Újra elindítaná az ellenzék Vajda Zoltánt, akinek ajánlásain elhunyt emberek neve szerepelt 2018-ban

Tárgyi oldalról nézve a választás rendje elleni bűncselekmény megállapítható volt Vajda ajánlásai kapcsán 2018-ban, a Karácsony-párt, Márki-Zay mozgalma és az MSZP most mégis őt támogatja Budapest 13. választókerületében – olvasható a Mandiner online felületén.

Forrás: mandiner.hu2021. 09. 15. 7:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Régen elhunyt emberek is támogatták a XVI. kerületi Vajda Zoltánt 2018-ban, most is ő az egyik jelöltje az ellenzéknek” – írja 2021. szeptember 8-i cikkében a Bennfentes.hu. Mint a portál emlékeztet:

2018-ban Vajda Tamás Zoltán nem érte volna el a jelöltséghez szükséges 500 érvényes ajánlást, jelöltként nem lehetett volna nyilvántartásba venni.

A korabeli nyomozati anyagban foglaltak szerint a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztály korrupciós bűnözés elleni osztálya 2018. május 29-én gyanúsítottként hallgatta ki Vajda Tamást. Mint írták:

A nyomozás eredménye alapján tényként állapítható meg, hogy a fentiekben részletezett ajánlások nélkül Vajda Zoltán Tamás nem érte volna el a jelöltséghez szükséges 500 érvényes ajánlást, jelöltként nem lehetett volna nyilvántartásba venni, így tárgyi oldalról nézve a választás rendje elleni bűncselekmény megállapítható.

Hozzátették:

Vajda Zoltán Tamás ezen bűncselekmény miatti büntetőjogi felelősségre vonására csak abban az esetben kerülhetne sor, ha a nyomozás adatai alapján kétséget kizáróan bizonyítható lenne, hogy a terhelt az ajánlások valótlanságának tudatában használta fel az érintett ajánlóíveket.

Vajda Zoltán most Márki-Zay jelöltjeként indul Budapest 13. választókerületében.

Budapest 13. választókerülete két budapesti kerületből áll össze, egy része Zugló Alsórákos, a másik része a XVI. kerületbe esik. Az egyéni választókerületben egyébként jelenleg négy ellenzéki jelölt van versenyben:

  • Nemes Gábor (DK), támogatója a Jobbik
  • Hollai Gábor (Momentum)
  • Vajda Zoltán (MMM), támogatója az MSZP, Párbeszéd
  • Palotás János (Új Világ Néppárt), támogatója az LMP

A körzetet nyolc éve a fideszes Szatmáry Kristóf képviseli, aki a 2014-es választásokon Karácsony Gergelyt, 2018-ban pedig éppen Vajda Zoltán győzte le – írja a Mandiner.hu.

Az említett nyomozati anyag vonatkozó részlete az alábbiakban tekinthető meg:

Fotó: bennfenntes.net

A Magyar Nemzet kedden megjelent cikke részletesen foglalkozott a témával. 

Hamis aláírásokkal lett képviselőjelölt

Választási csalással került az egyéni képviselőjelöltek nyilvántartásába a legutóbbi országgyűlési választásokon a XVI. kerületben Vajda Zoltán, aki most a Márki-Zay-féle mozgalom jelöltjeként indul. Kiderült, hogy az őt támogató aláírások hamisak voltak. A baloldali politikus a helyi előválasztási vita után tagadta, hogy rendőrségi ügye lett volna.

Tovább olvasok

A Mandiner eredeti cikke ITT érhető el.

Borítókép: Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke (b) és Vajda Zoltán, az Új Magyar Köztársaság Egyesület ügyvivője beszélget a pártok rendszerbontó népszavazási kezdeményezésének aláírásgyűjtési akcióján a fővárosi Oktogonon 2015. július 21-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.