Márki-Zaynak szálka a szemében a békemenet

Amellett, hogy Márki-Zay Péter a békésen demonstráló fideszeseket egyebek mellett vakhittel vezérelt, rendkívül tudatlan embereknek minősítette, az is előfordult, hogy a békemenet megzavarására biztatta a Mindenki Magyarországa Mozgalom szimpatizánsait. Sokak szerint az ellenzék október 23-i nagygyűlésének helyszínválasztása is ezt a célt szolgálja.

Forrás: promenad24.hu, makohirado.hu2021. 10. 22. 13:01
null
20211017 Budapest Anker köz Márki-Zay Péter előválasztás eredményváró Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár már sokan nem emlékeznek rá, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje több alkalommal köszörülte a nyelvét a CÖF–CÖKA által szervezett békemeneten, sőt a kormánypártok szavazóinak sértegetéséből is sportot űzött. Egy korábbi beszámoló szerint 2018 decemberében Márki-Zay Péter egy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselővel közösen tartott budapesti fórumon arról értékezett, hogy ha a békemenet résztvevőivel megismertetnék a kormány – Márki-Zay szerinti – „igazi” politikáját, akkor ők akarnák felakasztani a miniszterelnököt. 

Hódmezővásárhely első embere akkor kiemelte: a Mindenki Magyarországa Mozgalommal (MMM) szimpatizálók nemcsak anyagilag támogathatnák a pártot, hanem 

szükség van arra is, hogy ha lesz egy békemenet Bayer Zsolt szervezésében, akkor a Bem tértől a Kossuth térig az összes épületet ki kell plakátolni: »Ruszkik haza«

– fogalmazott Hódmezővásárhely polgármestere. Emellett – folytatta – szükség van migránsszámlálóra is, ami azt mutatja, hogy eddig Soros Györgynek egyetlenegy migránst sem sikerült becsempésznie Magyarországra, Orbánnak viszont legalább 23 ezret. Véleménye szerint 

ha ezeket a tényeket megismertetnék az emberekkel, mire a békemenet résztvevői a Bem térről elérnek a Kossuth térre, ők akarják majd felkötni Orbánt.

Néhány nappal később a közösségi oldalán még mindig a békemeneten lovagolt, mondván, ez egy nagyon jó alkalom arra, hogy 

szembesítsük a teljes megtévesztettség miatt még mindig a Fidesz őszinte antikommunizmusában és migránsellenességében hívő, és ezzel a vakhittel vezérelt, jellemzően képzetlen vagy rendkívül beszűkült, a világról kevés információval rendelkező és általában idősebb korosztályt.

Úgy tűnik, a kormánypárti szimpatizánsok becsmérlése visszatérő elem Márki-Zay Péter retorikájában, hiszen idén márciusban ismét a fideszes választók szellemi képességeit, majd a békemenet résztvevőit minősítette. – Az egyébként a Fidesz leépülésének egy nagyon komoly szindrómája, hogy milyen szellemi és erkölcsi színvonalú embereket tudott az elmúlt években bevonzani – hangoztatta a polgármester, megjegyezve: 

nyilván a békemenet sem igazán a professzorok felvonulása volt. 

Ezt követően pedig kijelentette: 

ha egy vidéki városban a Fidesz összegyűjti a legjobb embereit, akkor valószínűleg egy keresztrejtvényt sem tudnának megfejteni.

A botrányos megnyilvánulás után Hódmezővásárhely polgármestere azzal védekezett, hogy ő nem a szavazókra, hanem a pártemberekre gondolt. 

Ellenzéki provokáció? 

A Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter vezette baloldali összefogás először a 2006-os rendőrterror egyik helyszínén, az Astoriánál tervezett október 23-i megemlékezést, végül azonban a Dózsa György út és az Andrássy út kereszteződése mellett döntöttek. Az ellenzék október 23-i nagygyűlésének helyszínválasztását a békemenet szervezői azonban így is felelőtlen döntésnek titulálják, mivel Orbán Viktor az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út találkozásánál, az Erzsébet téren mondja el ünnepi beszédét, ami lehetőséget adhat a két tábor találkozására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.