Vidnyánszky Attila nyílt levélben válaszolt Robert Wilson amerikai rendező vádjaira

Levélben utasítja el Vidnyánszky Attila Robert Wilsonnak azt a vádját, melyek szerint a kormány „kizsigereli az oktatás és a művészet függetlenségét”. Az SZFE kuratóriumi elnöke szerint az amerikai rendező nyilatkozata jelzi, hogy Magyarországon mindenki szabadon elmondhatja a véleményét.

Hertelendy Gábor
2021. 09. 18. 16:06
Vidnyánszky Attila
Vidnyánszky Attila Nemzeti Színház Igazgatója. 20210217 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté

Levélben utasítja el Vidnyánszky Attila Robert Wilsonnak azt a vádját, melyek szerint a kormány „kizsigereli az oktatás és a művészet függetlenségét”. Az SZFE kuratóriumi elnöke szerint az amerikai rendező nyilatkozata jelzi, hogy Magyarországon mindenki szabadon elmondhatja a véleményét.

„A Madách Nemzetközi Színháztalálkozó (MITEM) elmúlt hét éve, a meghívott vendégek sora – közöttük ön is – azt bizonyítja, hogy a Nemzeti Színház színházi találkozója nyitott, a művészet sokféleségét és szabadságát hirdető esemény” – írta Vidnyánszky Attila színházigazgató, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumi elnöke annak a Robert Wilson színházi rendezőnek, aki a HVG-nek adott nyilatkozatában és nyílt levelében nekiment a felsőoktatási intézmény vezetőjének. 

Vidnyánszky Attila írásában hozzátette: a 2014-ben általa alapított MITEM hozzájárult ahhoz, hogy a magyar színházi élet szabadabb, nyitottabb és befogadóbb legyen.

 „Önnek szíve joga, hogy úgy nyilatkozzon, ahogy azt a lelkiismerete diktálja. Ugyanakkor sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott és tájékoztatták” – közölte az SZFE kuratóriumi elnöke amerikai kollégájával, feltéve a kérdést: „Vajon a meghívó fél érvei, gondolatai nem számítanak egy ilyen horderejű nyilatkozat esetében?” 

A színházigazgató arra is rámutatott: Robert Wilson nyilatkozata jelzi, Magyarországon mindenki szabadon elmondhatja a véleményét. „Azok, akik korábban vezették a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, és akik ma a FreeSZFE-ét működtetik, és akik évtizedeken át egyeduralkodóként meghatározták a magyar színházi szakma történéseit, nos, azok nem adtak teret az Ön magyarországi megjelenésének” – jelentette ki Vidnyánszky Attila a neves színházrendezőnek, akinek továbbá 

felhívta a figyelmét, hogy 2014-ben Eszenyi Enikő személyes munkálkodása eredményeként és az általa kritizált magyar kormány anyagi támogatásával jöhetett Magyarországra.

„Így történt ez most is: a MITEM-et az ön által kritikával illetett magyar kormány támogatja (az adófizetők pénzéből), és ebből a MITEM fennállásának kimagaslóan legnagyobb gázsiját fizettük ki az ön nevével fémjelezett produkciónak, így nyilván személyesen önnek is mint rendezői gázsit. Ön a szabad belátása szerint ajánlotta fel a gázsija felét egy ön által fontosnak tartott célra. 

Én egy egyetemi fizetésemet a járvány miatt árván maradt gyerekeket segítő alapítványnak utaltam át

– jelezte SZFE vezetője. 

Levelét azzal zárta, hogy ahogy eddig, úgy a későbbiekben is nyitott a párbeszédre.

Korábban Robert Wilson a HVG-nek nyilatkozott arról: büszke rá, hogy az előadást bemutathatták ebben a „gyönyörű városban”, ugyanakkor úgy érzi, „nem teheti meg, hogy nem vesz tudomást arról a kontextusról, amelyben ez a fellépés megtörtént.”

Robert Wilson szerint az SZFE tavalyi modellváltása antidemokratikus támadás volt az Egyetem autonómiája ellen. 
Fotó: Origo/Britta Pedersen

„Sajnálattal és fájdalommal figyeltem, hogy Magyarország jelenlegi kormánya hogyan korlátozza a művészi kifejezés és az oktatás szabadságát. Az SZFE tavalyi úgynevezett »modellváltása« antidemokratikus támadás volt az egyetem autonómiája ellen. A kormány által kinevezett új megbízottak vezetője az a Vidnyánszky Attila, aki a MITEM fesztivál és sok más kulturális intézet vezetője is az országban” – állította a neves színházi rendező, majd hozzátette: „kötelességemnek tartom kijelenteni, hogy nem értek egyet az oktatási és művészi függetlenség kizsigerelésével, sem azzal, ha egészségtelen módon túl sok hatalom koncentrálódik kevesek kezében”. Az amerikai rendező ennek ellenére nem mondta le társulatának előadását, ugyanakkor közölte: a MITEM fesztiváltól kapott honoráriuma felét a tiltakozó diákokból és tanárokból álló FreeSZFE-nek adományozza.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.