Ráengedhették a szennyvizet a strandolókra

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője még bikinire is levetkőzött, hogy a júliusban megnyílt, római-parti plázsra csalogassa a fürdőzőket. Sajnálatos módon a baloldal a propaganda anyagaiban elfelejtette megemlíteni, hogy a nagy esőzések után a Fővárosi Csatornázási Művek a Békásmegyeri Szivattyútelepről beleengedi a fekáliát is tartalmazó szennyvizet a Dunába az új szabadstrand melletti szakaszon. Erről a Karácsony Gergely vezette főváros is elfelejtette tájékoztatni a lakosságot.

2021. 09. 23. 18:41
Római part Forrás_borsonline.hu Fotó: Borsonline
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén tizennégyszer engedtek szennyvizet a Békásmegyeri Szivattyútelepről a Dunába a nagy esőzések után, pont arra a dunai szakaszra, ahol júliusban szabadstrandot nyitott az óbudai önkormányzat. Az egyesített gravitációs csatornán érkező szennyvízzel kevert csapadékvizet, a háromszoros hígulást követően vezetik el a parti kiömlőn és a sodorvonali bevezetésen keresztül.

– Nem új keletű a probléma, ez korábban gyakorlat volt, hogy a Békásmegyeri Szivattyútelepről a nagy esőzések után a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) beleereszti a szennyvizet a Dunába – mondta el lapunknak Bús Balázs, Óbuda korábbi polgármestere. A Fidesz választókerületi elnöke arra is kitért, hogy hasonló probléma van a szentendrei szabadstrandnál is, de ott ilyenkor bezárják a strandot, és figyelmeztetik az embereket, hogy ebben az időben ne fürödjenek a folyóban. A Római-part esetében most vált érdekessé ez a gyakorlat, miután szabadstrandot nyitott az önkormányzat. Ennek ellenére az FCSM és a fővárosi részéről sem értesítette senki a strandolókat arról, hogy szennyvizet engednek a Dunába – tájékoztatta lapunkat a kormánypárti politikus.

– Utánajártunk, és kiderült, hogy ebben az évben tizennégyszer került így szennyvíz a Dunába – közölte Bús Balázs, aki szerint nem is ez a legnagyobb probléma, hanem az, hogy a főváros elmulasztja az ezzel kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségét, vagyis elhallgatja a tényeket. A volt polgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy a Római-parton rengeteg kajak-kenus, evezős egyesület is van, és a sportolókat is illene ilyenkor tájékoztatni erre a veszélyre az esőzéses időszakban. Óbuda korábbi fideszes vezetője szerint Karácsony Gergely főpolgármester és Szabó Tímea, Óbuda párbeszédes országgyűlési képviselője is jól ismeri a problémát, a szabadstrand nyitáskor mégsem tájékoztatták a fürdőzőket.

Bús Balázs emlékeztetett arra, hogy Szabó Tímea korábban egy Facebook-posztjában még írt is arról, hogy a kormányzattól szeretne pénzt kérni, mert nem megoldott a szennyvíztelepen ez a probléma. Szabó szerinte a kormány nyakába szeretné varrni az ügyet, ami elég álságos, mert a fővárosi önkormányzat tulajdonában, működtetésében és felelősségében lévő cégről és szennyvíztelepről beszélünk. Az egykori polgármester határozottan állítja: akinek ezt a problémát meg kellene oldania, az Szabó párttársa, Karácsony Gergely főpolgármester. Bús Balázs felidézte, hogy még az előző ciklusban, a kerület akkori vezetése felajánlotta a fővárosnak, hogy területet biztosít egy záportározó létrehozásához a probléma megoldása érdekében. Arról azonban nincs információja, hogy történtek-e azóta lépések az ügyben. Azt azonban a fideszes politikus biztosra veszi, hogy a főváros nem tett semmit azért, hogy a helyzet megoldódjon, Szabó Tímea ezt pedig úgy próbálja beállítani, mintha ezért a kormány lenne a felelős. Pedig egyértelmű, hogy Karácsony Gergely és a főváros az illetékes az ügyben – szögezte le Bús Balázs.

Nem a szennyvíz-leeresztés elhallgatása az egyetlen botrányos eset a római-parti plázs fejlesztése kapcsán. Mint ismert, az állami tulajdonú K33-as Sporttelepet a DK-s vezetésű óbudai önkormányzat azért kapta használatba, hogy a területen közösségi célú sportfejlesztést hajtsanak végre. – Ennek örve alatt azonban nem sportfejlesztést hajtottak végre, hanem kocsmát nyitottak. A változtatási tilalom alatt olyan átalakításokat tettek, amit törvényesen nem lehetett volna – mutatott rá Bús Balázs. Az ügy szerinte erősen mutyigyanús, az óbudai Fidesznek ugyanis információi vannak arról, hogy az önkormányzati cégek ezen a vendéglátóhelyen tartják a csapatépítő tréningjeiket az önkormányzat pénzén. – Sportfejlesztésnek és strandfejlesztésnek álcázva tehát egy haveri kocsma létrehozása lehetett a cél ezen a területen – véli Bús Balázs.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.