Jövőre kezdődik a Külföldi nyelvtanulási program

A koronavírus-járvány okozta bizonytalan helyzet miatt újabb egy évvel halasztják el a gimnáziumi, szakgimnáziumi, technikumi diákok egyes évfolyamainak lehetőséget biztosító Külföldi nyelvtanulási program kezdetét. – A program több mint száznegyvenezer fiatalt érint, azonban a jelenlegi bizonytalan helyzetben felelőtlenség lenne a program elindítása – nyilatkozta lapunknak Bartos Mónika, a 9. és 11. évfolyamos tanulók célnyelvi országba történő tanulmányútjai előkészítésével és koordinációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos.

2022. 01. 08. 7:44
Retail Sales In London
Virus Outbreak Britain Fotó: EUROPRESS/AFP/DAVID CLIFF Forrás: EUROPRESS/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök 2019-ben jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakmai koordinálásában megvalósuló Külföldi nyelvtanulási program (KNYP) indulását, amely segítségével a jogosult tanuló részt vehet a kétszer kéthetes nyelvtanulási programon. Az egyénileg vagy csoportosan utazó diákok külföldi nyelvi képzését minősített külföldi nyelviskolák, vagy partneriskolák biztosították volna. Mindezt a családok és a fiatalok számára a magyar kormány ingyenesen kínálta, azonban a pandémia az elmúlt években is meghiúsította a jól kidolgozott terveket.

Bartos Mónika, a 9. és 11. évfolyamos tanulók célnyelvi országba történő tanulmányútjai előkészítésével és koordinációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos a Magyar Nemzetnek elmondta: a regisztrációs és pályázati folyamat az elgondolásoknak megfelelően 2020 februárjában elkezdődött, szűk két hét leforgása alatt csaknem 70 ezer érdeklődő jelezte pályázási szándékát. Sajnos a veszélyhelyzet és különleges jogrend miatt a folyamat megszakadt. – A kormány Külföldi nyelvtanulási program melletti elkötelezettségét mutatja, hogy annak folytatását egy 2020 decemberében megjelent kormányhatározatban megerősítette. A jelenlegi bizonytalan helyzet azonban továbbra sem teszi lehetővé a KNYP megkezdését – fejtette ki a miniszteri biztos.

Bartos Mónika hangsúlyozta, hogy a családokat és az intézményvezetőket aggodalommal tölti el a járványhelyzet miatti bizonytalanság. A miniszteri biztosi kabinethez érkező és a videókonferencián feltett kérdések jelentős része erre enged következtetni.  

A Covid–19 okozta, még mindig tartó bizonytalanság miatt – amely a nyári járványhelyzetet is érinti – biztonsági megfontolásokból a kormány úgy döntött, hogy 2022-ben nem indítja el a KNYP-t; azt egy évvel elhalasztja. 

A Külföldi nyelvtanulási program legfőbb célja a sikerélmény garantálása, amely eredményes nyelvtanulásra ösztönöz. Ez a sikerélmény viszont csak akkor biztosítható a programban részt vevő tanulóknak, ha azt a bizonytalanságok nem árnyékolják be. 

A Külföldi nyelvtanulási program kiemelt kormányprogramként a kormány egyik szívügye, amelyet a fiatalok és tanáraik biztonsága érdekében kiszámítható feltételek mellett kíván útjára bocsátani. Mindannyian bízunk benne, hogy 2023-ban már nem lesz akadálya a program megvalósításának 

– zárta gondolatait Bartos Mónika.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: David Cliff)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.