Orbán Viktor: Családvédelmi rendszerünk öt alappilléren áll

A miniszterelnök a demográfiai csúcson úgy fogalmazott, hogy Magyarországon az alaptörvény védi a családtámogatási rendszert, amely öt pilléren áll. Továbbá a kormányfő szerint el kell érni, hogy anyagilag jobban megérje gyermeket vállalni, mint sem, a családtámogatásokat pedig össze kell kötni a munkával, és az édesanyákra alapozni. Emellett az előadásból kiderült, az eredményeket meg is kell védeni, akár a jog eszközével is.

2021. 09. 23. 12:59
Demográfiai Csúcs
Orbán Viktor
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A demográfiai csúcs Budapesten nem csupán tudományos konferencia

– kezdte előadását Orbán Viktor a mai találkozón, hozzátéve: a demográfiai problémák nehézségét nem csak a felismerés feladata adja, a megoldásokat is meg kell találni. A felismeréseket kormányprogrammá alakítani a legnehezebb a miniszterelnök szerint. Ezért vesznek részt tudósok, gondolkodók és politikusok is a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson. 

– Európában megszűntek a többgenerációs családok, a nők pedig a munkaerőpiac részeseivé váltak, ami óriási gazdasági fellendülést hozott – kezdte egy kitekintéssel a magyar családpolitika eredményeinek értékelését a miniszterelnök. Kiemelve: a nők akkor állnak munkába, amikor a legnagyobb esélyük lenne a gyermekvállalásra. A miniszterelnök szerint ezt a tendenciát kell megfordítani, de mindez nagyon nehéz. 

– Pénzt osztogatni a családoknak könnyű. De ez lelassítja a gazdaságok működését, és végső soron szétveri a családokat

– magyarázta a miniszterelnök, hangsúlyozva: úgy kell támogatni a családokat, hogy a gazdaság erősödjön, és aki tud, az dolgozzon. 

Orbán Viktor összefoglalta, hogy ennek érdekében 2010 óta a jobboldali kormányzat családtámogatásokra fordítja a GDP öt százalékát, és összekötötték a munkát a támogatásokkal. – Azt szeretnénk, hogy a nők válasszanak: ha akarnak, dolgozzanak, ha akarnak, vállaljanak gyereket – fejtette ki a kormányfő. Szerinte Magyarország az út felénél jár, de az irányt már ismerjük. 

– Tíz év alatt 120 ezerrel kevesebb gyermek született volna, hogyha marad a 2010-es gyermekvállalási trend

– mondta Orbán Viktor, emlékeztetve, hogy ez a szám Nyíregyháza vagy Győr teljes lakosságának felel meg. 

– Ezzel szemben a házasságok száma tíz év alatt a duplájára emelkedett, és 41 százalékkal csökkent az abortuszok száma hazánkban – jelentette ki a kormányfő. Magyarország védekezik, mert a nyugati baloldal támad: a család fogalmát relativizálják, ennek eszköze az LMBTQ-lobbi és a genderpropaganda – fogalmazott a miniszterelnök. Majd kijelentette:

Alkotmányos család- és gyermekvédelmi rendszerünk van, ami automatikusan bekapcsol, érkezzen a támadás akárhonnan.

A magyar családvédelmi rendszer legfontosabb védvonala az alkotmány. – A család és a nemzet együttélésünk legfontosabb alapja. Szövetség a jelen és a múlt között – idézte hosszabban az Alaptörvényt a kormányfő.

– Magyarország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam kötelessége. A szülőknek joguk van megválasztani a gyermeküknek adandó nevelést. A gyerekek kötelesek gondoskodni a szüleikről. Az apa férfi, az anya nő – emiatt támadnak minket, mert ezt is tartalmazza az Alaptörvény, mutatott rá Orbán Viktor. 

A miniszterelnök szerint az államnak az is a feladata, hogy elhárítsa az akadályokat a családalapítás elől. Tíz évvel ezelőtt öt területet azonosítottak, amire a magyar családpolitikát építették: Az első alapelv, hogy a gyerekvállalás jelentsen anyagilag is előnyt. Fontos, hogy a családokat segítsék abban, hogy saját lakáshoz jussanak. Fő pillér az is, hogy a családpolitikát az édesanyákra kell alapozni, és az egész ország működését családbaráttá kell tenni. Végül pedig a jog eszközével is meg kell védeni a családokat, és ezeket az intézkedéseket.

