Kovács Zoltán: A világkiállítás a fenntarthatóság nemzetközi jelentőségű rendezvénye lesz

A fenntarthatóság nemzetközi jelentőségű rendezvénye lesz a szombaton kezdődő Egy a Természettel – Vadászati és természeti világkiállítás – mondta a világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztos az esemény csütörtöki háttérbeszélgetésén Budapesten.

Forrás: MTI2021. 09. 23. 15:25
Vadászati Világkiállítás háttérbeszélgetés Kovács Zoltán és Semjén Zsolt Fotó: Nagy Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy a tervezettnél is sokszínűbb eseményre számíthatnak a látogatók. Az előkészületeken több ezren dolgoznak, a rendezvényhez mobilalkalmazás is készül – tette hozzá.

Leszögezte, hogy a vadgazdálkodás a környezetvédelemnek nem ellensége, hiszen emberi beavatkozás nélkül elképzelhetetlen az erdők fennmaradása, a magára hagyott természet egyensúlya hamar felborul.

 A fenntarthatóságnak ugyanakkor nincs univerzális, központilag elrendelhető receptje, a világ minden részén mások a megoldások. A világkiállítás ezért az évszázadok alatt felhalmozott vadászati tudás mellett a környezetvédelmi tapasztalatok bemutatását is feladatának tekinti. Az előadások a World Conservation Forum színpadán végigkísérik az egész világkiállítást – tette hozzá.

A felvezető rendezvények, látványosságok már majdnem hatszázezer érdeklődőnél tartanak szavai szerint, és több mint harmincezer iskolás regisztrált már a kiállításra. 

Várakozása szerint a programok nemcsak a vadászattal foglalkozók, hanem minden látogató, így a családok és a gyermekek számára is különleges élményt jelentenek majd.

A beszélgetésen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott, hogy a vadászat nem pusztán az ebben részt vevők magánügye, hiszen a vadászati turizmus jelentős bevételt hoz, és általában a szegényebb térségekbe visz fizetőképes vendégeket. 

A vadászati világkiállítást pedig – mint fogalmazott – Magyarország világszintű bemutatkozási lehetőségének tekinti a kormány. 

Fotók: Nagy Balázs

Az esemény rangját jól mutatja, hogy az előző, 1971-es budapesti rendezvényre Kádár János is konszolidálni igyekezett nemzetközi kapcsolatait, az emigráció sok tagja ekkor látogathatott haza először – tette hozzá.

Azt ugyanakkor visszautasította, hogy ötevn évvel később bárki politikai ügynek tekintse a rendezvényt. 

Kifogásolta többek között, hogy a Hungexpo felújítását a baloldal a világkiállás költségeibe számolja bele, és nem szól arról, hogy a korábbi állapot régóta nem tette már lehetővé jelentős rendezvények befogadását. 

Elsősorban Budapest fogja a hasznát élvezni annak az évi több száz rendezvénynek, amely mostantól megvalósulhat a vásárvárosban, ezért is érthetetlen a főpolgármester ellenkezése 

– fogalmazott.

Semjén Zsolt arra számít, hogy a világkiállítás a kísérő rendezvényekkel együtt legalább egymillió látogatót fogad majd az október 14-i zárásig,

így az augusztus 20-i ünnepségsorozattal és az eucharisztikus kongresszussal együtt jelentős mértékben járul hozzá a járvány utáni nyitáshoz.

Borítókép: Kovács Zoltán és Semjén Zsolt. Fotó: Nagy Balázs

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.