Saját maguknak parádéztak a pécsi Pride résztvevői

A szervezők a sajtósokat egyéni elbírálás szerint különböztették meg szombaton az első vidéki Pride-on Pécsett, míg egy jobboldali sajtóorgánum munkatársait ki akarták tiltani a rendezvényről. Cseh Katalin a szavazatmaximálás szót skandálta a felvonulás előtt. A rendőrök közül többen a tömeggel énekelték a Himnuszt a Pride elleni tüntetésen.

Forrás: Bama.hu2021. 09. 18. 21:56
Forrás: bama.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A felvonulás rajtköveként kijelölt Kossuth tér felé az Irgalmasok utcáján először egy rendőrségi sorfalnál kellett igazolnunk magunkat mint sajtósokat, majd a szervezők kordonjánál ezt újra meg kellett tennünk. A szervezők egyébként a sajtónak kétféle belépőkártyát osztogattak. Az egyiken a „média”, a másikon a „független média” felirat szerepelt – írta a pécsi Pride-ról szóló cikkében szombaton a Bama.hu

Azt, hogy a szervezők melyik belépőkártyát kiknek adták, a lap nem tudta kideríteni. Ám ha ez nem volna elég, a rendezvény szervezői később már páros lábbal rúgtak bele a sajtószabadság fogalmába, és rendőri erővel próbálták meg eltávolítani az egyik jobboldali sajtóorgánum munkatársait. A cikkből kiderült: a szélsőbaloldali Antifához tartozó aktivisták arra kérték a rendőröket, kísérjék ki a Pesti TV stábját. 

Később, már a Dóm tér közelében az egyik szervező, Rigó Bálint is távozásra szólította fel a tévécsatorna munkatársait mondván, ki vannak tiltva a rendezvényről. Ennek a Pesti TV munkatársai nem tettek eleget, és a rendőrök sem látták indokoltnak az eltávolításukat. 

Az eseményen a Momentum politikusai is jelen voltak. Cseh Katalin sokatmondóan a szavazatmaximálás szót skandálta a felvonulás kezdete előtt.

Mivel a város baloldali polgármestere nem jelent meg az eseményen, a Momentum politikusát arról kérdezte a lap, hogy szerinte a város első emberének kint kellene-e lennie a rendezvényen. Cseh Katalin válaszában elmondta, hogy szerinte a mai világban egy politikusnak kötelessége kiállni az LMBTQ-jogokért.

 – A szexualitás magánügy, négy fal közé való – mondta a rendezvénnyel párhuzamosan zajló tüntetésen Apáti István, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, parlamenti képviselője. 

Mindenkinek lett volna jobb dolga, de kénytelenek vagyunk itt lenni, tiltakozni kell az LMBTQ ellen. Nem harag és gyűlölet, hanem szánalom és megvetés, amit érzek velük kapcsolatban.  Nagyon sajnálom a pécsi vendéglátósokat, hiszen komoly veszteséget kell elszenvedniük miattuk. A gyermekeket, a fiatalokat tudják csak megmérgezni ezekkel a vonulásokkal

– zárta gondolatait a képviselő. Tyirityán Zsoltnak, a Betyársereg vezetőjének pedig olyan érzése van Pécsett, mintha „a Gyurcsány-érában élnénk”, hiszen a város polgármestere eljárást kezdeményezett a rendőrségen a városban megjelent egyes matricák miatt. 

„Péterffyit kérdezem, miért nem tudja elviselni, hogy másnak más véleménye van? Ez a felvonulás nem a másságról szól, hiszen offenzíva jelleggel akarják ránk erőltetni a beteges dolgokat. Kíváncsi vagyok, hogy azért indítanak-e eljárásokat, amiért templomokat ragasztottak tele szivárványos matricákkal”

– mondta a Betyársereg vezetője. A lap beszámolója szerint a tüntetés végén az összegyűltek elénekelték a Himnuszt és a székely himnuszt is. Előbbit a rendőrök közül többen is a tömeggel énekelték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.