Házkutatások sora Cseh Katalinék ügyében

Házkutatásokat tartott és versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal a Cseh Katalinékhoz köthető cégháló részét képező vállalkozások gyanús ügyletei miatt – tudta meg a Mediaworks Hírcentruma.

Mediaworks-Hírcentrum
2022. 01. 21. 13:57
CSEH Katalin
Strasbourg, 2019. július 16. Cseh Katalin, a Momentum képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budai Gyula arról kért tájékoztatást a Gazdasági Versenyhivataltól (GVH), hogy az Uniotec Kft., a Mondat Kft., a Holotech Kft. és a Pannónia Nyomda Kft. ellen indult-e versenyjogi eljárás.

A fideszes politikus szerint ugyanis a szóban forgó társaságok olyan eljárásokat bonyolítottak le, amelyekben a nyertes ajánlattevők – közvetve – a nyertes ajánlatkérőkkel ugyanazon érdekkörbe tartoznak.

Mint az köztudott, az említett gazdasági társaságok kivétel nélkül annak a céghálónak a tagjai, amelyek Cseh Katalinék családi cégéhez köthetők, és gyanús körülmények között nyertek el mintegy 4,8 milliárd forint értékű uniós támogatást. A sajtó korábban kiderítette, a vállalkozások szisztematikusan együttműködve, a székhelyeikkel, fióktelepeikkel trükközve maximalizálták a profitot.

A megkeresésben megnevezett egyes és azon túl további vállalkozásokkal szemben a Gazdasági Versenyhivatal a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény szerinti gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt 2022. január 19-én, helyszíni kutatással egybekötött versenyfelügyeleti eljárást indított

– olvasható a GVH válaszában.

A hivatal ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a versenyfelügyeleti eljárások megindítása nem azt jelenti, hogy a vállalkozások a feltételezett jogsértést elkövették. Az eljárások a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányulnak.

Ismert, a tavaly napvilágra került gyanús ügyek miatt Budai Gyula és más magánszemélyek is több feljelentést tettek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást, de vizsgálódik a OLAF, vagyis az Európai Csalás Elleni Hivatal is.

Borítókép: Cseh Katalin, a Momentum képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019-ben. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.