Márki-Zay Péter továbbra is kívülálló a saját szövetségesei között

Márki-Zay Péter felkészületlensége még nagyon sokat árthat a baloldalnak a 2022-es országgyűlési választásokig.

Magyar Nemzet
2021. 11. 01. 12:16
20211017 Budapest Márki-Zay Péter (képen), Hódmezővásárhely polgármesterének, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének előválasztás eredményvárója az Anker közben. Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem véletlen, hogy Márki-Zay Péter az utolsó pillanatban próbál saját pártot gründolni magának, mert vagy őt nem fogadták be szövetségesei, vagy a pártok összezártak és a saját politikusi garnitúrájukat akarják pozícióba helyezni – fogalmazott Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója a Pesti Tv Riporter című műsorának vendégeként vasárnap. A szakértő emlékeztetett: nagyon sok az „éhes politikus száj” a baloldalon, amit etetni kell, Márki-Zay Péter pedig nem volt tagja ennek a klikknek. A szakértő hangsúlyozta: a magyar politika az elmúlt három évtizedben a pártokról szólt, ők mozgatták a szálakat. – Éppen ezért nem szeretik, ha megmondják nekik, hogy mit csináljanak: milyen programot alkossanak, vagy hogyan állítsák össze a listát – emelte ki. 

Mint rámutatott: Márki-Zay Péternek, Hódmezővásárhely polgármesterének és a baloldali összefogás közös miniszterelnök-jelöltjének az önkormányzati választásokon sem volt saját stábja. – Állítólag a hódmezővásárhelyi kampányát is a Jobbiknak köszönhette, de azóta sem faragtak belőle politikust. „Ha nem rázzák gatyába”, hibát hibára fog halmozni és komoly előnyt fog adni a kormánypártoknak – tette hozzá.

Boros Bánk Levente szerint az a kettős játék, amelyet Márki-Zay Péter csinál, miszerint jobboldali és baloldali politikus egyszerre akar lenni, nem mehet a végtelenségig. – Hat hónap elég hosszú idő ahhoz, hogy a választók számára is kiderüljön ez a himihumi játék – mondta, majd hozzátette: a választók is stabil irányt akarnak, biztos jövőképet, és nem cserélnének le egy határozott jövőképpel rendelkező politikai irányt a bizonytalanért. 

Márki-Zay Péter felkészületlenségét szemlélteti, hogy amikor Karácsony Gergellyel szövetségre lépett a baloldali előválasztás második fordulójában, és már nyilvánvaló volt, hogy a főpolgármester visszalép a hódmezővásárhelyi városvezető javára, Márki-Zay Péter kibeszélte a Karácsony Gergely kampányát finanszírozó 99 Mozgalom érzékeny információit. Habár a főpolgármester azt állította, hogy a nagyjából 500 millió forintból megvalósult miniszterelnök-jelölti kampányát kisebb adományokból gyűjtötték össze és határozottan tagadta, hogy például az állammal nyilvánvaló konfliktusban lévő milliárdos műtrágyakirály, Bige László is a támogatók között van, Márki-Zay Péter kijelentette: baloldali nagyvállalkozói üzleti körök finanszírozták a főpolgármester kampányát. 

Márki-Zay Péter kijelentése annak tükrében válik különösen érdekessé, hogy miután megnyerte a baloldali előválasztáson a miniszterelnök-jelöltek versenyét, már őt népszerűsíti a Karácsony Gergely köré épült 99 Mozgalom. 

Ahogy arról lapunk több cikkben is beszámolt: a műtrágyakirályként is emlegetett Bige László politikán kívülinek vallja magát és nem tervez belépni semmilyen pártba, mégis egy, az előválasztás idején adott rádiónyilatkozatában kijelentette: bármilyen segítséget kér a baloldal, abban partner lesz. A Klubrádió műsorában már akkor egyértelművé tette, hogy mindenképp támogatni fogja azt a miniszterelnök-jelöltet, aki megnyeri az ellenzéki előválasztás második fordulóját, mivel szerinte bármi sokkal jobb lenne Magyarország számára, mint a jelenlegi kormány.

Magyarország tizenkettedik leggazdagabb embere azonban nem csak a szavak szintjén segíti a baloldali politikát: év elején finanszírozott egy nagyszabású, több tízmillió forintos közvélemény-kutatást, amit a Závecz Research végzett. A kutatás értelmezésében pedig például az a Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője is segédkezett, aki a Gyurcsány-kormány SZDSZ-es államtitkára volt. 

Ahogy arra cikkünk is rámutatott: Bige László nem tesz semmit ok nélkül. Nagyvonalúnak mutatja magát, amelyért cserébe először nem kér semmit. De a nagyvonalúság mögött mindig számítás húzódik meg, ami miatt a lekenyerezés később fontossá válhat – mondta egyik forrásunk a milliárdosról. Hozzátette: a Závecz Tibortól rendelt kutatás mögött is hasonló gondolat húzódhat. Míg a nyilvánosság előtt azt kommunikálja a Bige Holding és a Nitrogénművek tulajdonosa, hogy azért rendelte meg a kutatást, mert megteheti, ám, ha a helyzet úgy alakul, akkor nem lesz szégyenlős, hogy felemlegesse ezt a korábbi, „önzetlen” szívességet. Mint ismert: a napokban lezárult egy évek óta tartó vizsgálat, amelynek eredményeként kartellezés miatt 14,1 milliárd forintos büntetést szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Bige László nevével fémjelzett Nitrogénművek cégcsoportjának hat érintett vállalkozására. 

Borítókép: Mirkó István

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.