„Tűrhetetlen a baloldal fenyegetőzése”

Az Európai Uniós Civil Együttműködési Tanács (EUCET) két alapítója, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Gazeta Polska Klubok közötti megállapodása a legszorosabb európai, prosperáló együttműködés – mondta lapunknak az EUCET szombaton megválasztott főtitkára. Ifj. Lomnici Zoltán arról is beszélt, hogy az október 23-án lezajló békemenet az eddigi legnagyobb létszámmal vonulhat a Műegyetemtől az Andrássy útig.

Hertelendy Gábor
2021. 10. 18. 6:25
null
20211016 Budapest CÖF Kongresszus Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István

Az Európai Uniós Civil Együttműködési Tanács (EUCET) két alapítója, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Gazeta Polska Klubok közötti megállapodása a legszorosabb európai, prosperáló együttműködés – mondta lapunknak az EUCET szombaton megválasztott főtitkára. Ifj. Lomnici Zoltán arról is beszélt, hogy az október 23-án lezajló békemenet az eddigi legnagyobb létszámmal vonulhat a Műegyetemtől az Andrássy útig.

A két éve megalapított Európai Uniós Civil Együttműködési Tanács (EUCET) legfontosabb eredménye az, hogy megnyertünk közös ügyünknek – előadói szinten több mint egy tucat uniós tagállamból – olyan civileket, akik vállalták a kiállásukat az erős nemzetállamokon alapuló Európai Unió mellett – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A EUCET frissen megválasztott főtitkára kiemelte: az európai együttműködési szervezet két alapítója, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Gazeta Polska Klubok közötti megállapodása a legszorosabb európai, prosperáló együttműködés. 

Ne feledjük el, hogy a szuverenista, nemzeti konzervatív-keresztény értékrendet valló csoportok ma érdemi, kimutatható hátránnyal indulnak az európai politikai térben. Ehhez képest szinte döbbenten tapasztaltuk, hogy Spanyolországtól Lengyelországig, Franciaországtól Finnországig is támogatják a kezdeményezésünket, amely önmagában hatalmas eredménynek tekinthető

 – jelentette ki a szóvivő. Jelezte: az Európai Parlament jogállamisági ügyekkel foglalkozó LIBE bizottsága egy időben a CÖF képviselőit is meghívta az ülésekre, ma már ezek a gesztusok elmaradnak, szakítva az eddigi amúgyis törékeny kiegyensúlyozottsággal az uniós intézmények tekintetében.

Az alkotmányjogász kitért arra is, hogy a mostani uniós politika jól mutatja a szervezet létjogosultságát. – Míg nálunk jól működik a nemzeti konzultáció vagy a népszavazás intézménye, addig Nyugat-Európa láthatóan egyre inkább ellehetetleníti a közvetlen demokratikus intézményeket. Nem meglepő tehát, hogy a brüsszeli Európai Bizottság egyszerűen félresöpri a nemzeti kisebbségek jogaiért elindított Minority Safe Pack kezdeményezést, illetve a hasonló olyan szabályos előterjesztéseket, amelyekkel egyébként kötelessége lenne foglalkozni – emlékeztetett ifj. Lomnici Zoltán, aki szerint a Csizmadia László elnökségével létrejött grémium tervei szerint egy brüsszeli irodát is létrehoznak, és folyamatosan kapcsolatot tartanak az európai szuverenista civil szervezetekkel.

Arról is beszélt, hogy a szervezők reális várakozásai szerint az eddigi legnagyobb békemenet várható október 23-án. Mint mondta, az első, 2012-ben megtartott békemenetet Bencsik András visszaemlékezései alapján harminc-ötvenezer emberrel tervezték, ehhez képest – az egyik akkori baloldali sajtóterméket idézve – végeláthatatlan tömeg töltötte meg Budapest utcáit – idézte fel a CÖF–CÖKA szóvivője, hozzátéve: a cél az, hogy a mennyiségi és minőségi értelemben is hagyományosan hatalmas tömeg méltósággal és alázattal emlékezzen meg 1956 hőseiről és 2006 jogfosztottjairól.

Ifj. Lomnici Zoltán kifejtette: az Európai Unió jövőjéről szóló konferenciasorozat közeledtével meg kell üzenni Brüsszelnek, hogy nem hagyhatja figyelmen kívül a független, erős és szabad Magyarországért a múltban a jelenben és a jövőben küzdő magyar emberek sokaságát. – A menet másik üzenete a minden eddiginél sötétebb, megátalkodottabb baloldali ellenzéknek szól, amely az elmúlt időszakban nem csupán politikai természetű vitákat folytat a nemzeti jobboldallal, hanem fizikailag, lelkileg és egzisztenciálisan fenyegeti azok vezetőt, tagjait. Ez tűrhetetlen – jelentette ki ifj. Lomnici. Ennek kapcsán kérdésünkre az alkotmányjogász szót ejtett a baloldali előválasztásról is, amelyet egy tét nélküli, álságos, jogi garanciák tekintetében pedig kiszámíthatatlan cirkusznak nevezett. 

– Semmibe veszik a választókat, itthon és különösen a külhonban, ezzel többszeresen megsértve a magyar nemzetet – mondta ifj. Lomnici Zoltán, aki szerint sokkal szigorúbb jogi garanciák mellett sem reális, hogy ez az intézmény meghonosodhasson hazánkban. 

Elég valószínű – tette hozzá –, hogy a számos félresiklott európai példához hasonlatosan, a magyar baloldal sem fogja hosszú távon ezt a megoldást választani. Azt viszont nyitott kérdésnek nevezte, hogy miből finanszírozták magát a folyamatot, miből kampányoltak, kampányolnak az egyes jelöltek, és mi lesz azokkal a választókkal, akiknek az adatait esetlegesen külföldi szervereken tárolják – A külföldi, elsősorban tengerentúli példák azt mutatják, hogy adott esetben sokkal komolyabban veszik és védik azokat, akik hasonló előzetes választási folyamatban részt vesznek – tette hozzá az EUCET főtitkára.

Borítókép: Mirkó István

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.