„Az Európai Uniónak a nemzetek Európáján kell alapulnia”

Ifj. Lomnici Zoltán az EUCET vezető testületének a megalakításáról szóló konferencián elmondta, hogy az unió rendszerét meg kell újítani.

Hertelendy Gábor
2021. 10. 16. 11:57
cöf
20211016 Budapest CÖF Kongresszus Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Uniós Civil Együttműködési Tanács (EUCET) megalakulásával eddig még nem is látott szövetség látszik kirajzolódni 

– mondta az olasz UGL szakszervezet főtitkár-helyettese az EUCET vezető testületének megalakításáról szóló zárónyilatkozat aláírása után. Luca Malcotti a sajtótájékoztatón emlékeztetett: a brüsszeli oldal már létrehozott egy hasonló szövetséget annak érdekében, hogy ellehetetlenítse a szuverenitásban gondolkodók munkáját. 

– Egy valóban szociális Európa felépítése a célunk, amely megvédi az európai munkavállalók érdekeit. Aki ellenünk dolgozik, az ellene van az szuverenitásnak, a dolgozó emberek melletti érdekképviseletnek is. Csak hálánkat tudjuk kifejezni magyar barátainknak, ugyanis értékes beszélgetésekkel, eszmecserével lettünk gazdagabbak – fejtette ki Malcotti.

Henri Malosse, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság volt elnöke úgy fogalmazott: az együttműködés célja, hogy visszatérjünk az alapító atyák elképzeléseihez, a francia Jean Monnet gondolataihoz, akit Európa atyjának is neveznek. Elmondta: mélyen támogatja azt a kezdeményezést, amely a szuverenista, Brüsszel-kritikus eszmét hivatott megteremteni az unión belül. 

– Köszönöm a meghívást a magyaroktól, franciaként szabadnak éreztem magam Budapesten. A szabadság valójában Közép-Európában van. Mi, franciák már nem vagyunk szabadok 

– jelezte a a Vocal Europe és a Jean Monnet Szövetség elnöke.

Ifj. Lomnici Zoltán a zárónyilatkozatot ismertetve elmondta: az uniónak a nemzetek Európáján kell alapulnia, biztosítani kell a határon túli kisebbségek jogait, meg kell újítani az unió rendszerét.

– Egy erős Európának nem lehet alacsony bizalmi index-szel rendelkező intézményei. Ehelyett Konrad Adenauer, Helmut Kohl vagy Charles de Gaulle által megfogalmazott törekvéseket kell megvalósítani. Hibásnak tartjuk az unió klímavédelmi politikáját, és átalakítani az ezzel kapcsolatos törekvéseket 

– tette hozzá a CÖF szóvivője.

Borítókép: Mirkó István

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.