A Sátor klán élő tagjai vallhattak Turekre és Bodokyra

A csallóközi Sátor klán még élő tagjai vallhattak a Döcher-gyilkosság miatt elfogott D. Alexre, alias Turekre és Bodoky Károlyra. Az ügyben megszólaló egyik klántag – a vezért, Sátor Lajost meggyilkoló Horváth Lehel – ellen heteken belül ítélet születik öt felvidéki gyilkosság miatt.

2021. 10. 21. 7:45
null
Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte biztosra vehető, hogy a csallóközi hírhedt Sátor klán még élő tagjai közül vallhattak többen is a napokban Budapesten, illetve Bajorországban elfogott D. Alexre, alias Turekre, valamint Bodoky Kálmánra. 

Egykori, a dunaszerdahelyi vérengzés körülményeit is pontosan ismerő nyomozók, magánnyomozók, valamint oknyomozó riporterek is arról beszéltek lapunknak, hogy a klánnak dolgozott például Horváth Lehel is, csakúgy, mint Kádár Krisztián, a Szamaránszky testvérek, illetve „bedolgoztak” a Reisz testvérek, valamint Konkoly Szilveszter. Utóbbi 2016-ban öngyilkos lett a vizsgálati fogságban, így vélhetően nem tehetett terhelő vallomást Turekre és Bodokyra.

Mások mellett Horváth Lehel bűnbánó vallomása alapján ítélték el 2019-ben 20-25 évre a Sátor klán élő tagjait. Kádár Krisztián 25 évet kapott többek között azért, mert ő volt a klánvezér, Sátor Lajos meggyilkolásának kitervelője. A vezért Horváth lőtte agyon saját csótfai birtokán és ásta el, elmondása szerint a Reisz testvérek holttestének a közelében, öt méter mélyre. Reisz Szilárd és Csaba öt évet töltött vizsgálati fogságban a dunaszerdahelyi Fontana bárban végrehajtott mészárlás miatt, amit a gyanúsítás szerint Szamaránszky Árpád részvételével követtek el. Nem sikerült rájuk bizonyítani a tíz ember meggyilkolását, így 2008-ban kiengedték őket, majd szinte azonnal eltűntek. Később kiderült, ekkor ásták el őket Horváth birtokán. 

Horváth ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy amikor valaki »súgására« a rendőrök megtalálták a fivérek holttestét, másnap ő és egy másik társa kiásta Sátor hulláját, elvitték a társához, és azóta sincs meg a test.

Horváth Lehel a klánperben védett tanú volt, aztán kiderült, hogy a házában illegálisan tartott oroszlánjával meg akarta etetni a feleségét, aki súlyosan megsérült, így a férfit vizsgálati fogságba helyezték. Novemberben öt (!) gyilkosság miatt mond felette ítéletet a szlovák különleges bíróság. Sátor Lajos mellett a Reisz fivérek, valamint a szintén a csótfai birtokán kiásott két férfi miatt felel. 

Horváth Lehelt életfogytiglani szabadságvesztés fenyegeti, így kérdés, tud-e, tudott-e olyat mondani a szlovák – és ezáltal a magyar – hatóságoknak, ami bizonyítékként megáll Turek és Bodoky Kálmán ellen Döcher György meggyilkolása ügyében, ezzel csökkentve a saját ítéletet. Ugyancsak kérdés, hogy a 25 évre ítélt Kádárnak van-e még bűnügyileg értékelhető mondanivalója, amivel szintén csökkenthetné a letöltendő időt.

A Bajorországban elfogott Bodoky Kálmánt a német hatóságok hamarosan kiadják Magyarországnak. A jelenlegi információk szerint ő lőhette le 1999-ben az újpalotai presszóban a tulajdonost, Döcher Györgyöt és a testőrét, Bulgár Misit. A megalapozott gyanú szerint a felbujtó Turek volt, akiről Horváth Lehel azt vallotta a szlovák rendőröknek, hogy ő is ott volt a dunaszerdahelyi Fontana Bárban az 1999-es mészárlásnál, amikor Sátor ellenségeit, a Pápay klán vezérkarát 113 lövéssel likvidálták. A gyanú szerint Turek mellett Bodoky és Szamaránszky Árpád is részese volt a történteknek. Szamaránszky azonban 2005-ben közlekedési balesetben meghalt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda megbízott igazgatója, Opauszki András a Turek és Bodoky elfogását bejelentő tájékoztatóján szólt a Döcher-féle kettős gyilkosság és a dunaszerdahelyi mészárlás személyi összefüggéséről.

Azonban sem ő, sem más hivatalos személy nem beszélt még arról, amit Barak Dávid, a felvidéki magyar nyelvű hírportál oknyomozó újságírója felvetett: a Fontanában volt egy negyedik tettes is.

A Magyar Nemzet korábban beszámolt arról, hogy Barak az Elásott igazság című könyvében a dunaszerdahelyi maffia felemelkedéséről és bukásáról rántja le a leplet. Barak Dávid a szlovák rendőrségtől tudja, hogy a Fontana-mészárlás miatt Turek és Bodoky mellett van még egy harmadik még élő gyanúsított. (Szamaránszky volt a negyedik, de ő halott.) 

A titokzatos férfi gyanúsítottról csak annyit lehet tudni, hogy a Reisz fivérek jó barátja volt, és ő is gyanúsítottja volt annak az emberrablási ügynek, amelyben Tureket is meggyanúsították.

Sátor Lajos 1997-ben elmenekült Dunaszerdahelyről. Barak információi szerint Molnár Péter veszprémi vállalkozó rejtegette őt. Molnárt 1997 nyarán a Szentkirályszabadja és Balatonalmádi közötti útszakaszon az autójában felrobbantották. Ezután Sátorék Turek pártfogoltjai lettek.

Borítókép: MTI

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.