Csütörtökön is rekordot döntött a beadott oltások száma

Eddig 63 ezer oltatlant sikerült meggyőzni az oltási akcióhéten arról, hogy vegye fel a vakcinát, a legtöbben a harmadik oltást kérték – derült ki a péntek reggeli összesítésből. A Koronavírus.gov.hu oldalon közölték, hogy a beoltottak száma immáron 6 087 474 fő, közülük több mint kétmillióan már a harmadik dózist is felvették. Jelenleg csaknem hétezren vannak kórházban koronavírus-fertőzés miatt, a betegek tíz százaléka pedig lélegeztetésre szorul.

Forrás: koronavirus.gov.hu2021. 11. 26. 9:33
null
Szkesfehrvr, 2021. november 23. Koronavrus elleni oltsra rkeznek pciensek a Fejr Megyei Szent Gyrgy Egyetemi Oktat Krhzban 2021. november 23-n. A november 22-tl 28-ig tart oltsi akcihten regisztrci s elzetes idpontfoglals nlkl vrjk az oltakozni szndkozkat naponta 7 s 19 ra kztt az orszg 101 krhzban s szakrendelkben is. MTI/Vasvri Tams Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oltási akcióhét negyedik napján újabb rekordot döntött a beadott oltások száma, csütörtökön 139 ezer oltást adtak be. 

Az akcióhéten összesen már 527 ezer oltás történt, közülük 435 ezren már a harmadik megerősítő oltást vették fel, és 63 ezer eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első oltását 

– adta hírül ma reggel a Koronavírus.gov.hu.

A sikerre való tekintettel a kormány meghosszabbítja az oltási akcióhetet – ezt Orbán Viktor jelentette be péntek reggel rádióinterjújában.

– A beoltottak száma 6 087 474 fő, közülük 5 823 818 fő már a második oltását is megkapta, 2 269 551 fő pedig már a harmadik oltást is felvette

– összegezték az állami tájékoztató portálon. Közzétették azt is, hogy a tegnapi napon 11 871 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 068 888 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. – Elhunyt 162 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 33 866 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 862 534 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 172 488 főre emelkedett. 

Jelenleg 6913 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 695-en vannak lélegeztetőgépen. 

– írták a weboldalon. 

Megerősítették, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tegnap engedélyezte az 5–11 évesek oltását is a Pfizer vakcinával. 

Magyarország készen áll ennek a megszervezésére is, van elég Pfizer vakcina, és a kormány le is kötött további gyermekek oltására való Pfizer vakcinákat

– rögzítették a portál tájékoztatásában.

Emlékeztettek: az oltási akcióhéten 7 órától 19 óráig a kórházi oltópontokra akár előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is lehet menni oltásra. A kórházak országszerte megemelt oltási kapacitással várják az érkezőket akár az első, akár az elmaradt második, vagy a megerősítő harmadik oltásra. 

Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, 

ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el. Akik időpontfoglalás nélkül érkeznek, azokat érkezési sorrendben fogják beoltani. Aki előzetesen regisztrált, és foglalt az interneten időpontot, az elkerülheti a várakozást. 

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a megerősítő harmadik oltás is mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A tájékoztatás szerint a megerősítő oltás ismét 80-90 százalékra képes emelni a védettséget.

– Megjelent az első nagy magyarországi tudományos kutatás (HUN-VE vizsgálat) a védőoltások eredményességéről: egyértelmű a védőoltások magas hatékonysága. A kutatás megállapítja, hogy minden Magyarországon használt vakcina magas, illetve rendkívül magas hatékonyságot mutatott a megfertőződés és a koronavírussal kapcsolatos elhalálozások megakadályozása tekintetében – hívták fel a figyelmet a tegnap publikált eredményekre. 

A tanulmány alapján azt is írták, hogy 

a védőoltás 88-98 százalékra emelte a védelmet a betegség halálos kimenetele, és 69-89 százalékra a fertőzéssel szemben. 

Az oltás – történjen bármelyik vakcinával is – tudományosan bizonyított adatok szerint valóban életet ment, jelentősen csökkenti a  halálozás kockázatát. 

Hússzor nagyobb eséllyel haltak meg az oltatlanok tavasszal Magyarországon. 

– rögzítették. 

A friss tanulmány ezen a linken érhető el bárki számára: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyar-tudomanyos-kutatas-egyertelmu-vedooltasok-magas-hatekonysaga-az-oltas-eletet-ment 

Borítókép: A székesfehérvári oktató kórházban is sokan vették fel a vakcinát az oltási héten (Fotó: Vasvári Tamás/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.