Elismerte Márki-Zay Péter, hogy beengedné a migránsokat Magyarországra

Magyarország azt javasolja Brüsszelnek, hogy engedélyezze a tranzitzónák visszaállítását, a menekültstátusról pedig az EU határain kívül döntsenek – mondta tegnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szerinte Brüsszelnek nem szankciókkal kell sújtani a határaikat megvédő államokat, hanem segíteni, Magyarország pedig eddig csak politikai támadásokkal szembesült. „Amiben én változtatnék, az lényegében a gyűlöletkampány felszámolása és az emberséges bánásmód a menekültekkel szemben, akárhonnan is érkezzenek hozzánk” – mondta Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje a CNN amerikai hírtelevíziónak adott csaknem negyedórás interjúban.

Magyar Nemzet
2021. 10. 21. 10:00
KARÁCSONY Gergely; MÁRKI-ZAY Péter
Budapest, 2021. oktber 8. Mrki-Zay Pter, Hdmezvsrhely polgrmestere, a Mindenki Magyarorszga Mozgalom alapt elnke (j) s Karcsony Gergely fpolgrmester sajttjkoztatt tart az Orszghz eltt 2021. oktber 8-n. Karcsony Gergely visszalp az ellenzki miniszterelnk-jelltsgrt folytatott versenybl. Az MSZP, a Prbeszd s az LMP ltal indtott politikus kzlte: arra kri tmogatit, hogy az elvlaszts msodik forduljban Mrki-Zay Pterre szavazzanak. MTI/Balogh Zoltn Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A ma kezdődött, kétnapos brüsszeli csúcstalálkozón Magyarországnak is lesznek javaslatai. Az a magyar kérés, hogy úgy módosítsák az uniós jogszabályokat, hogy a tranzitzónákat vissza lehessen állítani. Nincs ennél hatékonyabb módja a védekezésnek 

– mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Azt javasolta, mindenhol az Európai Unió határain kívül döntsenek a menekültstátusról, mert nehéz kitoloncolni azt, aki egyszer már uniós területre lépett. 

Gulyás Gergely közölte, a javaslatok azért is indokoltak, mert a migrációs nyomás rendkívüli mértékben megnőtt. Kifejtette: tavaly január és október közepe között közel 28 ezren próbálták meg engedély nélkül és eredménytelenül átlépni a magyar határt. Idén ugyanebben az időszakban 91 500-an próbálkoztak az engedély nélküli határátlépéssel, köztük 82 ezren a magyar–szerb határon, de a kerítésnek köszönhetően Magyarország őket távol tudta tartani. 

– A határvédelemmel foglalkozó rendőrök és az őket segítő katonák biztosítják a déli határ védelmét; kerítés nélkül a határ védelmére itt biztosan nem lenne hasonló hatékonysággal lehetőség 

– mondta. 

A miniszter szerint Brüsszelnek nem sújtani kell a határaikat megvédő államokat, hanem segíteni. Magyarország egyetlen fillért sem kapott kerítésépítésre, holott nemcsak saját, hanem az EU határait is védi – mutatott rá. Hozzátette: az 588 milliárd forinthoz, amit Magyarország eddig határvédelemre költött, hétmilliárd forinttal járult hozzá az EU. – Ez elfogadhatatlan – hangoztatta, megjegyezve: Magyarország nem politikai támogatást kapott, hanem politikai támadásokkal szembesült Brüsszelből.

– Amiben én változtatnék, az lényegében a gyűlöletkampány felszámolása és az emberséges bánásmód a menekültekkel szemben, akárhonnan is érkezzenek hozzánk 

– mondta Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje a CNN amerikai hírtelevíziónak adott csaknem negyedórás interjúban. A műsorvezető, Christiane Amanpour utalt Orbán Viktor és Szijjártó Péter külügyminiszter korábbi kijelentéseire, miszerint Magyarország illiberális demokrácia és keresztény ország. Erre Márki-Zay úgy reagált, szerinte Orbánban és Szijjártóban semmi keresztény nincs, gyermekkora óta gyakorló katolikusként ezt pedig ő tudja. Márki-Zay úgy fogalmazott: ami a keresztényeket leginkább felháborítja, az a korrupció, ami a legnagyobb problémát jelenti, és semmi keresztényi nincs a korrupcióban.

Márki-Zay megfogalmazása szerint Orbánnak sikerült kiiktatnia a fékeket és az ellensúlyokat, alkotmány helyett alaptörvényt fogadtatott el, a kétharmados parlamenti többség birtokában pedig azt csinál, amit akar, máról holnapra átírhatja az alkotmányos és a választási szabályokat is. – Ha úgy dönt, hogy csak 130 év múlva akarna választásokat, technikailag azt is megoldhatná – jegyezte meg. Hozzátette, irigyli az amerikaiaktól, hogy Magyarországhoz képest stabil demokráciával rendelkeznek.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője közösségi oldalán azt írta: Márki-Zay ugyanott folytatja, ahol Karácsony Gergely abbahagyta.

Márki-Zay Péter is megesküdött tegnap a CNN-en, hogy bevándorláspárti álláspontot fog képviselni. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Karácsony támogatottságának összeomlása miatt csupán egy szerepcsere történt, de minden más maradt a régi

– mutatott rá a politológus.

Karácsony Gergely még baloldali miniszterelnök-jelöltként augusztusban a német Die Zeitnak azt nyilatkozta: „a menedékkérők emberi jogait biztosítani morális kötelességünk, és a programunk része, de nem fogjuk rányomtatni a választási plakátjainkra”, mert „ezzel nem tudunk választást nyerni.”

Most Márki-Zay Péter újdonsült baloldali miniszterelnök-jelöltként a CNN-nek az alábbiakat mondta: „amiben én változtatnék, az lényegében a gyűlöletkampány felszámolása és az emberséges bánásmód a menekültekkel szemben, akárhonnan is érkezzenek hozzánk.”

„Karácsony bukása után tehát Márki-Zay Péter is világossá tette a globális baloldal számára, hogy bevándorláspárti álláspontot fog képviselni. Gyurcsány Ferenc örülhet: a szerepcsere nem változtat az eredeti forgatókönyvön” – összegezte a politikai elemző.

Borítókép: Balogh Zoltán/MTI

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.