Kétszer olyan népszerű Orbán Viktor, mint Márki-Zay Péter

Orbán Viktort továbbra is az aktív szavazók jelentős többsége, 57 százaléka szeretné miniszterelnöknek, míg a baloldal jelöltjét, Márki-Zay Pétert csupán 26 százalékuk. A hivatalban lévő kormányfő népszerűsége mindig ötven százalék fölött volt 2021 utolsó negyedében is, míg a baloldali jelölt szimpatizánsi tábora stagnál, és sosem került 28 százalék felé – derül ki az Alapjogokért Központ aktuális közvélemény-kutatásából, amely az elmúlt nyolc hét adatait összegzi.

Forrás: Alapjogokért Központ2022. 01. 18. 15:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országosan reprezentatív kutatások 2021 utolsó hat, illetve 2022 első két hetében mérték fel azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt, illetve Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelöltet az aktív szavazók hány százaléka szeretné kormányfői pozícióban látni. A kutatási trendek azt mutatják, hogy a megkérdezettek abszolút többséget meghaladó arányban Orbán Viktort támogatták a vizsgált időszak minden adatfelvételekor – olvasható az Alapjogokért Központ írásában.

A 2010 óta hivatalban lévő kormányfő népszerűsége töretlen, az az elmúlt nyolc hétben 52 és 61 százalék között mozgott.

Mindeközben a Gyurcsány Ferenc által csak „kapitánynak” nevezett Márki-Zay Péter egyébként is alacsony szimpátiaindexe stagnál: a baloldal miniszterelnök-jelöltjét 2022 második hetében az aktív szavazók 26 százaléka támogatta, vagyis csupán egynegyedük szeretné őt kormányfői pozícióban látni. A hódmezővásárhelyi polgármester országos népszerűsége 2021 végén is igencsak mérsékelt volt: 2021 46. hetében még 28 százalék szerette volna őt a miniszterelnöki székben látni, majd az 50. hétre már csak 22 százalék. 

Márki-Zay Péter lemaradása azért is lehet ilyen tetemes, mert lényegében hétről hétre súlyos kommunikációs hibákat követ el, számtalan társadalmi csoportot sértve meg ezzel: ostobaságnak nevezte a rezsicsökkentést és az alapvető élelmiszerek hatósági árkorlátozását, valamint böszmeségnek titulálta a 13. havi nyugdíjat. 

Arról is beszélt, hogy nem tartja szükségesnek a minimálbért, eltörölné a gyermekvédelmi törvényt, befogadná a migránsokat, de arra is utalt, hogy számon tartja azt, ki zsidó és ki nem zsidó a Fideszben.

Módszertan: az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatásai 2021. november 15. és 2022. január 12. között telefonos adatfelvétellel, CATI-módszerrel készültek. Az egyenként ezerfős minták reprezentatívak a 18 évesnél idősebb lakosságra. 

A statisztikai mintavételből adódó elkerülhetetlen ingadozásokat nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint a KSH adatai alapján egyenlítették ki.

Azokban az esetekben, ahol minden megkérdezett válaszolt a kérdésre, 95 százalékos megbízhatósággal mondhatjuk, hogy a becslések maximum 3,16 százalékkal térnek el a teljes sokaságra jellemző értéktől.

Borítókép forrása: Alapjogokért Központ

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.