Márki-Zay Péter még a baloldalon belül is csak sokadrangú

Márki-Zay Péter csak vergődik a közösségi médiában: még a városházi botrányban fuldokló Karácsony és az előválasztáson megbukott Mesterházy is simán veri – írja a Mandiner LikeFight nevű cikksorozata legújabb részében.

Forrás: mandiner.hu2021. 11. 27. 22:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha szombat, akkor LikeFight: újra jelentkezik a közösségi médiát mint közéleti harcteret elemző sorozatunk. Ezúttal a november 15–25. közötti időszakot elemeztük. Nézzük, mi történt a Facebookon!

A november első felében észlelt trendek tovább folytatódtak, az egyetlen meglepetést Márki-Zay Péter mélyrepülése okozta, aki az előválasztás óta eltelt időszak eddigi leggyengébb teljesítményét nyújtotta. Az elmúlt tíz napban annyira leromlott a baloldali miniszterelnök-jelölt összesített interakciószáma, hogy a baloldalon belül is a hatodik helyre szorult vissza, még az olyan korábbi jelöltek is előzték, mint az előválasztáson megbukott Mesterházy Attila vagy a Városháza-ügyben megmártózó Karácsony – számol be róla a Mandiner.

Vezető politikusok harca

A képek forrása: Mandiner

Rendkívül szoros meccs alakult ki a baloldali és a jobboldali vezető politikusok között, a verseny egy hajszálon múlott, végül a baloldal nyert.

A vezető politikusok versenyében Márki-Zay Péter visszaesése látványos volt, mostanra már két korábbi baloldali miniszterelnök-jelölt is előzi: Mesterházy Attila és Karácsony Gergely.

Érdekesség, hogy a jobboldalon ezúttal nem Orbán Viktor, hanem Szijjártó Péter külügyminiszter végzett az élen.

Karácsony vs. Márki-Zay Péter

A Mandiner szerint Márki-Zay Péterrel kapcsolatban a baloldali elemzők és médiumok is azt a várakozást építették, hogy képes lesz a jobboldaliakat is integrálni az ellenzéki összefogásba. A baloldal miniszterelnök-jelöltje a migráció és rezsicsökkentés témájában indított frontális támadást a Fidesz ellen. Az interakciószámokból világosan kiderült: Márki-Zay kampánya nemhogy a jobboldali szavazókat nem vonzotta be, de egészen látványos, lefelé tartó spirálba lökte őt, így még a baloldali háziversenyben is visszaesett. A november eleje óta tartó trendből az rajzolódik ki, hogy Márki-Zay Péter eddigi nyilatkozatai egyáltalán nem lendítették előre a baloldali összefogást.

Talán pont ezeket az adatokat elemezve vehette észre Márki-Zay sebezhetőségét a techmilliárdos Gattyán György is, aki vélhetően nem véletlenül éppen most lengette be elindulását a 2022-es parlamenti választáson.

A hivatalos oldalak harca

A hivatalos oldalak esetében ugyanaz volt most is a felállás, mint november első felében: magabiztos jobboldali előny látható. A pártok oldalai hozták a szokásos teljesítményüket, az egyetlen változást a Magyarország Kormánya Facebook-oldal eredményezte, amely a koronavírus-helyzettel kapcsolatos gyors tájékoztatásnak köszönhetően minden kategóriát egybevéve is a vizsgált időszak legsikeresebb Facebook-oldala volt. A kormány kiugró interakciószámai jól mutatják, hogy a koronavírus-járvány okozta helyzetben mekkora elérése lehet a közszolgálati üzeneteknek – olvasható a Mandiner cikkében.

Véleményvezérek

Egyértelmű jobboldali győzelemmel zárult a véleményvezérek csatája, a fiatal jobboldali influenszerek alaposan helybenhagyták a Gyurcsány-érdekkör által dominált baloldali élmezőnyt.

Egyelőre úgy néz ki, hogy a jobboldal Megafonra alapozott stratégiája üzembiztosan szállítja a remélt eredményeket, de egyre többeket aggaszt a tiltás, a letekerés vagy a shadowbannolás veszélye.

Jó példa erre Rákay Philip esete is. Miután a Megafon vezető személyiségére lecsapott a Facebook cenzorgépezete, a patrióta véleményvezér új oldallal tért vissza november 17-én. A módszer bevált: a jobboldali közönség néhány nap alatt az élmezőnybe repítette Rákayt. Ugyanez történt néhány hete Bohár Dániellel is, aki tiltás miatt indított új oldalt. Az eset tanulsága az lehet, hogy a jobboldalnak be kell áraznia a korlátozásokat, tiltásokat. Sok hasonló eset fordulhat elő a választásokig, de az ismert szereplők új oldalait egyből megtalálja és jutalmazza a közösség – zárja sorait a Mandiner.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Borítókép: LikeFight (Fotó: Mandiner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.