A pedagógusok döntő többsége távol maradt a sztrájktól

Országosan az iskolákban foglalkoztatott pedagógusok kevesebb, mint egyötöde vett rész a mai sztrájkban. A szervezetek nem várták meg a bíróság jogerős döntését, így a távollét hiányzásnak számít. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint egyértelmű, hogy a január 31-ére tervezett pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója, hiszen a szervezők a sztrájktárgyalások előtt többek között Dobrev Klárával egyeztettek.

Magyar Nemzet
2022. 01. 31. 13:04
Pedagógusok Szakszervezete Országos Iroda Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma előzetes adatai szerint országosan az iskolákban foglalkoztatott pedagógusok kevesebb mint egyötöde vett rész a mai sztrájkban. 

„Sajnálatos, hogy a szakszervezetek annak ellenére megszervezték a sztrájkot, hogy annak jogi feltételei nem álltak fenn” – áll az Emmi közleményében.

Nem várták meg a bíróság döntését

Mint ismert, néhány nappal az Emmi közleményében figyelmeztetett: a bíróság elsőfokú határozata megszületett ugyan január 28-án, de a döntés nem jogerős, így törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk. Az irományban felidézték: a szakszervezetek már december 21-én – a kormánnyal folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan – bírósághoz fordultak, azonban nem tudtak formailag és tartalmilag megfelelő kérelmet előterjeszteni, így a szükséges hiánypótlások miatt a bíróság csak január 28-án hozott elsőfokú, nem jogerős határozatot.  „A Sztrájktv. 4. § (3) bekezdése alapján sztrájk csak akkor tartható, ha a bíróság jogerős döntést hozott róla, ez a helyzet azonban hétfőn nem áll fenn” – tisztázták.  

Az is írták: 

A kormány felszólította a hétfői sztrájkot nagy erőkkel szervező szakszervezeteket arra, hogy tanúsítsanak jogkövető magatartást, és a hétfői sztrájkot halasszák el. 

Az Emmi akkori közleménye szerint a koronavírus-járvány miatt a gyermekek és a szülők így is több hiányzásnak, tehernek voltak kitéve az elmúlt időszakban. Mivel a sztrájk jogszerűtlen, a tanulók tankötelezettsége pedig fennáll, a hétfői napon iskolába kell menniük, a távollét hiányzásnak számít. A szaktárca emiatt is kérte arra a szakszervezeteket, hogy ne teremtsenek káoszt, ne ösztönözzék a pedagógusokat a jogsértésre, és 

halasszák el a sztrájkot, várják meg a bíróság jogerős döntését. 

A baloldal kampányakciója

Pár nappal ezelőtt a Magyar Nemzet írta meg, hogy a tiltakozásokat szervező két szakszervezet; a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) egy közös, a sztrájkot előkészítő dokumentumában azt javasolta a tanároknak, hogy viseljenek kék szalagot. Mint ismert, Márki-Zay Péternek, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének az ötlete a kék szalag viselése, elmondása szerint ezzel akarja felhívni a figyelmet az elszámoltatásra és a korrupció elleni küzdelemre. Most úgy tűnik, hogy a politikai akció már az iskolákba is beférkőzne a két pedagógusszervezetnek köszönhetően.

– Egyértelmű, hogy a január 31-ére tervezett pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója 

– írta még kedden az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Mint fogalmaztak: közeledik a választás, a baloldal ismét kampányakciókra akarja felhasználni a pedagógusokat, és a pedagógus-szakszervezetek vezetői sajnálatos módon erre hajlandóak is a gyermekek és szülők kárára. 

– A három hónapja zajló sztrájktárgyalások előtt „Gyurcsánynéval egyeztettek”, és nem a megegyezés, hanem a politikai hangulatkeltés a céljuk – tették hozzá. 

Az egész ügy onnan indult el, hogy figyelmeztető sztrájkot hirdetett még decemberben január 31-ére a PSZ és a PDSZ, miután közös sztrájkbizottságuk tárgyalt a kormány képviselőjével. A két szakszervezet azt ígérte, hogy ha az akció nem vezet eredményre, akkor március 16-án megismétlik. Egyébként nem először folytat alig leplezett politikai indíttatású kampányt a magyar oktatásügy, a kormány és annak különböző intézményei ellen a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Már az is árulkodó, hogy korábban a gyermekvédelmi népszavazást is támadták, amivel szerintük lejáratják a referendum intézményét.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Katona Vanda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.