A CitizenGO is kiáll a fogyatékossággal élő emberek mellett

A közszereplőknek és döntéshozóknak kiemelt felelőssége egy olyan ország építésén munkálkodni, ahol tiszteletben tartják a fogyatékos emberek méltóságát – hangsúlyozták.

Forrás: citizengo.org2022. 01. 26. 12:32
Márki-Zay vélemény
20211116 budapest marki zay peter az ellenzeka kozos miniszterelnok jeloltje es kanasz nagy mate az lmp tarselnoke kozos nyilatkozatot irnak ala a klima vedelemrol havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támogató petíciót indított a fogyatékkal élő emberek támogatására a CitizenGO. A konzervatív érdekvédelmi szervezet hangsúlyozta: a CitizenGO fontosnak tartja kiállni minden ember emberi méltósága mellett. Természetes tehát, hogy az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ) nyilatkozatát is támogatják, amelyet Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt a fogyatékossággal élőket negatívan feltüntető mondatai után adtak ki. 

A CitizenGO szerint mindannyiunk felelőssége egy olyan ország építésén munkálkodni, ahol tiszteletben tartják a fogyatékos emberek méltóságát, akik ugyanolyan értékesek, mint bárki más. Ez kiemelten vonatkozik a közszereplőkre, a döntéshozókra, nemhogy egy miniszterelnök-jelöltre, akinek hatalmas felelőssége van egy embercsoportot megbántó, megalázó nyilvánosságban tett kijelentéseiért

 – húzták alá. 

 Miként lapunk is beszámolt róla, vasárnapi esti Facebook-bejelentkezésében 

Márki-Zay Péter fogyatékosoknak minősítette a Fidesz támogatóit, súlyosan megsértve ezáltal az emberi méltóságukat.

Hódmezővásárhely polgármesterének fogyatékossággal élő embertársainkat megbélyegző kijelentéseit számos nagy fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezet – köztük az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a  Magyar Paralimpiai Bizottság, az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete – valamint több siket politikus is elítélte, továbbá nyilvános bocsánatkérésre szólította fel. 

Ennek ellenére azonban Márki-Zay Péter nem hajlandó bocsánatot kérni. A Telex kérdéseire reagálva a miniszterelnök-jelölt kijelentette, hogy a fogyatékosokat tiszteli, akikre sértő megjegyzésként használta a fogyatékos kifejezést, azokat viszont nem. 

A propagandistákat nem tisztelem, és ott azokról a hitvány propagandistákról volt szó, akik hülyének tettetik magukat, pedig nem hülyék, csak gonoszak

 – fogalmazott. Arra, hogy tervez-e bocsánatot kérni az említett szervezetektől, illetve a fogyatékossággal élő emberektől, a politikus nem válaszolt.

A CitizenGO támogató kezdeményezése IDE kattintva érhető el. 

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.