Demszky embere sok milliót kapott Pikóéktól

Több mint tízmillió forintot fizetett ki másfél év alatt a baloldali vezetésű józsefvárosi önkormányzat egy régi SZDSZ-es kádernek, Demszky Gábor egykori jobbkezének, Atkári Jánosnak – idézte fel az Adatradar nevű portál, amely cikksorozatot indított annak bemutatására, hogyan működik a haveri kapitalizmus a baloldal vezette településeken, és mire számíthatunk akkor, ha kormányra kerülnének.

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 01. 21. 17:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Józsefvárosban nem lesznek haveri állások - ezt ígérte 2019 októberi megválasztása után a kerület új, baloldali polgármestere, Pikó András, hogy aztán sorra kössék a megbízásokat az összefogás pártjaihoz szorosabban vagy lazábban, de mindenképpen kötődő tanácsadók egész hadával – olvasható az Adatradaron.

A Pikó vezette önkormányzat 2020. január 1-vel kötött szerződést Atkári Jánossal. A KISZ után az SZDSZ-ben nagy karriert befutó expolitikus feladata az önkormányzat gazdálkodásával és a vezetői stratégiaalkotással kapcsolatos tanácsadás volt, amiért az első évben nagyjából 7,5 millió forintot kapott. Tavaly január-februárra további hárommillió forint, márciustól pedig a nyár folyamán történt távozásáig havi bruttó 500 ezer forint volt a megbízási díja. Ebből arra következtethetünk, hogy alkalmazása 11-12 millió forintjába kerülhetett összesen az adófizetőknek. De az önkormányzat sajtóreferense szerint megérte, mert „tapasztalatai nélkülözhetetlenek voltak” a kerület vezetésének.

Atkári bő ötven évvel ezelőtt, magyar–angol szakon végzett az ELTE-n, és a diploma megszerzése után tanársegédként dolgozott tovább az egyetemen, közben viszont már aktívan politizált is. Hivatalos életrajzában ez áll: 1970–1972 politikai munkatárs, ELTE BTK KISZ-titkár. Nem sokkal később belépett az MSZMP-be, aminek 1989-ig tagja maradt. A rendszerváltozás előestéjén Soros-ösztöndíjasként járt a New York-i Columbia egyetemen, egyébként a ’70-es-’80-as években gazdasági újságíró, szerkesztő volt. Aktívan 1991-től politizált újra, akkor már a liberális párt, az SZDSZ színeiben. Egy rövid ideig Demszky Gábor főpolgármester sajtófőnöke, majd 1994-ig kabinetfőnöke volt. A következő tíz évben gazdasági-, 2005–2006-ban pedig általános főpolgármester-helyettesként a Városháza egyik erős embereként tartották számon.

Bár Atkárit sokan pénzügyi zseninek nevezik, érdekes, hogy a főváros gazdálkodására a legnagyobb befolyással bíró politikus karrierjének vége felé az alábbi hír jelent meg az Indexen:

Atkári János gazdasági főpolgármester-helyettes az InfoRádiónak elmondta, hogy Budapestnek immár százmilliárd forintos adósságállománya van, pénzügyi tartaléka viszont várhatóan húszmilliárd forintra olvad 2004-ben.

A felelősséget ezért akkor is, mint előtte és azóta is oly sokszor, az államra hárították, amely szerintük mindig csak elvon, soha nem ad elég pénzt. Mindenesetre tény, hogy Karácsony Gergely főpolgármester Pro Urbe-díjat adott 2020-ban a volt SZDSZ-es politikusnak.

Borítókép: Atkári János (Fotó: Origó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.