A választás időszakában számíthat ítéletre a megvádolt volt főügyész

Idén már nem lesz több tárgyalási nap az Ihász Sándor volt főügyész elleni büntetőperben. Márciusban folytatódik a bizonyítási eljárás, és nem zárható ki, hogy a választás időszakában hirdethetnek elsőfokú ítéletet a Fenyő-gyilkosság ügye mellékszálában.

2021. 12. 07. 5:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt pénteken volt az idei utolsó tárgyalási nap Ihász Sándor volt fővárosi, illetve fővárosi fellebbviteli főügyész büntetőperében. Az eljárás márciusban folytatódik, amikor a tervek szerint tanúként hallgatják meg majd Gyárfás Tamás feleségét, valamint Kovács Lajos nyugalmazott rendőr ezredest, aki a Fenyő-gyilkosság ügyében a kezdetektől Gyárfás Tamás érintettségére utalt.

Az iratismertetésre, a perbeszédekre csak ezután kerülhet sor, így az elsőfokú ítélet kihirdetése legkorábban az országgyűlési választás időszakára várható. Ám még ez is csúszhat, ha újabb bizonyítási indítvány lesz akár a vádlott vagy a védelem, akár a vád képviselője, illetve a bíróság részéről.

Az idei utolsó tárgyalási nap pikantériáját a meghallgatott tanú, Gyárfás Tamás személye jelentette. Gyárfás és a vádlott Ihász – saját bevallásuk szerint is – barátok, a hírek szerint családilag összejártak egészen addig, amíg Ihászt meg nem vádolták.

A vád lényege szerint Ihász Sándor – a Fenyő-gyilkosság egyik felbujtójaként megvádolt – Gyárfás ­Tamás családi barátjaként 2017-ben átvette Gyárfástól a Fenyő-üggyel kapcsolatos hangfelvétel leiratát, azt azonban nem továbbította a hatóságoknak, pedig tudnia kellett, hogy az bizonyíték lehet az éppen újraindult nyomozásban. Az ügy háttere, hogy egy szlovákiai férfi évekkel azelőtt rögzített hanganyagok leiratainak a segítségével megpróbálta megzsarolni Gyárfást. Az iratok Portik Tamás egykori olajbűnöző és Gyárfás beszélgetéseinek a kivonatos verzióját tartalmazták. 

A sportvezető nem tett azonnal feljelentést, hanem elment barátjához, Ihász Sándorhoz, illetve Horváth Andráshoz, a 90-es évek leszámolásos ügyeinek felderítését irányító miniszteri biztoshoz. Ihász átvette tőle az anyagokat, de nem továbbította a szóban forgó dokumentumokat: Horváth ezeket meg sem kapta.

Később már nemcsak leiratokkal, hanem hanganyagokkal is zsarolták Gyárfást, aki végül mégis feljelentést tett. A Nemzeti Nyomozó Iroda az eljárás során nyolc papírzsáknyi hangfelvételt talált különböző helyeken. Például a Farkasréti temetőben bukkantak rá eldugva azokra a hangfelvételekre, amelyeken a Portik és Gyárfás között az elmúlt évek során lezajlott beszélgetéseket rögzítette a bűnöző. 

Gyárfás Tamást végül más bizonyítékok mellett e hangfelvételek alapján vádolták meg a Fenyő János meggyilkolására való felbujtással. Vádlott-társa abban a perben Portik Tamás, akit eddig 28 év fegyházbüntetésre ítéltek két gyilkosság megbízójaként.

A Gyárfás – és Portik – elleni perben a hangfelvételek a vád meghatározó részét képezik. Az eddig nyilvánosságra hozott felvételeken egyebek mellett az hallató, hogy Portik számos alkalommal iparkodott a Fenyő-gyilkosságra terelni a szót, igyekezett kicsikarni Gyárfásból, hogy jól jött neki a médiamágnás halála. Ihász Sándor a saját védelmében elmondta, hogy az általa a történtek idején megismert adatokból akkor nem lehetett kikövetkeztetni, hogy azok relevánsak lehetnek a Fenyő-ügyben. Ihász korábban úgy emlékezett, Gyárfástól nem vett át dokumentumokat, Gyárfás azonban állította, átadott barátjának egy paksamétát. Pénteken már Ihász is hajlott arra, hogy átvett iratokat, ugyanakkor Gyárfást úgy jellemezte: „Gyárfás úr szavahihető ember”.

Borítókép: Gyárfás Tamás a bíróság folyosóján kezet fog vád alá helyezett barátjával (Fotó: Pesti Srácok/Horváth Péter Gyula)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.