Ha megveri Dobrevet Márki-Zay, bebizonyíthatja, hogy nem közösködik a DK-val

Ha megveri Dobrevet Márki-Zay, bebizonyíthatja, hogy nem közösködik a DK-val. Márki-Zay Péternek a baloldali előválasztáson aratott esetleges győzelme esélyt kínálna arra, hogy a Gyurcsány Ferencet maga mögött hagyó tömb alakuljon ki az ellenzéki térfélen a Mediaworks Hírcentruma által megkérdezett elemzők szerint. Amennyiben odáig éleződnek a konfliktusok, hogy felbomlik a szivárványkoalíció és két lista jön létre, az új helyzet legnagyobb nyertese a Momentum, a vesztese pedig a Jobbik lehet.

Kárpáti András (MWH)
2021. 10. 17. 11:40
Jakab Péter
20210910 Pécs Jakab Péter(Jobbik) és Szakács László (MSZP) utcafóruma. Fotó: Laufer László ll Dunántúli Napló Képen: Jakab Péter Fotó: Laufer László/Dunántúli Napló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali előválasztásról kiszivárgott információk szerint Márki-Zay Péter behozhatatlan előnyre tett szert Dobrev Klárával szemben. Amennyiben a hódmezővásárhelyi polgármester nyeri a Gyurcsány-show-t, a szivárványkoalíción belüli erőviszonyok is megváltozhatnak, s Kiszelly Zoltán szerint akár az is elképzelhető, hogy a Gyurcsány Ferencet és a DK-t maga mögött hagyó blokk szerveződik mögötte. 

Márki-Zayékhoz húzhatnak a Jobbik szavazói

– Amennyiben Márki-Zay Péter kétharmados eredménnyel utasítaná maga mögé Dobrev Klárát, akkor elképzelhető, hogy szakadna a közös lista – válaszolta a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának az igazgatója a Mediaworks Hírcentruma kérdésére. Szavai szerint Márki-Zay fölényes győzelme azt mutatná, hogy képes egyesíteni a DK szimpatizánsokon kívüli ellenzéki szavazókat, így az őt támogató pártoknak érdemes lehet külön listán megméretniük magukat. – Ennek a forgatókönyvnek a legnagyobb nyertese a Momentum, a legnagyobb vesztese pedig a Jobbik lenne. Ugyanis az előbbi elsőként állt be Márki-Zay mögé, és a hódmezővásárhelyi polgármestert támogató pártok közül ők képviselik a legnagyobb erőt. 

A Jobbik pedig két szék között a pad alá eshet és jelentősen meggyengülhet. 

Míg 2018-ban még a legerősebb ellenzéki párt volt, nagyjából 20 százalékos támogatottsággal, a DK-val közös tandemben elveszítheti a szavazói nagy részét: a jobbról érkező támogatóinak jelentős része pártolhat át a Márki-Zay vezette listához – fejtette ki Kiszelly Zoltán. 

Úgy vélte, Márki-Zaynak most döntenie kell, hogy beáll-e a hatpárti koalícióba, vagy a győzelmi lendületet meglovagolva átírja a nélküle hozott szabályokat és egy „új” ellenzéki összefogást (listát) indít-e az ő feltételeivel. – Ebben az esetben ugyanis az őt támogató pártokra és balliberális megmondóemberekre támaszkodva meg tudna szabadulni a 2010 előtti világot képviselő DK-tól, illetve a még mindig karlendítős politikusokkal spékelt Jobbiktól – mutatott rá az elemző. Hozzátette: az új lista főként a Momentumnak és a hatpárti alkuból kimaradt pártoknak, mozgalmaknak és politikusoknak jönne jól. – Márki-Zay már annyi ígéretét szegte meg (például mégsem „rántotta félre a kormányt”), hogy egy újratervezés a mostani ellenzéki szavazói lelkesedés láttán és hat hónappal a választás előtt sem okozna meglepetést. Ezzel saját hatalmi bázisát építené ki – fogalmazott az igazgató. 

