Karácsony jobb volt a baloldalnak, mint Márki-Zay

A hódmezővásárhelyi polgármestert azért választották miniszterelnök-jelöltnek a baloldali törzsszavazók, mert benne látták a választási győzelem esélyét. A Nézőpont Intézet friss kutatása szerint azonban Karácsony Gergely az előválasztás kezdetén, ha minimálisan is, de közelebb volt Orbán Viktor legyőzéséhez, mint Márki-Zay Péter most.

Magyar Nemzet
2021. 10. 25. 11:48
KARÁCSONY Gergely; MÁRKI-ZAY Péter
Budapest, 2021. oktber 8. Karcsony Gergely fpolgrmester (j) s Mrki-Zay Pter, Hdmezvsrhely polgrmestere, a Mindenki Magyarorszga Mozgalom alapt elnke sajttjkoztatt tart az Orszghz eltt 2021. oktber 8-n. Karcsony Gergely visszalp az ellenzki miniszterelnk-jelltsgrt folytatott versenybl. Az MSZP, a Prbeszd s az LMP ltal indtott politikus kzlte: arra kri tmogatit, hogy az elvlaszts msodik forduljban Mrki-Zay Pterre szavazzanak. MTI/Balogh Zoltn Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főpolgármester május közepén kezdte meg előválasztási kampányát, amely nem nagyon tudta dinamizálni még a baloldal törzsszavazóit sem. Az angol nyelvtudás hiánya, a nem létező doktori címe és az egyetemi állása körüli bizonytalanságok, valamint a fővárosi dugók megnehezítették számára már a kampánystartot is. A Nézőpont Intézet augusztus elején publikált adatai alapján a hivatalban lévő kormányfő, Orbán Viktor és Karácsony Gergely népszerűsége 49, illetve 21 százalék volt, és 19 százalék egyik jelölttel sem szimpatizált, vélhetően ők voltak a többi baloldali miniszterelnök-jelölt támogatói. 

A főpolgármester rossz kampánya miatt a két jelölt közötti szakadék augusztus végére már negyven százalékpontra nőtt.

A baloldali előválasztás második fordulója után készült Nézőpont-felmérés szerint Márki-Zay Péter nem tudta jobban megszorítani a hivatalban lévő miniszterelnököt, mint annak idején Karácsony. A jelenlegi kormányfő és Márki-Zay közötti népszerűségkülönbség három százalékponttal több, mint Karácsony esetében volt. Orbán Viktor jelenleg 31 százalékponttal népszerűbb, mint a hódmezővásárhelyi polgármester. 

Fotó: Nézőpont Intézet

Arra a kérdésre, hogy „ha Ön dönthetné el”, Orbán és Márki-Zay közül kit választana miniszterelnöknek, múlt héten a felnőtt magyarok 54 százaléka nevezte meg a jelenlegi kormányfőt és 23 százaléka a hivatalba kívánkozót (további 14 százalék egyiket sem választaná miniszterelnöknek). Jelentős különbség azonban Karácsony nyár eleji és Márki-Zay ősz eleji helyzete között, hogy azóta úgy tűnik, eldőlt, ki lesz a baloldal miniszterelnök-jelöltje. 

Elmondható, hogy a jelöltválasztás Orbán Viktor táborát még jobban mozgósította.

Az egyes korcsoportok körében jól láthatóak a baloldali jelöltek mozgósító erejének korlátai. A vélhetően ellenzéki, harminc év körüli fiatalok csoportjában magasabb az Orbánnal szemben Márki-Zayt támogatók aránya (29 százalék), mint amennyi Karácsonyé volt (21 százalék). 

Azonban Orbán két kihívójával szemben ebben a korcsoportban 39, illetve 38 százalékot kapott.

Karácsony Gergely előválasztási kampánya elején tehát közelebb került Orbán Viktor legyőzéséhez, mint most Márki-Zay Péter. Igaz, ez a közelség is még nagy távolságot jelent. Mindenesetre az előválasztás győzelmi mámora után keserűen ébredhet a vásárhelyi polgármester, ha kiderül, hogy választási győzelmére nincs esély.

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.