A baloldal '56-ról és 2006-ról is hallgat

Vácon nem volt felszólaló a helyi ünnepségen a baloldali vezetésű városháza részéről, míg Budakeszin a Momentum azt kifogásolta, hogy az ünnepi megemlékezésnek része volt a 2006-os eseményekre való visszaemlékezés is. Korábban megírtuk, hogy Érden is betiltotta a beszédeket a balliberális városvezetés a forradalom ünnepén.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2021. 10. 27. 16:27
HUNGARY-UPRISING-ANNIVERSARY
Riot policemen (front) use water cannons to try to disperse thousands of protestors during a demonstration 23 October 2006 in central Budapest, as Hungary marked the anniversary of its 1956 anti-Soviet uprising amid the worst political divisions in the country since the end of communism. Hungarian police fired rubber bullets and several people were injured in Elizabeth Square, some two kilometres (one mile) from the parliament where official ceremonies were being held to mark the anniversary. AFP PHOTO/JOE KLAMAR (Photo by JOE KLAMAR / AFP) Fotó: AFP/JOE KLAMAR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A rendszerváltás óta nem volt még olyan ’56-os városi ünnep, amikor nem gyűlhetett volna össze a város lakossága egy közös megemlékezésen, illetve amikor a városháza részéről senkinek nem volt egy szava sem erről a csodálatos történelmi napról

írta meg a helyi ügyekkel foglalkozó Váconline.hu. A váci portál cikke szerint a hétvégi ’56-os ünnepségen a várost vezető Matkovich Ilona baloldali polgármester sem szólalt fel, Inotay Gergely alpolgármester, akit a baloldali pártok jövőre a váci körzetben kívánnak indítani egyéni képviselőként is, csak a koszorúzáson vett részt. 

Az 1956-os októberi eseményekről való emlékezés Pest megyében máshol is téma volt. A momentumos Szemző Áron budakeszi önkormányzati képviselő szerint az ünnepségeken nem szabadna a 2006-os Gyurcsány-terrort szóba hozni.

Mást gondolunk a 2006-os eseményekről: ennek az lehet az oka, hogy Gyurcsány Ferenc az ön politikai szövetségese, és az ember nem szeret rosszat hallani a szövetségeséről, akkor sem, ha igaz

– írta válaszként a momentumos felvetésére Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár a válaszában.

A baloldali önkormányzati képviselő azt kifogásolta, hogy Menczer Tamás annak ellenére mondott beszédet a budakeszi ’56-os megemlékezésen, hogy nem képviselője a településnek, és az Országgyűlésben sem hozzá tartozik a választókerület. A momentumos politikus úgy vélte: az államtitkár a beszédében párhuzamot vont 1956 eseményei és a 2006. október 23-i rendőrterror között. 

Szemző továbbá azt is fájlalta, hogy Menczer Tamás kommunistának nevezte a 2010 előtti szocialista kormányt, valamint méltatni merte az Orbán-kormány elért eredményeit.

Menczer Tamás a momentumos politikusnak írt válaszában úgy fogalmazott: 

a bűnöst bűnösnek nevezni nem hergelés, hanem igazság. „Akár ’56-os bűnös, akár 2006-os. Mindkét rezsim tönkretette az országot, egyházellenes, nemzetellenes, és rátámadt a magyar emberekre” – írta, majd hozzátette: a múltra fátylat borító felfogás az SZDSZ emlékét idézi, és azt is kiemelte, hogy budakeszi lakosként joga van részt venni a helyi ünnepségeken, miközben Szemző úgy lát el önkormányzati képviselői feladatot, hogy nem lakik a településen.

A momentumos képviselő kritikájával és kifogásaival szemben érdemes azt is megjegyezni: miközben a jobboldali érzelmű közösségek az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a tizenöt éve történt rendőrterror eseményeire emlékezve békemenetet szerveztek a fővárosban október 23-án, addig a baloldali összefogás a Hősök terén összegyűlve az ünnep apropóján felsorakoztatta a 2022-es országgyűlési választásokon indítani kívánt 106 egyéni képviselőjelöltjét. 

Beszédet mondott továbbá a magyar jogrendszeren kívül álló baloldali háziversenyen részt vett összes miniszterelnök-jelölt-jelöltjük: a négy bukott és az egyetlen talpon maradt egyaránt. Jelentős többségük pedig nem önkormányzati képviselője a fővárosi kerületeknek, illetve az Országgyűlésben sem hozzájuk tartozik a Hősök terét is magában foglaló választókerület, az ünnepi megemlékezést pedig a jövő évi választásokra hergelő politikai szónoklatok vették át.

Ahogy arról lapunk is beszámolt: feltehetőleg Gyurcsány Ferenc pártjának nyomására politikailag kontrollált ünnepség zajlott a baloldali vezetésű Érden is október 23-án, ahol Csőzik László polgármester betiltotta a beszédeket a megemlékezésen. A helyi Fidesz ezért külön megemlékezést szervezett, ahol méltó módon emlékeztek meg a 65 évvel ezelőtti eseményekről.

Borítókép: AFP/Joe Klamar

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.