Sok pénzt látott a holográfiában a Cseh Katalin családjához köthető cégháló

Több milliárd forint uniós pályázati pénz, Európa több országára kiterjedő üzleti kapcsolatok, egymás között adott-vett cégek, valamint Szlovákia legnagyobb korrupciós botránya és az a bizonyos hologramos technológia, ami kapcsán újabb részletek tárulnak fel a Cseh Katalin családjához köthető cégháló viselt dolgairól. A Demokrata tényfeltáró cikkéből kiderül, hogy a Cseh család cégeivel egy fedél alá bejegyzett, több szálon is kapcsolódó üzleti érdekeltségek is a svájci cég holografikus eljárásával házaltak Európa több országában.

Munkatársunktól
2021. 09. 16. 14:41
null
Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több milliárd forintnyi EU-s pályázati pénzt elnyerő, a Momentum európai parlamenti képviselőjének, Cseh Katalinnak a családjához köthető vállalkozások esetében egyre inkább kirajzolódik egy olyan nemzetközi cégháló, amelynek vezetői és tulajdonosi körében az elmúlt években rendkívül sok volt az átfedés, azonos székhelyeket, illetve fióktelepeket találunk – hívja fel a figyelmet a Demokrata. A lap szerint az is érdekes egybeesés, hogy több cég is hologramos technológiával pályázott uniós pénzekre, ugyanúgy, ahogy a Cseh Katalinék családjához köthető cégek, amelyek a 68 millió forint pályázati pénz elnyerésekor arra hivatkoztak, hogy ez a képmegjelenítési eljárás szerintük a magyar olimpiai pályázat sikerre vitelében is segítséget nyújthat. Annak az olimpiai pályázatnak, amelyet a Momentum fúrt meg 2017 elején. Az eljárás eredetiségével és újdonságával is voltak gondok, mert mint azt a Magyar Nemzet is megírta annak idején, a Pannónia Nyomda a pályázatában úgy fogalmazott: „társaságunk alapvető célja a piacon még nem lévő szolgáltatás és termék kifejlesztése és piacra vezetése”. Ám a svájci kapcsolatot látva a Bennfentes.net oknyomozó portál arra következtetett, hogy a technológia ekkor már létezhetett. 

A Cseh és Lakatos családhoz köthető váci Nádas utcában található épületekben jó néhány nyomdaipari cég felbukkant és több is foglalkozott az említett technológiával.

A Demokrata információi szerint felmerülhet a gyanú, hogy a svájci Holotech Switzerland AG által létrehozott és használt technológia alkalmazásával nem csupán Magyarországon, hanem külföldön, több országban is pályázhatott Lakatosék érdekköre további uniós támogatások reményében. 

Az egyik ilyen ország Szlovákia lehet, ahol a Finance Partners Slovakia s.r.o az M&M 2003 Kft.-n keresztül juthatott hozzá a géphez. Az M&M 2003 Kft. egykori ügyvezető-tulajdonosa, Vanda Tamás – miután átvette a társaság vezetését – azonnal átköltöztette a céget a Lakatosék nevével fémjelzett Vác, Nádas utca 6. szám alatti székhelyre, ráadásul a cégkapcsolatok alapján kimondható, hogy szoros kapcsolatban áll Piszmán Zoltánnal, akivel éveken át közös érdekeltségekkel rendelkezett.  Piszmán Zoltán több, ma már Lakatosékhoz köthető vállalkozásnak az alapítója, többek között a Finance Partners Slovakia s.r.o. nevű szlovák cégnek, amely a kezdetekben egy rejtélyes liechtensteini vállalat birtokában volt, és Piszmánnal karöltve, több szálon is összekapcsolódott a Lakatos családdal. Ugyanez elmondható a Finance Partners Slovakiáról és a céget jelenleg vezető Milan Kopriváról is. A szlovák ügyvezető azonban pillanatnyilag vizsgálati fogságban van, mivel egy kinti cégén keresztül érintett lehet Szlovákia történetének legnagyobb korrupciós botrányában.

A Cseh Katalin-botrány kirobbanása óta tudjuk:  ömlött az uniós pénz a különböző szálakon a momentumos politikus családi cégéhez köthető hálózat vállalkozásaihoz. Az is kiderült, hogy a hálózat cégei összehangoltan váltogatták a telephelyeket és a fióktelepeket – az említett Vác mellett például a Nógrád megyei Szécsény, Szirák és Ludányhalászi is felbukkant helyszínként –, miközben több milliárd forintnyi uniós pályázati pénzt nyertek el. Sőt, az is kiderült, hogy – vajdasági gyökereit felhasználva – a Cseh család céghálózatának Szerbiában és az említett Svájcban is vannak tagjai.

A Cseh Katalin-botrány szlovákiai száláról és a további érintett országokról a Demokrata cikkében olvashat bővebben.  

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.