Fotó: facebook.com/orbanviktor

 

– Népszavazások és nemzeti konzultációk mentén alapítottuk a családpolitikát, Brüsszelben azonban az LMBTQ-lobbiról és a genderpropagandáról soha nem kérdezték meg az embereket

 – tette hozzá.

– Gyermeket vállalni öröm, de nem úgy, mint elmenni a vidámparkba – értékelte a helyzetet Orbán Viktor, hozzátéve: A gyermekvállalás áldozat, sokszor nehézségekkel jár, de ez a lemondás segít minket. 

Ha a mag nem hal el, akkor a földben marad, ha elhal sok gyümölcsöt terem 

– idézte az evangéliumot Orbán. 

A miniszterelnök meglátása, hogy a szolidaritás azt is jelenti: magunkat is szeretni kell, ez abban mutatkozhat meg legjobban, hogy életünket érdemesnek tartjuk a folytatásra. – Ezt adja meg a család és a gyerek – magyarázta a miniszterelnök.

Két hete járt itt a szentatya, bátorított minket, azt mondta, ne torpanjunk meg

– idézte Ferenc pápát Orbán Viktor, rögzítve: „itt állunk, és másképp nem tehetünk, tudjuk mi a dolgunk”.

Orbán Viktor szavai szerint nem mindenki gondolja úgy, hogy a demográfiai kérdések problémát is jelentenek. – Mi azonban nem elszenvedni, hanem alakítani szeretnénk a jövőnket demográfiai szempontból – mutatott rá a kormányfő. 

A miniszterelnök Mike Pence-hez címezve arról beszélt, hogy fontos politikai szövetségeseket veszítettek az utóbbi egy évben: Donald Trump nem folytathatta elnökségét az Egyesült Államokban, Benjamin Netanjahu ellenzékbe került Izraelben, a brit toryk pedig kiléptek az unióból. 

– A nagyhatalmak játéka eredményeként a második világháború után a kommunista térfélre kerültünk, majd a rendszerváltás óta együtt küzdünk Európa jövőjéért, azért, hogy Európa ne feledje keresztény gyökereit és szabályozza a migrációt. Továbbá együtt harcolunk a miniszterelnök urakkal azért, hogy nemet mondjunk a migrációra, és, hogy az unió a férfi és nő kapcsolatán alapuló családot is támogassa – húzta alá Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök ezután szlovén kollégáját is arra kérte, nyerje meg jövőre a választást, nélkülük és a csehek nélkül nem fog menni. 

A balkáni helyzetről Orbán Viktor azt mondta, meg kell győzni az EU-t arról hogy ne ütközőzónaként, hanem integrálandó területként tekintsenek rá, mivel Szerbia és a Balkán nélkül Európa nem lehet teljes.

– A Nyugat, amely jobban él, mint mi, nem képes reprodukálni magát. Azt sem tudják eldönteni, hogy mindez probléma-e. Akik szerint ez nem gond, azok a gépesített termeléssel és a mesterséges intelligenciával érvelnek. Ez a technokrata jövőkép. Mellettük vannak, akik érzékelik a problémát, de a migrációval akarják orvosolni. A tömeges migráció és a willkommenskultur az új munkásosztály betelepítését célozzák – mondta a miniszterelnök. 

– Nálunk a migráció identitásképzés. Európában egy ország csak akkor működik, ha tagjai a legfőbb kérdésekben azonos alapon állnak. Ha ez nincs, akkor a nemzet szétesik. Európában a gazdasági megközelítésű utak járhatatlanok. Nyugaton szélsebesen hódítanak az újbaloldali, marxista mozgalmak. Már az óvodában félre akarják nevelni a gyermekeinket, pride aktivistának használják a kiskorúakat, érzékenyítik őket. Mi azonban be vagyunk oltva a woke vírus ellen: történelmünk úgy véd a kulturális baloldaltól, mint ahogy a vakcinák a koronavírus ellen

– húzta alá Orbán Viktor.

A jelenlévő állam- és kormányfők ezután ünnepélyesen aláírtak egy állásfoglalást, ami szerint a jövőt a családokban látják.

Borítókép: Mirkó István

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.