Újrakeverhetik a kártyákat

– Ha valóban a hatpárti megállapodáson kívülről érkező Márki-Zay Péter nyeri az előválasztást, várhatóan újra akarja majd tárgyalni a korábbi megállapodásokat. Ez alapjaiban boríthatja majd fel a szivárványkoalíciót, ugyanis a pártok nem érdekeltek például abban, hogy befutó helyeket adjanak a hódmezővásárhelyi polgármester vezette mozgalom tagjainak. Ugyanis vélhetően ezt kéri majd Márki-Zay Péter a pártoktól, hiszen szeretne saját parlamenti frakciót – fejtette ki Deák Dániel a Mediaworks Hírcentruma kérdésére. Mint a XXI. Század Intézet vezető elemzője rámutatott, saját parlamenti háttérország nélkül Márki-Zay egy béna kacsa lenne, s teljes mértékben ki lenne szolgáltatva annak a hat pártnak, amelyek egyébként az előválasztás során kezdetben más politikusokat támogattak. 

Ebből kifolyólag legalább öt, de vélhetően akár 10 befutó helyet is követelhet majd a saját mozgalmának Márki-Zay Péter, amibe biztosan nem mennek majd bele a pártok, és könnyen szakadás következhet be

– fogalmazott a politológus, hozzátéve: ha szoros lesz az előválasztás végeredménye, tovább csökken a legitimációja, és gyengülhet a pozíciója. 

Deák Dániel arra is kitért, hogy bár az előválasztási viták során mindenki hangsúlyozta, hogy el fogja fogadni a végeredményt és mindenki beáll a győztes mögé, a DK részéről több olyan nyilatkozat is érkezett, hogy szerintük Márki-Zay Péter veszélyezteti az ellenzéki egységet. – Ez könnyen értékelhető arra vonatkozó előkommunikációnak, hogy a DK majd kilép egy esetlegesen Márki-Zay vezette ellenzéki együttműködésből. Ezt azonban a Gyurcsány-párt egyedül nem tudná megtenni, szövetségesekre lenne rá szüksége. Ebben partnere lehet a Jobbik, amelynek szavazói vélhetően nagy arányban Márki-Zayra voksoltak, így a párt nem érdekelt a hódmezővásárhelyi polgármester sikerében. Ugyancsak csatlakozhatnak hozzájuk MSZP-s politikusok is, akik most Dobrev Klára mellett tették le a voksukat a párt központi utasítása ellenére is – értékelt az elemző. 

Egy biztos – folytatta – bárki is lesz a jelölt, Gyurcsány Ferenc pártjának lesz a legnagyobb frakciója a baloldalon belül, így az ő szava lesz a döntő. 

– Ezen Márki-Zay személye sem tud változtatni, de a hódmezővásárhelyi polgármester egy újratárgyalásról szóló kérdéssel könnyen szét tudná verni az együttműködést, amelyhez a DK mellett a Jobbik és több MSZP-s politikus is csatlakozhat – jelentette ki Deák Dániel. 

Karácsony árulása indította a dominósort

A XXI. Század Intézet vezető elemzője arra is emlékeztetett, hogy korábban már Karácsony Gergely visszalépése is alaposan felforgatta az állóvizet a baloldalon, a korábbi forgatókönyvet újra kellett gondolni, hiszen korábban mindenki Karácsony közös miniszterelnök-jelöltségére számított. – Karácsony lényegében elárulta a saját szövetségeseit, mind az MSZP-s, mind az LMP-s és mind Párbeszédes politikusok ellenérzésekkel tekintenek innentől a főpolgármesterre, több kiszivárgó információ alapján már azt is elhatározták, hogy soha többet nem fogják főpolgármesternek jelölni Karácsonyt. Értelemszerűen ez komoly törést okozott a balliberális szivárványkoalícióban, ezek a politikusok több esetben jobban utálják egymást, mint a kormánypárti politikusokat. Ezt a konfliktust tetézi, ha Márki-Zay megelőzi Dobrevet – mutatott rá Deák Dániel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.