A balos önkormányzat eladta, majd lebontották

Lemondott Óbuda baloldali vezetésű önkormányzata a több mint kétszáz éves Bivalyos vendéglőről. Eladta telekkel együtt az épületet, amelyet azóta már le is bontottak. Az eladásról a pandémia alatt született polgármesteri döntés.

Kerékgyártó György
2021. 11. 28. 7:54
null
Budapest III. ker. Bivalyos utca. A Bivalyos vendéglő bontása. Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éveken át kitartóan próbálta a Bús Balázs vezette fideszes óbudai önkormányzat üzemeltetésre kiadni a Bivalyos vendéglőt; a kerület mostani, baloldali polgármestere, Kiss László végül gyorsan feladta a próbálkozást, és a több mint kétszáz éves vendéglő, illetve a telek eladásáról döntött. Az épületet az új tulajdonos azóta elbontotta.

A Bivalyos annak köszönhette a létrejöttét, hogy a XIX. századi Római-part területén számos gázló vezetett át a szabályozatlan Dunán, és ezeken keresztül vezetett a Bánátból és Erdélyből Bécs felé hajtott csordák útja. A sík terület alkalmas volt a letáborozásra, a pihenőhely közelében pedig 1798-ban felépült a kocsma. Amikor a vásárok megszűntek, a vendéglő jelentősége is csökkent, ám az 1930-as évektől, amikor a Rómaiból a ma is nagyon kedvelt vízparti pihenőhely lett, újra megnőtt. A második világháború után 1985-ig többször átépítették, tehát a vendéglátóhely már nem a régi épületben működött tovább. Az utóbbi évekre ismét elvesztette jelentőségét.

A Bivalyos vendéglő nem sokkal a bontás előtt Fotó: Facebook

– Mindenképpen szerettük volna, ha a Bivalyos vendéglőként működik tovább – mondta a Magyar Nemzetnek Bús Balázs. – Éveken át rendszeresen meghirdettük, de nem akadt, aki üzemeltetésre kibérelte volna. Végül Kiss László jelenlegi polgármester döntött az eladás mellett.

Ezzel egybecseng az a tájékoztatás, amelyet az önkormányzattól kaptunk. Ebből kiderül, hogy először Kiss László csapata is a bérbeadással próbálkozott, de hamar feladták.

 „Tekintettel az ingatlan rossz műszaki állapotára, túlépített voltára és arra a tényre, hogy az ingatlan jelentős része – így a korábbi vendéglő is – 2015 óta üresen, hasznosítatlanul állt, döntött az önkormányzat az ingatlan pályázat útján történő hasznosításáról. Az ingatlan bérbeadásra, valamint értékesítésre is több alkalommal meghirdetésre került. 

Első alkalommal 2020. 06. 24.–2020. 07. 24. között került értékesítésre történő meghirdetésre az ingatlan, pályázó nem volt. Második alkalommal a képviselő-testület egyhangú határozatával az ingatlan mind értékesítésére, mind bérbeadására pályázat került kiírásra 2020. 09. 09.–2020. 09. 30. között, a felhívásokra ajánlat nem érkezett. A képvelő-testület ugyancsak egyhangú döntésével az ingatlan 2020. 11. 12.–2020. 12. 04. között ismét pályáztatásra került, a bérbeadásra kiírt pályázat eredménytelenül zárult, az értékesítésre kiírt pályázatra 1 db ajánlat érkezett” – áll a tájékoztatóban. Tehát tavaly június vége és szeptember vége között kétszer pályáztatta sikertelenül az ingatlant, decemberre pedig megérkezett az az egyetlen ajánlat, amelyet az önkormányzat rögtön el is fogadott. Pontosabban Kiss László, mert a járvány e szakaszában jogában állt egy személyben dönteni, bár az önkormányzati tájékoztatás szerint a frakciók támogatták a döntést. 

Az önkormányzattól azt is megtudtuk, hogy sem a 2017-es Fővárosi települési szerkezeti terv, sem az ugyanebben az évben készült településképi rendelet nem nyilvánította védetté az épületet.

A kérdésre, hogy várhatóan mi épülhet a Bivalyos helyén, ezt a választ kaptuk: „a helyi építési szabályzat szerint az ingatlan kertvárosi lakó (Lke-1/SZ-N1) építési övezetben fekszik, beépíthetősége 20%, terepszint alatt 35%, a szintterületi mutató 0,5, az épületmagasság 7,5 méter, a minimális zöldterület 65%”.

Borítókép: Ma így néz ki az épület (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.