Cáfolta a Semmelweis Egyetem a 444.hu állítását

A baloldali portál az egyetem válaszainak csak részleteit közölte, és azt sugalmazta, hogy Merkely Béláék kutatása protekcióval került be egy tudományos folyóiratba.

Magyar Nemzet
Forrás: semmelweis.hu2021. 10. 19. 12:13
MERKELY Bla
Budapest, 2021. július 10. Az idén Széchenyi-díjjal kitüntetett Merkely Béla kardiológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem rektora, az Általános Orvostudományi Kar Kardiológiai Tanszékének, valamint Sportorvostan Tanszékének tanszékvezetõ egyetemi tanára, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója az intézmény kertjében 2021. július 9-én. MTI/Cseke Csilla Fotó: Cseke Csilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Semmelweis Egyetem határozottan visszautasítja a 444.hu hírportálon 2021. október 19-én megjelent cikk bújtatott állítását

– írta ma kiadott közleményében a Semmelweis Egyetem. A Soros György blogjaként is ismert portálon ma reggel „A világ vezető lapjába szánták, végül egy öregedéstudományi folyóiratban jelent meg Merkelyék országos kutatása” címmel jelent meg egy cikk. 

Az egyetem határozottan cáfolta azt a szerintük bújtatott állítást az írásból, amely szerint az országos, reprezentatív H-UNCOVER vizsgálatról szóló publikáció nem annak tudományos értéke, hanem protekció alapján jelent meg a Springer lapcsoport tulajdonában álló, amerikai D1-es, vezető lapban.

A Merkely Béla rektor által vezetett orvosi egyetem jelezte azt is, hogy a publikáció sikerét mutatja, hogy a járványtan és a virológia három nemzetközi hírű szaktekintélye írt szerkesztői közleményt, elemezve a H-UNCOVER vizsgálat tanulságait.

Az újságírás azon gyakorlata, mely névtelen források véleményét állítja szembe nevüket vállaló szakértők által közölt, ellenőrizhető tényekkel, félrevezeti a közvéleményt és nem objektív

– tette világossá a felsőoktatási intézmény. 

Szerintük a ma megjelent eredeti cikk csak részlegesen tartalmazta válaszaikat, és bár az írást megkeresésükre kiegészítette az újságíró, az még jelenleg is több ponton csúsztatásokat tartalmaz, részben a névtelen forrásokra hivatkozva, emiatt közzétették eredeti, a lap számára megküldött válaszaikat is. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.