Az élelmiszerárstop akár egy százalékkal csökkentheti az inflációt februártól

Az élelmiszerárak befagyasztásának becslések szerint 0,5–1,0 százalék körüli inflációcsökkentő hatása lehet februártól – mondta a Századvég Alapítvány vezető közgazdásza pénteken az M1 aktuális csatornán.

Forrás: MTI2022. 01. 14. 22:09
null
Debrecen, 2020. június 3. A COVID-19 járvány gyengülésére reagáló könnyítések és a tavaszi zöldségek, gyümölcsök iránti érdeklõdés hatására élénkül a debreceni Nagypiac forgalma, ahol kofák, õstermelõk és szakboltok kínálják a portékát. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakáli István Loránd hozzátette: most inflációs válság zajlik, amelyben egy bölcs gazdaságpolitikának nemcsak a gazdaság, hanem a társadalom érdekeit is figyelembe kell vennie.

A közgazdász különleges, átmeneti időszakra érvényes intézkedésnek látja az élelmiszerárstop mellett az üzemanyagárak 480 forintban történt maximálását is.

Ehhez kapcsolódva megjegyezte, szakértői becslések szerint a decemberi inflációs adatban már meg is hozta az eredményét az üzemanyagárak korlátozása, hiszen ez a lépés 1,0–1,5 százalékkal csökkentette a lehetséges inflációt decemberben.

Közölte, Magyarországon a decemberi infláció éves összevetésben 7,4 százalékos emelkedést mutatott, ami megegyezik a novemberi adattal. 

– Más országokban azonban, ahol hasonló intézkedéseket nem léptettek életbe, magasabb lett a decemberi infláció, amely Lengyelországban például 8,9 százalék volt

− jegyezte meg.

Szakáli István Loránd rámutatott: a világgazdaság újraindulásának következménye az infláció, amely nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában is jelen van.

– A jelenlegi hazai infláció túlnyomórészt külföldről begyűrűző infláció, ebben az elszabaduló energiaáraknak és a megemelkedett nyersanyagáraknak van a legnagyobb szerepük 

− fejtette ki.

– Ha egyszer vége lesz ennek a járványnak, akkor szépen lassan ezek az inflációgerjesztő hatások is mögöttünk lesznek, és az infláció visszacsúszhat az elmúlt években megszokott szintre

− vélekedett Szakáli István Loránd.

Borítókép: A Covid–19 járvány gyengülésére reagáló könnyítések és a tavaszi zöldségek, gyümölcsök iránti érdeklődés hatására élénkül a debreceni Nagypiac forgalma, ahol kofák, őstermelők és szakboltok kínálják a portékát (Fotó: MTVA/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.