komikus az informatikai szakértőknek a baloldal kamuzása

A kibertámadásokban jártas elemzők szerint annyira vehető komolyan a baloldal gigantikus terheléses támadásról szóló kamuzása, mintha a kínai kormány beavatkozása helyett a baptista fogorvosok összeesküvéséről beszélnének lázálmaikban. Egy szakmai blogbejegyzés szerint az előválasztáson használt, megbízhatónak számító szoftver egyik beállítása okozhatta az online felület leállását.

Magyar Nemzet
Forrás: Kiber.blog.hu2021. 09. 19. 17:27
20210918 budapest nyugati ter hunyadi ter elovalasztasi szavazo pontok havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pletyka és azzal egyenértékű hitelességgel bíró információk alapján volt ott minden, a NER/kormány által felbérelt kínaiak és oroszok, de lehettek a baptista fogorvosok is

– jegyezte meg írása elején az informatika terén szakmai blogbejegyzéseket közlő Kiber.blog.hu annak kapcsán, hogy a baloldali előválasztás kezdetén leállt a regisztrációkat és a szavazatokat fogadó online felület, amelyet a pártelnökök „a kormány túlterheléses támadásával” magyaráztak. Információk szerint a külső hekkertámadások kivédésére szakosodott Cloudflare-t használták arra a baloldali megméretésben, hogy több felhasználóját is kiszolgálja. 

„A Cloudflare elfedi a mögöttes infrastruktúrát, ha jól van beállítva. Azaz elvileg nem lehet tudni, hogy milyen IP és infrastruktúra van a védett rendszerben. Azért csak elvileg, mert 

ha nem jól van beállítva, akkor felfedhetők a tényleges szerverek” 

– teszi hozzá a szerző.

Érdemes abba belegondolni, ha minden 15 éves gyerek 10-100 dollárból kiüti a védelmet, akkor hogy létezhet még és miért a Cloudflare, az egyik legmenőbb szolgáltatás?

– rögzíti a bejegyzés írója, aki egy másik honlapot is felfedezett Előválasztás.apont.hu néven. 

„Az oldalt megnézve az Előválasztás oldal régebbi verziója jön be, feltételezhetően valami fejlesztési vagy demókörnyezet, amit aztán ottfelejtettek.” Forrás: Kiber.blog.hu

„Az oldalt megnézve az Előválasztás oldal régebbi verziója jön be, feltételezhetően valami fejlesztési vagy demókörnyezet, amit aztán ott felejtettek” – jelezte.

Az elovalasztas.hu bár a Cloudflare védelme alatt áll, de feltételezhetően közvetlenül is megcímezhető. Feltehetőleg a beállításból kimaradt, hogy az IP cím csak a Cloudflare felől fogadhat kapcsolatot, így gyakorlatilag nem kell szofisztikált és sok ezer, sok tízezer dolláros DDOS-támadást vásárolni, ez a szerver egy 150 dollárból vett támadástól is meg fog feküdni.

 – tette hozzá a szerző, majd megjegyezte: 

Természetesen ezek még mindig csak feltételezések, viszont ha igazam van, és ez a konfigurációs hiba létezik, akkor nemigazán voltak a topon, akik a rendszert beállították, és eséllyel lesznek ott másik, akár nagyobb aknák is.

Mint ismert, Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke a Magyar Nemzetnek azt állította: „egészen bizonyosan külső hatás történhetett, mert amikor már nem volt szavazás, csaknem három órán keresztül jött a terhelés. Erről az informatikusok tájékoztattak.” Lapunk információi ellentmondanak a baloldal által hangoztatott „túlterheléses támadásnak”. Úgy tudjuk, az előválasztás során egy Cloudflare elnevezésű programot használnak, amely biztosítja a külső támadások kivédését, és a jelenleg elérhető szoftverek közül ez az egyik legmegbízhatóbb. Szakértők szerint ugyanis vélhetően a mögöttes rendszert tervezték annyira alul, hogy az a rendes kéréseket sem tudta kiszolgálni.

Ahogy arról beszámoltunk, szombaton elkezdődött a baloldali előválasztás, de már az első nap összeomlott a rendszer, ezért a voksolni akarókat hazaküldték, és várhatóan hétfőn folytatják a választást. Az összeomlást túlterheléses támadással akarták magyarázni, amely mögött a baloldali politikusok szerint a kormány áll. Valójában azonban úgy tűnik, hatalmas szervezési problémák állnak a háttérben.

A teljes blogbejegyzés az alábbi linkre kattintva olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.