„Ebből még gyilkos sortűz is lehet Magyarországon”

Grosics Gyula, az Aranycsapat legendás kapusa a 2006. október 23-i tüntetésen bírálta Gyurcsány Ferenc politikáját.

2021. 10. 23. 12:16
Forrás: Nemzetisport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyetlenegy provokáló személye van annak, hogy nemzetünk ilyen mély hullámvölgyben van, ezt a személyt pedig Gyurcsány Ferencnek hívják – mondta Grosics Gyula, az aranycsapat legendás kapusa még a 2006. október 23-i tüntetések idején a Kossuth rádiónak. A Nemzet Sportolója címmel is kitüntetett magyar labdarúgó akkor a reményét kifejezve elmondta, hogy 

ez az ember, aki nem méltó a miniszterelnöki címre, a közeljövőben elszámol a helyzetével, belenéz a tükörbe és rádöbben, hogy semmi keresnivalója nincs a magyar politikai életben.

Továbbá a néhai labdarúgó azt érezte, hogy az út, amin a gyurcsányi politika elindult, a korai Kádár-rendszer irányába vezet.

Félelmetesnek tartom hogy ebből a magatartásból akár még gyilkos sortűz is lehet Magyarországon

– mondta. Ezután Grosics az őszödi beszédet kommentálta:

„Ha tényleg négy évig nem kormányoztak, mint ahogy ő ezt a nyilvánosság előtt kijelentette, árulja már el, hogy mit csináltak a pénzzel, ha nem dolgoztak? Mert az igaz, hogy nem dolgoztak, meg az is, hogy hazudoznak. A csillagos eget is letagadják.”

A „Fekete párduc” néven ismertté vált kapust egyébként 1954-ben őrizetbe vette a kommunista diktatúra titkosrendőrsége hazaárulás és kémkedés vádjával, majd az 1956-os forradalom alatt elhagyta az országot.

Az Aranycsapat 1956-ban ugyan nem repült el a melbourne-i olimpiára, de akkoriban a válogatott több játékosa is annak a Budapest Honvédnek volt a tagja, ami a forradalom idején nyugati országokban játszott mérkőzéseket,végül pedig több csapattag – mint Puskás Ferenc, Grosics Gyula, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán – nem jöttek haza Magyarországra. Czibor például a néphadsereg századosaként kapcsolatban állt a forradalmárokkal, így valószínűleg súlyos büntetés várt volna rá.

Az együttes legnagyobb sztárját, Puskás Ferencet itthon hamis vádakkal illették, így nem maradt esély arra, hogy visszatérjen.

Ezután Puskás a Real Madridnál kezdett el játszani, Kocsis és Czibor pedig a Barcelonánál alkotott maradandót. Grosics 1957-ben visszatért Magyarországra, Tatabányán védett, majd később újra magára vehette a címeres mezt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.