Komoly adatvédelmi aggályokat vet fel a baloldal felkészületlensége

A biztonság sérülésével az előválasztási rendszer összeomlása érinthetett személyes adatokat is – nyilatkozta lapunknak Péterfalvi Attila az előválasztási rendszer összeomlása kapcsán. Mint ismert, szombaton kezdetét vette az előválasztás első fordulója, ám a voksolás hamar káoszba fulladt, hiszen az előválasztás honlapja az indulást követően folyamatosan hibaüzeneteket írt ki. A balliberális fiaskóról ifj. Lomnici Zoltán elmondta, hogy a rendszerváltást követő legnagyobb adatvédelmi kockázatnak tehetik ki a választók különleges személyes adatait.

2021. 09. 19. 13:21
20210918 budapest nyugati ter hunyadi ter elovalasztasi szavazo pontok havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagy valószínűséggel adatvédelmi incidensről van szó, mert az adatbiztonság sérült 

– közölte Péterfalvi Attila az előválasztási rendszer összeomlása kapcsán. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke elmondta: „ha az előválasztási rendszer összeomlása egy olyan incidensnek minősül, amely érint személyes adatokat is, akkor azt be kell jelenteni az adatvédelmi hatósághoz, és azonnal el kell kezdeni a hiba kijavítását”. 

– Erre 72 órája van az érintetteknek, az még nem telt le, ezért várjuk a bejelentéseket 

– tette hozzá. 

Mint kiderült, a baloldalhoz köthetően egy Facebook-oldal embereket és technikai eszközöket toboroz az előválasztás lebonyolításához. Arról, hogy ez mennyire összeegyeztethető az általános adatvédelmi rendelettel (GDPR), a szakértő kiemelte: „elvben nem zárható ki az otthoni, saját eszközről történő munkavégzés sem, de ezeket a részleteket a szerződésben kell rögzíteni”. Péterfalvi szerint a kérdés az, hogy így milyen feladatkört tud ellátni az adott munkavállaló. 

Aki ilyen, otthoni eszközzel vesz részt a munkában, az nagy valószínűséggel adatfeldolgozónak fog minősülni. Akkor az adatkezelőnek az adatfeldolgozóval egy szerződést kell kötnie. Önmagában hogy hol van a szerver, vagy milyen feldolgozási pontok vannak, az nem GDPR-ellenes, de látni kell a szerződéseket. Erre az esetre is igaz, hogy az ördög a részletekben rejlik.

– hangsúlyozta.

A szakember elmondása szerint tudni kellene, hogy mi az, ami tönkrement a rendszerben, milyen munkakört akarnak felerősíteni az érintettek, illetve miként garantálják az adatbiztonságot, hogy onnan ne szivároghasson ki semmi.

– Minden jel szerint, miután a baloldal képtelen biztosítani az általa előválasztásnak nevezett bohóckodáshoz a megfelelő informatikai feltételeket – a politikai ellenfeleire mutogatva –, laikus elemek bevonásával igyekszik menteni a menthetetlent. Ezzel, ha nem járnak el a lehető legszigorúbban, azt érhetik el, hogy a rendszerváltást követő legnagyobb adatvédelmi kockázatnak tehetik ki a választók különleges személyes adatait

– nyilatkozta lapunknak az esettel kapcsolatban ifj. Lomnici Zoltán. 

A Századvég jogi szakértője elmondta, hogy ilyen esetekben fokozottan fennállhat az adatbiztonság olyan sérülése, amely a továbbított, tárolt vagy más módon kezelt személyes adatok véletlen vagy jogellenes megsemmisítését, elvesztését, megváltoztatását, jogosulatlan közlését vagy az azokhoz való jogosulatlan hozzáférést eredményezi. Továbbá az alkotmányjogász kiemelte, hogy a hatályos Büntető Törvénykönyv szerint aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi vagy az Európai Unió kötelező jogi aktusában meghatározott rendelkezéseket megszegi, az egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, amely két évig terjedő szabadságvesztés is lehet, ha a személyes adattal visszaélést különleges adatra – politikai véleményre utaló személyes adatok e körbe tartoznak – követik el.

A Századvég munkatársa hangsúlyozta: 

az adatkezelést oly formában kell végezni, hogy megfelelő technikai vagy szervezési intézkedések biztosítsák a személyes adatok megfelelő biztonságát. 

Ahogy arról beszámoltunk, a tegnap induló előválasztás totális katasztrófába fulladásáért a baloldal a kormányt támadja, ám úgy tűnik, hogy hatalmas szervezési problémák állnak az összeomlás hátterében. A Szárnyas Fejvadász Facebook-oldalán szombat délelőtt, az előválasztás leállásának időpontjában felhívást tett közzé, amelyben „SOS embereket”, illetve elektronikai eszközöket kerestek az előválasztás lebonyolításához. 

Fotó: Facebook

Mint írták, 

„ha a következő két hétben (szeptember 18–26. között) tudsz akár csak pár napot rászánni, akkor kérünk, hogy szállj be és segíts nekünk A feladat egyszerű: videóchaten kell ellenőrizni a szavazópolgár igazolványait, de nyugalom, az első műszak előtt betanítunk! A műszakok 10–19 óra között vannak, de rövidebb (minimum négyórás) műszakra is jöhetsz. Hétvégén is van műszak, sőt, akkor még nagyobb az igény.”

Hozzátették: az az ideális, ha a jelentkező rendelkezik saját, kamerás laptoppal vagy androidos tablettel, illetve még egy androidos telefonnal is, de ezeket meg tudják oldani, ha nincs. Mindezt nettó kétezer forintos óradíj fejében, Budapest belvárosában kell végezni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.