Továbbra sem teszik kötelezővé a maszkviselést

A járvány negyedik hullámában a védekezés már oltásalapú, ugyanakkor ha valaki maszkot szeretne hordani, az nyugodtan megteheti.

Forrás: ATV2021. 10. 17. 19:43
null
Koronavrius Maszkos Illusztrációk. 20201112 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járvány negyedik hullámában a védekezés már oltásalapú, hiszen a vírus ellen az oltás biztosítja a legerősebb védelmet, és az előző hullámokkal szemben ma már van vakcina, és a lakosság 60 százaléka védett

– válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Karácsony Gergely főpolgármester levelére, aki a kötelező maszkviselés visszavezetését szorgalmazta.

A szaktárca az ATV Híradójának válaszolva azt is rögzítette, hogy a maszkviselés továbbra is kötelező a kiemelten veszélyeztetettnek számító területeken: a háziorvosoknál, a szakrendelőkben és a kórházakban, valamint az oltatlanoknak a szociális intézményekben való látogatáskor is. 

Hozzátették: a mindennapokban a maszkhasználat ugyan nem kötelező, de nem is tiltott, tehát ha valaki hordani szeretné,  az nyugodtan megteheti.

Az Emmi arra is kitért, hogy nyolcszázezer antigéngyorstesztet biztosítanak a háziorvosok részére, így a jövő héttől a szakemberek az eddiginél jóval nagyobb számban végezhetnek majd tesztelést. 

Miként a Magyar Nemzet is beszámolt róla, az őszi idő beköszöntével a koronavírus-fertőzés terjedése mellett egyre többen fordulnak orvoshoz egyéb légúti megbetegedésekkel is. A betegségek megkülönböztetése érdekében ezért 

az operatív törzs elrendelte, hogy a háziorvosok az eddiginél nagyobb számban végezhetnek majd antigéngyorstesztet, 

amelyhez a szükséges eszközöket az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) a kormányhivatalok útján biztosítja az orvosoknak. A tájékoztatás szerint a háziorvosok dönthetik el, hogy a tüneteket mutató betegek közül kinél tartják indokoltnak a rendelőben végzendő gyorstesztet, illetve kinél tartják szükségesnek a továbbra is rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-teszt elvégzését. A döntésnél a beteg tüneteit, oltottságát, fertőzésen való átesettségét és a járványügyi körülményeket kell szem előtt tartaniuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.