Még csak most indult el, de máris káoszba fulladt az előválasztás

Az előválasztás honlapja folyamatosan hibaüzeneteket írt ki, a sátras szavazást felfüggesztették, több száz szavazót küldtek haza.

Magyar Nemzet
2021. 09. 18. 11:19
20210918 budapest nyugati ter hunyadi ter elovalasztasi szavazo pontok havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai napon elindult az ellenzéki előválasztás, ami azt jelenti, hogy kilenc napon át lehet szavazni arra, hogy ki legyen a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje, és kiket indítson az ország 106 választókerületében jövő áprilisban. 

Úgy tűnik azonban, hogy a voksolás máris káoszba fulladt, ugyanis az előválasztás honlapja az indulást követően folyamatosan hibaüzeneteket írt ki. Az Országos Előválasztási Bizottság szombat délelőtti közleményében az esetet úgy kommentálta, hogy

két órára felfüggesztik a szavazást, mert „a szervezők számára is váratlanul nagy részvétel miatt szükség van a technikai erőforrások azonnali bővítésére”.

Mindez azonban sokkal inkább a baloldal felkészületlenségéről tanúskodik, ugyanis a technikai leállás nem magyarázza, hogy a szavazósátras előválasztás miért állt le. 

A káoszt csak tovább erősíti, hogy az Országos Előválasztási Bizottság a leállást a „hatalmas sikernek” tudja be, érdemi magyarázattal azonban nem szolgálnak. 

A bizottság arra kérte a szavazni vágyókat, hogy később, 12 óra után térjenek vissza az urnákhoz.

Kínos magyarázkodás

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje mindeközben egészen érdekes magyarázattal rukkolt elő Facebook-oldalán. Az oldalára feltöltött videóban azt mondja: olyan sokan szavaztak az országban reggel, hogy a mesterséges intelligencia azt hitte, hogy hekkertámadás érte a rendszert, emiatt blokkolta a szervereket.

A Momentum miniszterelnök-jelöltje szerint nagyon sok mindenkinek nem sikerült leszavaznia, ezért most azon dolgoznak az előválasztás lebonyolítói, hogy 

a mesterséges intelligenciának elmagyarázzák, ez nem hekkertámadás, hanem ez a valóság, és feloldozzák a rendszert a blokk alól.

Fekete-Győr András úgy tudja, néhány órán belül újra fog indulni az előválasztási rendszer.

Az ATV megkereste Magyar Györgyöt, a Civil Választási Bizottság elnöke cáfolta, hogy kibertámadás történhetett, ugyanis felröppentek olyan hírek, miszerint egy Kínából induló hekkertámadás bénította meg a rendszert. Magyar György szerint azonban nem ez történt. A Civil Választási Bizottság elnöke a 168.hu-val azt közölte, hogy egyszerűen sokan voltak, és több helyen újra kellett indítani a rendszert – ez okozta a leállásokat.

Az atv.hu információi szerint országszerte több száz szavazót kellett hazaküldeni a leállás miatt.

A 168.hu-nak több, az előválasztást lebonyolító választási bizottság – az ország legkülönbözőbb pontjairól – azt állította: amikor az informatikai rendszer akadozása miatt felvették a kapcsolatot a központi szervezőkkel, egymástól függetlenül mind azt a tájékoztatást kapták, hogy Kínából induló hekkertámadás állhat az összeomlás mögött.

 

Fotó: Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.