Orbán Viktor: Nőni fog a migrációs nyomás a határon + videó

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babis társaságában ellátogatott a magyar–szerb határhoz.

Forrás: MTI, facebook.com/orbanviktor2021. 09. 22. 19:43
Forrás: facebook.com/orbanviktor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A határszemlét követően a kormányfő újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a kerítés jó és erős, lehet, hogy több emberre lesz szükség, de akkor kérnek és vezényelnek ide embereket. A gyenge pont Brüsszel, amely azt mondja, hogy aki el akar jönni Afganisztánból, azt be kell engedni – fűzte hozzá a kormányfő, hangsúlyozva:

Ez árulás.

Orbán Viktor közölte: itt több ezren dolgoznak, hogy Európa belsejében mindenki biztonságban élhessen; Brüsszel azonban elárulja Magyarországot és az európai embereket. Itt mi egész Európa biztonságát védjük, és remélhetőleg sikerül megállítani azt a tervet, hogy Afganisztánból hozzanak ide embereket – mondta. Hozzátette: oda kell vinni a segítséget, ahol a baj van, és nem a bajt kell behozni Magyarország, Csehország vagy az Európai Unió (EU) területére.

A magyar miniszterelnök kifejtette: 175 kilométer határt védenek teljes hosszában kerítéssel, a magyar–horvát szakasz felét pedig szintén ilyen fizikai akadályokkal védik. Ebből az irányból 2015-ben néhány hónap alatt több mint négyszázezer ember lépett be mindenfajta papír és engedély nélkül – valóságos invázió volt – arra hivatkozva, hogy őket Angela Merkel német kancellár meghívta Németországba – idézte fel.

Emlékeztetett: a közbiztonság szinte fenntarthatatlanná vált, kibírhatatlan állapotok voltak, ezért döntötték el, hogy megépítik a kerítést.

Orbán Viktor hangsúlyozta:

ha az ember akarja, meg tudja védeni a határt, és az EU-ból nem a képesség, hanem az akarat hiányzik.

Orbán Viktor kitért arra: 4500 emberrel védik a kerítést, ez az egyik legnagyobb költségvetési kiadás a rendészeti fejezetben. Ehhez az EU-tól nem kapunk semmilyen különleges segítséget, csak amit minden más tagállam – tette hozzá.

Azt mondta: ez a schengeni külső határ is, és amikor a legnagyobb volt a baj, sokat jelentett a Csehországtól és a visegrádi négyektől kapott politikai és fizikai támogatás. Szívesen fogadjuk a cseh miniszterelnök ajánlatát, hogy szükség esetén most is segítséget nyújt – jegyezte meg.

A kormányfő kiemelte: a kerítés másik oldalán Szerbia van, de nem kéne itt lennie kerítésnek, mert Szerbiának az Európai Unió és a schengeni zóna tagjának kellene lennie, védekezni délen kellene, nem itt. Ha az EU, a brüsszeli bürokraták törődnének a biztonsággal, már fel kellett volna venni Szerbiát, és akkor mind nagyobb biztonságban lennénk – jelentette ki.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy ha nem lett volna kerítés, az elmúlt években több millió migráns lépett volna be ellenőrzés nélkül az EU területére, a terrorcselekmények és a bűncselekmények száma a többszöröse lett volna, továbbá Németországban a nők kevésbé érezhetnék magukat biztonságban. Most még mindig zajlik a beáramlás, és ha a kerítést lebontanák, holnap tízezren jönnének át, a jövő héten százezren, egy hónap múlva millióan – fogalmazott.

A miniszterelnök leszögezte:

a migránsok nem menekültek, hanem jobb életet akarnak.

Közölte: a migráció nem emberi jog, mindenkinek van hazája, azt kell rendben tartani, élhetővé és fejlődővé tenni. Senki sem követelheti, hogy amiért az országainkban sok nemzedék megdolgozott, az sok milliós migránsbeáramlással semmivé legyen – mondta. Hozzátette: azonban segíthetünk, hogy az ő országaik is rendbe jöjjenek, erre készen állunk.

Andrej Babis cseh kormányfő kijelentette, hogy az EU sok értelmetlen dologgal foglalkozik, mint például a kvóták, amelyek helyett más megoldásokat javasoltak. Az embercsempészek ellen kell fellépni, és Európán kívül kell segíteni, ott kell megállítani a migránshullámot – vélekedett.

Kifejtette: azért látogatott el ide, hogy a gyakorlatban is megnézze, miért jött létre a kerítés, mi a jelentősége; 2015-ben, amikor négyszázezer migráns jött ide, Orbán Viktor várta, hogy mit tesz Brüsszel, de nem történt semmi – mondta. Hozzáfűzte: amikor megépült a kerítés, ez volt az egyetlen jól működő schengeni határ, és azért itt épült meg, mert erre vezet a legrövidebb útvonal a migránsoknak Németország felé.

Csehország miniszterelnöke megjegyezte, vannak, akik azt mondják, hogy nincsenek migránsok, de idén ezek száma és az embercsempészek száma is a háromszorosára nőtt. Az embercsempészek 3500 ezer eurót kérnek fejenként, hogy segítsenek a migránsoknak Németországba jutni – közölte.

A cseh kormányfő szerint lassan változik az álláspont Európában, de több országot kellene bevonni a schengeni zónába, és a tengeri határ védelmére is nagyobb hangsúlyt kellene helyezni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.