Karácsony belengette a megszorításokat

Karácsony Gergely megszorítócsomag bevezetéséről beszélt a Partizán csütörtök esti élő adásában. A főpolgármester azt állította, erről a csomagról őt még meg kell győzni, az általa vezetett 99 Mozgalom júliusban meghirdetett gazdaságpolitikai programja azonban arra utal, hogy borítékolhatóan lesznek megszorítások Karácsony győzelme esetén.

2021. 10. 02. 6:50
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Én nem akarom őszödi beszéddel kezdeni miniszterelnökként. Olyan dolgokat mondok, amikről úgy gondolom, hogy meg tudom csinálni – mondta Karácsony Gergely a Partizán című műsor csütörtök esti adásában. Az is elhangzott, hogy a második fordulóban harmadikként továbbjutó Márki-Zay Péter visszalépése kapcsán indított egyezkedés egyik feltétele az euró bevezetése volt, amiről  Karácsony azt mondta, támogatja. Viszont azt is azonnal megjegyezte, nem lehet tudni, hogy ha nyernek, a mostani kormány mekkora költségvetési hiányt hagy rájuk, és hogy emiatt majd szükség lesz-e megszorításokra.  A baloldal és Karácsony nem először kacérkodik az adóemelések, megszorítások gondolatával. A Karácsony Gergely által vezetett 99 Mozgalom még júliusban meghirdetett gazdaságpolitikai programja arra utal, hogy a főpolgármester győzelme esetén a megszorítások mindenképpen bekövetkeznének.

ÚJ ADÓK, ADÓEMELÉSEK JÖNNÉNEK

A Karácsony Gergely által vezetett 99 Mozgalom gazdaságpolitikai programja a baloldali önkormányzatok már jól ismert attitűdjével, országos szinten a közterhek növelésére vonatkozó tervek sokaságát valósítaná meg. Karácsonyék elképzelései illeszkednek a balliberális városvezetők által az elmúlt másfél évben követett önkormányzati politikához, amelyet a lakbéremelés, az építmény- és telekadó emelése, a bölcsődei térítési díj bevezetése, a 13. havi illetmény és juttatások elvétele, az ingatlanhoz jutási támogatás megvonása, illetve a gyermekétkeztetési díj megemelése jellemzett. 

Az online elérhető programjuk szerint vagyonadót, illetve „szolidaritási” adót vezetnének be, továbbá megemelnék a társasági adókulcsot is. A tervezett új közteherrel kapcsolatos kulcsfontosságú elemekre – például az adó pontos mértékére – nem térnek ki. A „szolidaritási” adó és a társasági adókulcs növelése a vállalkozásoktól vonna el forrásokat. A balliberális mozgalom ezen túlmenően „zöldadót és zöldilletéket” is kivetne, amely a fogyasztókat is terhelné.

 Ismertek azok a tervek, miszerint a háztartásokat is érintő, egységes zöldadót vezetnének be az Európai Unió területén. A jelek szerint Karácsonyék a programjukban egyenesen kijelentik, hogy a magyar családokra is kivetnék a fogyasztás és energiafelhasználás után fizetendő zöldadót. Teszik ezt annak ellenére, hogy a május végén megtartott állam- és kormányfők találkozóján Orbán Viktor leszögezte: a klímaváltozás elleni harc árát a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó vállalatoknak, és nem az átlagembereknek kell megfizetniük.

PROGRESSZÍV ADÓEMELÉS

A mindenki számára elérhető program szerint többek között a jól bevált alacsony szintű, egykulcsos személyi jövedelemadó rendszerét is eltörölné Karácsony mozgalma. A jelenleg érvényben lévő adózási szabályozás beváltotta a hozzá fűzött reményeket: biztosítja a rendszer igazságos működését, mivel a magasabb jövedelemmel rendelkezők most is több adót fizetnek. 

A progresszív vagy más néven többkulcsos adórendszert 2010 előtt, Gyurcsány Ferenc kormányzása idején használták. Ennek az a lényege, hogy az állam sávokat határoz meg, és ettől teszi függővé, ki hány százaléknyi adót fizet be.

Májusban a Hír TV egyik műsorában Vadász Iván adószakértő vázolta fel annak az eshetőségét, mi lenne, ha most a 2010-ben alkalmazott többkulcsos adórendszerrel számolnák a fizetéseket. Mint mondta, ma, ha vesszük a KSH adatszolgáltatását, ami szerint a bruttó jövedelem 411 ezer forint átlagban, akkor ennek a 15 százalékos adója 61650 forint. Ha viszont a DK tervezett adórendszerét alkalmaznánk, a mai bruttó átlagjövedelem után is nyolcezer forinttal több adót kellene fizetni. A szakember szerint nem igaz a DK azon állítása, hogy a többkulcsos adó bevezetése csak az átlagon felül keresőket érintené hátrányosan. Ezzel szemben a valóság az, hogy a progresszív adózási rendszer megvalósulása nagymértékű pénzügyi elvonást jelentene elsősorban a – magyar gazdaság motorját a fogyasztás élénkítése által olajozó – középosztály számára. 

AZ ADÓ-VISSZATÉRÍTÉST IS KRITIZÁLTÁK

Emlékezetes, Orbán Viktor miniszterelnök januárban először a fiatalok, vagyis a 25 év alatti munkavállalók áprilisban bevezetett személyi jövedelemadó-mentességét, majd júniusban a szülők által 2020-ban befizetett személyi jövedelemadó összegének a visszatérítését jelentette be. A miniszterelnök júniusi tájékoztatója után az szja ügyében – a gazdasági élet szereplői mellett – megszólalt a belpolitika számos résztvevője is. Gyurcsány Ferenc DK-elnök parlamenti felszólalásában például „észszerűtlen” és „elvetemült adócsökkentésekként” kritizálta a kormány terveit, míg a Jakab Péter vezette Jobbik ezzel homlokegyenest az emberek „túladóztatásáról” beszélt.  A számadatok tükrében viszont nyilvánvaló, hogy a közel 150 milliárd forintos intézkedésnek köszönhetően a becslések szerint majdnem havi hatvanezer forinttal több marad a fiatal munkavállalóknál, illetve a 2020-as évre akár 1,4-1,6 millió forint is visszakerülhet egy-egy családi kasszába.  

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.